banner
Objava: 14.7.2017 16:01
Čitanja: 1529
Autor: Administrator
Prepušteni sami sebi
Na muci se poznaju junaci … što južnije sve tužnije
Na muci se poznaju junaci … što južnije sve tužnije
0
0

Glavna poljoprivredna priča u BiH je uzgoj malina u Bosni i uzgoj smilja u Hercegovini. Ovih dana i jedna i druga kultura su zrele i spremne za branje i žetvu. Ono što je zajedničko malinarima i smiljarima je to da imaju nesreću što se bave poljoprivredom u ovoj državi koja ne pokazuje nikakav interes za njih i njihovu proizvodnju. I jedni i drugi ne znaju što uraditi sa prispjelim urodom.

Međutim, ipak iz medija doznajemo da su malinari i otkupljivači u Unsko sanskom kantonu sa tamošnjom vladom sjeli za isti stol i pronašli kakvo takvo rješenje koje će sigurno jamčiti da sezona neće propasti te donijeti novu nadu i perspektivu uzgajivačima. Dogovoren je otkup malina po najnižoj cijeni od 2,5 KM po kilogramu a vlada će subvencionirati otkupljivače sa 30 feniga po kilogramu maline (kada predoče dokaze da su izmirili sve obaveze prema proizvođačima). Da dobro ste pročitali, tamošnja vlada je zapravo opravdala svoje postojanje i uhvatila se u rješavanje problema u korist svojih građana, ovog puta u korist malinara koji su bili skoro u bezizlaznoj situaciji. Još optimističnije zvuči da su dogovorili daljnje smjernice koje se tiču sljedeće sezone kako bi malinari znali na čemu su sa sljedećim urodom, piše ABCportal.info

Što južnije čini se sve tužnije
Dok u Bosni vlasti kako tako reagiraju u Hercegovini nismo na žalost zabilježili sličan slučaj. Neshvatljivo je da nitko nije pokušao predvidjeti i preduhitriti situaciju oko žetve smilja. Nije bilo interesa za zajedničkim sastancima uzgajivača, destilerija i vlasti ovdašnjih županija. Zar se nije mogla dogovoriti nekakva prihvatljiva otkupna cijena pa ako treba i subvencioniranje otkupa. Zar se cijela stvar nije mogla usmjeriti na pravi put?

Iako je cijela proizvodnja i uzgoj smilja organiziran privatno ali zbog količine posađenih sadnica kao i financijskih ulaganja vlasti su trebale biti uključene na razne načine u ovaj veliki poljoprivredni projekt u Hercegovini te učiniti sve u svojoj moći da projekt zaživi na pravi način. Na žalost to se nije dogodilo a trebalo je. Ostaje da se vidi hoće li sljedeća sezona doživjeti ipak bolju otkupnu cijenu ali i samu organizaciju otkupa.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS