banner
Objava: 17.3.2017 09:33
Čitanja: 2521
Autor: Administrator
Novi kredit
Agrokor od Sberbanke dobio još 300 milijuna eura kredita
Agrokor od Sberbanke dobio još 300 milijuna eura kredita
0
2

Agrokor je u posljednja dva tjedna s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura, što joj je, kažu upućeni, dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima. Izvori tvrde da bi Agrokor do kraja tjedna tim novcem trebao zatvoriti i sve dugove prema državi. Špekuliralo se da su oni narasli na šest milijardi kuna, ali ministar financija Zdravko Marić to je u četvrtak opovrgnuo. Koncern Ivice Todorića tako je kupio vrijeme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko tjedana čeka crna budućnost.

Odreći će se dijela kompanije

Odrazilo se to i na tržište kapitala pa je pad dionica tvrtki u sastavu Agrokora znatno usporen, a dionice Zvijezde i Belja su rasle. Izvori bliski kompaniji kažu da nema mjesta panici i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja tvrtke, a u kojem bi došlo i do vlasničkog preslaganja. Obitelj Todorić ostaje u vlasništvu tvrtke, kažu, ali u kojem omjeru, još se ne zna, što sugerira da je Ivica Todorić spreman odreći se dijela Agrokora kako bi spasio kompaniju.

Druga strana tvrdi da će biti postavljen novi Nadzorni odbor kompanije, a da će u upravu ući stručnjak za financije koji bi vodio financijsko restrukturiranje. Time je značajno ublažen stav koji se mogao čuti među vjerovnicima početkom tjedna, kada su tražili da se Todorić potpuno povuče iz upravljanja kompanijom.

Kreditom u visini od gotovo 2,3 milijarde kuna Todorić je smirio vjerovnike, očito i dobavljače koji sada više nemaju instrument za eventualni pritisak prijetnjom blokadama. Kako smo već pisali, Agrokor zasad uredno plaća kamate vezane uz obveznice i kredite, ali dugovanja mu stižu na naplatu uskoro pa nova tranša novca nije dugoročno riješila problem. Pravo rješenje bilo bi restrukturiranje i produljenje ročnosti kredita, a riječ je o više od 2,5 milijardi eura koje u roku od pet godina dolaze na naplatu. Najveći izazov je PIK kredit koji je Ivica Todorić ugovorio 2014. kao osobni dug od 485 milijuna eura jer ako Deutsche Bank i pomisli da kredit neće biti vraćen, može i prije lipnja 2018. naplatiti potraživanja preuzimanjem dionica raznih Agrokorovih tvrtki. Ipak, kako se može čuti, Deutsche Bank ne namjerava povlačiti nagle poteze već je spreman i sufinancirati oporavak Agrokora ako se u njemu smanji utjecaj obitelji Todorić.

Osim njemačke banke, u Agrokoru je prisutno i oko 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite najvećeg bankovnog vjerovnika Sberbanke i VTB-a. Mnogo se špekuliralo o ulasku Sberbanke u vlasništvo nekih od tvrtki iz koncerna, ali u banci su neslužbeno više puta ponavljali da ih Todorićeve tvrtke ne zanimaju, nego samo povrat duga i plaćanje kamata, kao i svaku drugu banku. Dapače, misle da bi ulazak u vlasništvo bio reputacijski rizik s obzirom na političke odnose. U Agrokorovim tvrtkama ima i puno kapitala privatnih ulagača i obveznih mirovinskih fondova.

Roba se šalje u Konzum

U javnosti su u srijedu cirkulirale razne informacije pa i da su pojedini dobavljači Konzumu prestali isporučivati robu, no u četvrtak je Atlantic grupa, koja je i u srijedu tvrdila da suradnja s Agrokorom funkcionira, opet demantirala te špekulacije. Potvrdili su to i Dukat i Podravka. Situacija je puno mirnija nego proteklih dana, što se osjetilo i na tržištu kapitala pa je Zagrebačka burza zabilježila tek blage minuse. Indeks prehrambene industrije koji prati tvrtke izložene eventualnoj krizi u Agrokoru i same dionice tvrtki koncerna pao je 0,55 posto. Za razliku od srijede kada je burza ostala bez 335 milijuna kuna, u četvrtak je taj gubitak bio samo 26 milijuna kuna.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 17.03.2017 15:48
Ovo samo u nas ima, kriminalci se stite, brane, financiraju se, jos se smatraju gospodarstvenicima, poslodavcima, kao Todoric netko i nesto, daje 3000 kuna radnicama u Konzumu pa kao prehranjuje im obitelji? Krepao dabogda zajedno sa obitelji kompletnom i ostalim ratnim profiterima kojima je Tudjman dao odrijesene ruke da pljackaju RH i Hrvate u BiH. Goni (cenzurirano) u zatvor, a ne da se narod i banke angaziraju da ga spasavaju, FUJ
0
0
0
Gost
2. Gost 17.03.2017 16:34
za 1,,Ma tako je brale..!! Samo sto ovdi (cenzura) sitnog zuba voli kriminalce i nece nista rec protiv taman da im prkno zacepe.Mi smo pogan,rijetki su takvi ka ti zato cestitke !!!
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS