banner
Objava: 6.1.2017 10:44
Čitanja: 525
Autor: Administrator
Nacrt pravilnika
Pogledajte što donosi Nacrt pravilnika o ostvarivanju poticaja
Pogledajte što donosi Nacrt pravilnika o ostvarivanju poticaja
0
1

Federalno ministarstvo poljoprivrede uradilo je Nacrt pravilnika o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji u FBiH.

Nacrtom se, između ostalog, određuje da oni koji se bave proizvodnjom i/ili doradom sjemena i sadnog materijala biljnih vrsta iz rodova za koje je propisana obveza upisa u Fitoregistar kao i oni koji se bave proizvodnjom i/ili otkupom (skladištenja, distribucije) mladog krompira imaju pravo na novčanu podršku pod uvjetom da su izvršili upis u Fitoregistar ili u Fitoevidenciju.

Također, proizvođači koji se bave animalnom proizvodnjom mogu ostvariti novčanu potporu samo za zdrave životinje, a kao dokaz, pored ostalog će se koristiti Potvrda o provedenim obaveznim mjerama, s tim da se novčana podrška ne može ostvariti za uginulu životinju, navodi se u nacrtu.

Proizvođači koji su ostvarili pravo na novčanu podršku u ponovljenim postupcima provedenim po pravosnažnim sudskim presudama u oblasti novčanih podrški iz prethodnih godina u postupcima okončanim u skladu sa čl. 240. i 258. Zakona o upravnom postupku i pravosnažnim rješenjima donesenim u drugostepenom postupku po žalbama.

Ako se radi o fizičkoj osobi (obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo) može se ostvariti novčana podrška do maksimalnog iznosa 6.000 KM tokom godine (zahtjev koji premašuje navedeni iznos će se umanjiti u skladu sa ovom odredbom, a ukoliko klijent ima više zahtjeva, obračun će se vršiti prema redoslijedu pristizanja do propisanog maksimalnog iznosa).

Naime, Ministarstvo poljoprivrede početkom ove godine planira uvođenje novog softvera za obradu novčanih poticaja u poljoprivredi. Zbog uvođenja ovog softvera obveza svih poljoprivrednika je da u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. ažuriraju podatke o svojim poljoprivrednim resursima (zemljištu i/ili stoci).

Naime, svi koji žele ostvariti novčane poticaje ažuriranje podataka mogu izvršiti u prostorijama općine po mjestu prebivališta, dok pravna lica ažuriranje podataka vrše u općinama po sjedištu registracije.

Oni koji ne izvrše ažuriranje podataka neće biti uzeti u obzir tijekom elektronske obrade podataka i neće moći ostvariti pravo na poticaje.

OBLASTI KOJE SU PREDVIĐENE ZA POTICAJE

Model poticaja proizvodnji obuhvaćaju biljnu i animalnu proizvodnju.

BILJNA PROIZVODNJA

Pravo na novčanu podršku u biljnoj proizvodnji može se ostvariti za proizvodnju ratarskih kultura, povrtlarskih kultura, voćarskih kultura, duhana, grožđa i maslina:krušnih žita (pšenica i raž), stočnog ječma, zobi i tritikala, krmnog bilja (kukuruz za silažu), uljarica (uljana repica, suncokret i soja), povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, luk, salata i mladi krompir); proizvodnja grožđa i maslina; proizvodnja voća (šljiva, jabuka, kruška, breskva, nektarina, trešnja, višnja, smokva, marelica); heljde; ljekovitog i aromatičnog bilja (kamilica, menta, lavanda, ružmarin, smilje i lovor); duhana.

Proizvodnja sjemena: strnih žita (pšenica, ječam, raž , zob, tritikala i heljda); kukuruza, soje i suncokreta; krompira (osnovno sjeme i sjeme I sortne reprodukcije).

Proizvodnju sadnog materijala: sadnica krošnjastog voća; sadnica jagodičastog/bobičastog voća (malina, kupina, borovnica i brusnica); sadnica vinove loze.

ANIMALNA PROIZVODNJA

Pravo na novčanu podršku u animalnoj proizvodnji može se ostvariti za: Govedarsku proizvodnju: mliječne krave u sistemu otkupa mlijeka; proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka; proizvodnja goveđeg mesa - tov junadi (od teladi iz domaćeg uzgoja i od teladi iz uvoza) ; uzgoj rasplodne stoke (krave prvotelke - rasplodne junice); uzgoj goveda u sistemu krava-tele.

Ovčarsku i kozarsku proizvodnju: proizvodnja svježeg ovčjeg i kozjeg mlijeka; uzgoj rasplodne stoke - ovce i koze.

Svinjogojsku proizvodnju: proizvodnju svinjskog mesa- tov svinja (od prasadi iz domaćeg uzgoja i od prasadi iz uvoza); uzgoj rasplodne stoke -krmače.

Peradarsku proizvodnju: uzgoj pilenki (18-sedmičnih pilenki), uzgoj matičnog jata (uzgoj pilenki teške i lake roditeljske linije).

Pčelarsku proizvodnju: košnice pčela- uzgoj pčelinjih zajednica, proizvodnja/uzgoj slatkovodne ribe (pastrmka, šaran i lipljan); proizvodnja/uzgoj morske ribe (lubin i orada).

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 13.06.2017 18:33
wh0cd972090 buy propecia buy albuterol online
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS