Objava: 11.7.2017 17:27
Čitanja: 1243
Autor: Administrator
Luksuzna limuzina
U Barceloni predstavljen novi Audi A8
U Barceloni predstavljen novi Audi A8
0
0

Njemačka kompanija Audi je u Barceloni u Španjolskoj danas predstavila svoju novu luksuznu limuzinu, a to je Audi A8.

Radi se o četvrtoj generaciji modela A8, koja je predstavljena prije planirane javne premijere na nadolazećem Sajmu automobila u Frankfurtu.

Novi luksuzni sedan će na tržištu biti konkurencija rivalima kao što su BMW-a Serija 7 i Mercedesova S-Klasa. Usvojio je novu MLB platformu, a tu je i 48V električni sistem koji predstavlja bazu za novi hibridni pogon. Novi model posjeduje i napredni ovjes koji "skenira" cestu, a unutrašnjost je također nova i opremljena touch screen kontrolama. Novi A8 je prvi serijski cestovni automobil koji je prema tvrdnjama kompanije razvijen za "visokoautomatizovanu vožnju".

Kupci novog Audijevog modela će imati veliki izbor kada je riječ o dodatnoj opremi. Među 41 funkcijom za pomoć vozaču je i takozvani traffic jam pilot sistem, koji pomaže pri kretanju u gužvi, odnosno preuzima kontrolu nad vozilom pri kretanju brzinom do 50 km/h na autoputevima gdje fizička barijera razdvaja dva smjera.

Ovaj sistem se oslanja na kamere, radare i ultrazvučne senzore i laserski skener. a kontroliše kretanje, ubrzavanje, kočenje i upravljanje. Vozaču su na raspolaganju i sistemi parkiranja i ulaska u garažu, a te funkcije je moguće obaviti na daljinu.

Četvrta generacija modela A8 nalikuje na koncept Audi Prologue, ali posjeduje i dizajnerske detalje prethodnih modela.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS