Objava: 20.4.2017 21:24
Čitanja: 1385
Autor: Administrator
Iz Agencije za nadzor
'Pravilo EU: Meso starije od 12 mjeseci ide u BiH'
'Pravilo EU: Meso starije od 12 mjeseci ide u BiH'
0
1

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je najnovije podatke o nesigurnim neprehrambenim proizvodima koji su se našli na bh. tržištu u prošloj godini. Neki od njih povučeni su sa tržišta, neki uništeni.

U prošloj godini, na tržištu Bosne i Hercegovine pronađeno je 58 modela nesigurnih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.

Ogromna većina rizičnih proizvoda, njih gotovo 80 posto dolazi iz Kine. Slijede oni porijeklom iz Turske, Poljske, Njemačke te domaći proizvodi. Za 5 posto pronađenih rizičnih proizvoda ne zna se odakle potiču.

"Kada uporedimo Bosnu i Hercegovinu s Europskom Unijom, možemo reći da je razina rizičnih proizvoda na istoj razini. To otprilike znači da 79 do 80 posto otkrivenih rizičnih proizvoda potiče iz Kine, što je slučaj i u Europskoj uniji", otkrio je Samir Bekto iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, javlja N1.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH tvrde kako rade punim kapacitetom, te kako im je potrebne veća pomoć građana koji će prijavljivati sumnjive proizvode. Kako bi ilustrirao kvalitetu proizvoda koji se prodaju na bh. tržištu, direktor agencije kaže:

"Kažu da u Europskoj uniji važi pravilo da meso staro do šest mjeseci služi za uporabu njihovom stanovništvu. Ono starosti od šest do dvanaest mjeseci ide u životinjsku upotrebu, a meso starije od dvanaest mjeseci ide na tržište BiH".

Da bi bh. građani prestali koristiti rizične proizvode sumnjivog porijekla, potreban je novi zakon na državnoj razini, kažu u Agenciji. Prema postojećem, oni nemaju mogućnost kontrole proizvoda na graničnim prelazima. Provjere smiju vršiti tek nakon što potencijalno rizični proizvodi dospiju na police trgovina.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 21.04.2017 09:55
To je jednostavno kontrolirati zakonom uvesti da meso ne smije biti starije od 3 mjeseca a za one koje se otkrije da uvoze starije a otkriti se može odmah uzimanjem za analizu na graničnim prelazima pri uvozu i obilaskom(nenajavljena inspekcija) hladnjača firmi gdje se skladišti meso. A zakonom uvesti kaznu za svako kilo starog mesa kazna gazdi i firmi kao za kilo droge(heroin,kokain...) da je uvezao pa neka stisne m.u.d.a pa uveze.
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS