Objava: 13.7.2017 09:22
Čitanja: 2462
Autor: Administrator
Stigle u BiH
'Sirotinjske' droge stigle i u BiH, koštaju od 10 do 30 KM
'Sirotinjske' droge stigle i u BiH, koštaju od 10 do 30 KM
0
0

Nove sintetičke droge koje su mnogo jače i toksičnije od onih "tradicionalnih" već neko vrijeme haraju regijom i uzimaju svoj danak.

U Srbiji je nedavno zaplijenjena upravo ova nova droga, sintetički kanabionoid naziva 5F-MDMB-PINACA koji je čak 800 puta jači od obične marihuane i izaziva strašne posljedice po zdravlje ljudi. Javlja se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine. Iz susjedstva je preko Sustava javnog upozoravanja obavijest o pojavi nove droge odmah poslana u sve zemlje Europske unije, te je ona odmah stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci.

No, to u BiH nije slučaj. Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi policije, ova supstanca nije stavljena na Popis opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i perkusora.

Dakle, ove droge se legalno mogu prodavati na našim prostorima i nije moguće sankcionirati one koje trguju njome. Upravo zbog toga, ali i činjenica da su ovakve supstance znatno jeftinije i koštaju od 10 do 30 KM, te da se brzo "prilagođavaju" tržištu upotreba ovih opasnih narkotika mogla bi se munjevitom brzinom proširiti i na području naše zemlje.

Osim toga, nove droge su lake su za krijumčarenje, policija ih teško pronalazi, a stopa smrtnosti koju izaziva njihova upotreba je ogromna.

U BiH su u nekoliko navrata primljeni pacijenti koji su imali neke od novih materija u krvi, rečeno je za Faktor u Zavodu za alkohol i druge toksikomanije SŽ.

Ukoliko se proširi upotreba ove droge koju još zovu i "sirotinjskom" smrtni ishodi usred predoziranja bi se mogli značajno povećati. Naime, ove droge izazivaju tešku ovisnost zbog svog produženog utjecaja.

Konzumiranje ove nove vrste narkotika nedavno je dovelo do tragičnog kraja petnaestogodišnjaka u Zagrebu, koji je preminuo nakon što je uzeo drogu pod nazivom Galaxy. U Srbiji je jedno vrijeme izuzetno bio popularan biljni tamjan zbog čije upotrebe je na desetke osoba hospitalizirano.

Nakon konzumacije ova vrsta droga značajno oštećuje središnji nervni sustav i izaziva uznemirenost, tjeskobu, zbunjenost, pospanost, halucinacije, konvulzije, pa čak i komu. Također, utječe na rad srca i bubrega, ali i dovodi do bolnih mišića. Istovremeno može dovesti i do gubitka vida i govora.

U neuobičajenom izvešću o narkoticima u Europi, iznesena je zabrinutost zbog porasta smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016., trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih iz tog razloga.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS