banner
Objava: 18.4.2017 09:14
Čitanja: 840
Autor: Administrator
Turska politika
Što će Erdogan s Balkanom?
Što će Erdogan s Balkanom?
0
0

Politika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana neće se mijenjati prema Balkanu, ocjenjuje većina analitičara u regiji i BiH. Nakon refrenduma o ustavnim promjenama mišljenja su podijeljena i o predsjedniku, i o budućnosti te zemlje. Ono što je zajedničko je da bi se Turska mogla početi udaljavati od članstva u EU, objavila je Federalna televizija.

FTV navodi kako oduševljenje Erdoğanovom pobjedom ne krije lider SDA Bakir Izetbegović, ali ni turski državljani u BiH, koji su u nedjelju navečer proslavili ustavne promjene s turskim zastavama na ulicama Sarajeva.

Većina analitičara i stručnjaka međunarodnih odnosa nije željela komentirati ovu situaciju koja je ilustracija odnosa BiH prema Turskoj.

"Ne očekujem promjenu odnosa Turske i BiH nakon referenduma. Najveće promjene odnosa Turske i Balkana došle su nakon smjene premijera Davutğlua, koji je bio jako blizak interesu Turske za Balkan. Što se tiče ostalog, igrači ostaju isti, ali će Erdoğan biti snažniji jer je dobio zelenu kartu za prijedlog promjena ustava koje je tražio", rekao je za FTV prof. Kenan Ešref Rašidagić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Nakon referenduma i tijesne odluke o uvođenju predsjedničkog sustava ključno pitanje je o budućem odnosu te zemlje prema EU s kojom pregovara posljednjih deset godina.

"Sljedeći postupci koji se najavljuju kompliciraju ulazak Turske u EU, pogotovo jer je Erdoğan izjavio da ne želi u EU", ističe vojno-politički analitičar Đuro Kozar.

Kozar je ukazao na Erdoğanovo nastojanje na smrtnoj kazni, što svakako nije u skladu sa standardima na kojima inzistira EU.

S druge strane, profesor Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-turskog prijateljstva Bosfor, tvrdi da je referendum pozitivna stvar, da Turska ne izlazi iz međunarodnog poretka i da su otvorena vrata za predsjednički sustav poput onog u Sjedinjenim Državama.

"Turska dobiva demokraciju, a islamski svijet uzor kako se mogu demokratizirati islamske zemlje u kojima vlada autokracija", ocjenjuje prof. Halilović.

''Analitičari su u jednom suglasni, Turska je odabrala koji putem će ići. No, pitanje je tko će kontrolirati buduće Erdoğanove poteze. Hoće li to biti Europska unija - pred kojom su mnogo ozbiljniji izazovi i koja je ucijenjena izbjeglicama, SAD - koje znaju da je Turska druga vojska po snazi u NATO-u, ili Rusija - kojoj Turska čuva leđa na Crnom moru?'', zaključuje FTV.

Tagovi
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS