banner
Objava: 17.4.2017 14:04
Čitanja: 1000
Autor: Administrator
Sumnjivi transferi
Banke prošle godine prijavile 98 sumnjivih transfera
Banke prošle godine prijavile 98 sumnjivih transfera
0
0

Banke u Federaciji BiH su u prošloj godini označile sumnjivim 98 transfera, što je 67,60% u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH.

Vrijednost ovih transfera iznosi 23,5 milijuna KM, što je 90,30% u odnosu na
prethodnu godinu. Na sumnju na pranje novca se odnosi 95 transfera u vrijednosti od 23,47 milijuna, a na sumnju na financiranje terorističkih aktivnosti 3 transfera u vrijednosti od 110 milijuna KM. U Agenciji za bankarstvo FBiH navode da struktura izviještenih sumnjivih transfera potvrđuje konstatacije o nepostojanju razloga za supervizorsku zabrinutost kad je u pitanju upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

O preventivnom djelovanju banaka može se govoriti u 35 slučajeva u kojima su banke izvještaje o sumnjivim transakcijama dostavile Financijsko obavještajnom odjelu (FOO) prije njihovog izvršenja. O kvalitetnom monitoringu može se govoriti u 53 slučaja u kojima su banke u periodu od 3 dana uočile sumnjiva obilježja transakcija i dostavile izvještaje o tome, dok se u ostalih 10 slučaja radi o korektivnom djelovanju i to, u izvještajnoj godini, po zahtjevu Financijsko obavještajnog odjela.

Pored sumnjivih transfera, banke su izvijestile o 112 sumnjivih klijenata. Izvještaj za 6 klijenata se odnosio na financiranje terorističkih aktivnosti. Za 5 ovih klijenata FOO je tražio dodatne podatke a za 1 klijenta ovi podaci nisu traženi. Kod ostalih klijenata sumnja se odnosila na pranje novca (17 za koje su traženi dodatni podaci i 89 za koje nisu traženi podaci).

U svrhu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma banke su usvojile politike o prihvatljivosti klijenata, identifikaciju klijenata, uvele mjere stalnog praćenja računa i transakcija, kao i ekstrene i interne linije izvještavanja o gotovinskim, povezanim i sumnjivim transakcijama.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS