banner
Objava: 14.7.2017 16:15
Čitanja: 2289
Autor: Administrator
SIPA u akciji
Otkrivene kriminalne skupine osumnjičene za krađu više od 100 vozila
Otkrivene kriminalne skupine osumnjičene za krađu više od 100 vozila
0
0

Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA i Granična policija BiH uspjeli su otkriti, procesuirati i 'razbiti' četiri organizirane kriminalne skupine, koje su u dužem vremenskom periodu otuđile više od 100 skupocjenih motornih vozila.

Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih motornih vozila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanske županije, Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, realizirana je akcija u kojoj je u četvrtak lišeno slobode šest osumnjičenih osoba u okviru nastavka akcije naziva „Volan", usmjerene na otkrivanje i procesuiranje struktura auto-mafije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, zapadne Hercegovine i drugim područjima BiH.

Do sada je ova akcija obuhvatila ukupno 19 osoba, od kojih se devet od ranije nalazi u pritvoru, a aktivnosti su usmjerene na identificiranje, otkrivanje i procesuiranje nositelja najozbiljnijih oblika auto-kriminala na području BiH.

Akcija „Volan" do sada je najopsežnija akcija u borbi protiv auto-mafije u BiH, u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih operativaca SIPA, tim Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, te tim službenika MUP-a Kantona Sarajevo, a po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, članovi organizirane kriminalne skupine, koja je djelovala u oba bh. entiteta, a nakon otuđenja vozila, za vozila su tražili otkup, te, ukoliko otkup ne bi bio realiziran, vozila su krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali s krivotvorenom dokumentacijom ili su vozila sjekli i prodavali u dijelovima diljem BiH.

Osnovano se sumnja da su navedeni pripadnici organiziranih kriminalnih skupina, koje su djelovale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta, odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih motornih vozila koje su se dogodile od 2011. do 2017. godine.

U sklopu istrage zadokumentirana je krađa više od 100 skupocjenih motornih vozila, kojima su policija i sigurnosne i pravosudne institucije, uspjeli ući u trag, a čija vrijednost iznosi više milijuna KM.

- Organizirani auto-kriminal predstavlja veliku opasnost i jedan od gorućih sigurnosnih problema u BiH, koji ugrožava sigurnost građana i njihove imovine i ova će akcija zasigurno i u dobroj mjeri spriječiti ekspanziju auto-kriminala u narednom periodu - priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U akciji naziva „Volan", ostvarena je značajna suradnja između policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju unutar BiH, kao i suradnja s partnerskim institucijama Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS