banner
Objava: 18.4.2017 12:01
Čitanja: 714
Autor: Administrator
Energija vjetra
HNŽ iz energije vjetra može proizvoditi više struje nego termoelektrana Gacko
HNŽ iz energije vjetra može proizvoditi više struje nego termoelektrana Gacko
0
2

Potencijali energetskog sektora Hercegovačko - neretvanske županije mogu se mjeriti s kapacitetima ove županije u turizmu. Nažalost, zbog loših zakonskih rješenja, ali i opstrukcija iz Sarajeva, dobar dio tih potencijala je još uvijek neiskorišten.

Kako se navodi u Strategiji razvoja HNŽ-a 2017. - 2020. godina, u novije vrijeme prisutan je trend izgradnje foto-solarnih objekata kojim se iskorištavaju veliki potencijali Sunčevog zračenja koje se na prostoru HNŽ-a povećava od sjevera prema jugu (na jugu se ostvaruju ozračenosti između 1,5 i 1,55 MWh/m2). Prema dostupnim podatcima, na području HNŽ-a izgrađeno je 38 foto-solarnih objekata različite instalirane snage (najviše objekata snage oko 150 kW). Ipak, ono što još nije iskorišteno je snaga vjetra u Hercegovini. Ukupan tehnički potencijal za korištenje energije vjetra HNŽ-a procjenjuje se na oko 500 MW pri čemu u obzir nisu uzeta eventualna ograničenja (priključak na elektroenergetsku mrežu, zaštita okoliša i dr). Usporedbe radi, snaga RiTE Gacko, koja je u bivšoj državi građena kao proizvođač električne energije za mostarski Aluminij je 300 MW. To znači kako su kapaciteti električne energije koju bi mogli dobiti iz snage vjetra u Hercegovini skoro dvostruko veći, a u ovom slučaju ne bi bilo nikakvih posljedica po okolinu, što svakako nije slučaj s termoelektranama, između ostaloga piše Večernji list.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 18.04.2017 15:09
perko prodaje dom i ulaže s onon dvojicon zbriga kažu rasturaju po albaniji biče glavni u evropi
0
0
0
Gost
2. Gost 19.04.2017 18:04
KAKAV PERKO BUDALE SAMO SE ODMARA NA BUDALAN KOJE ONI ŠTO NOSI KUCNU PAPUCU U KAFICU SELJACINA NEKA NA DRUGOJ NOGI TENA STA JE ONO MALA JE OVO CARSIJA SVE SE ZNA ODMA KOJE KO
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS