banner
Objava: 12.7.2017 17:48
Čitanja: 2162
Autor: Administrator
Sastanak u Mostaru
U Mostaru se sastali Dragan Čović i Milorad Dodik
U Mostaru se sastali Dragan Čović i Milorad Dodik
0
0

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se u srijedu u Mostaru s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Čović je nakon sastanka kazao kako je precizirana suradnja predstavnika ove dvije stranke na različitim razinama vlasti te da će se ta suradnja do idućih izbora i praktično vidjeti.

Na sastanku se razgovaralo i o funkcioniranju Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH i Ustavnog suda te nekih drugih institucija.

- Složili smo se da sve institucije BiH moraju funkcionirati sukladno Ustavu BiH, a činjenica je da sve više aktivnosti koje se mogu nazvati paraaktivnostima - kazao je Čović.

Dodao je kako je na sastanku iskazana potreba jačanja daljnje suradnje i usuglašavanja svih pitanja od vitalnog interesa na razini BiH, kako bi se izbjegla bilo kakva forma nesporazuma, bez obzira je li odluka na Vijeću ministara ili u Predsjedništvu BiH.

Govoreći o aktualnoj situaciji o državi, Čović je rekao kako je evidentno da nema parlamentarne većine na državnoj i federalnoj razini te da će situacija biti gora kako se budu bližili izbori.

- Treba se truditi da koliko-toliko sačuvamo odnose u državi zbog europskog puta, ali s ovakvom potporom u Vijeću ministara to je nemoguće. Evidentno je da postoji nepovjerenje Vijeću ministara BiH. Teško se može doći do novih rješenja jer agencije moraju raditi u skladu s Ustavom BiH, a ne političkim voljama. Kako se mijenja parlamentarna većina bit će vidljivo od pitanja do pitanja na sjednicama, i na razini FBiH će se sve vršiti na razini preglasavanja, što nije uredu - rekao je Čović koji je najavio za sutra sastanak i s Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem oko ovog pitanja.

Komentirajući stav dijela Europske komisije i određenih administracija Europske unije da je konstitutivnost naroda nešto što je problematično na europskom putu, Čović je decidirao kako je BiH prije svega zajednica tri konstitutivna naroda pa kroz to i svakog pojedinca koji živi u njoj.

- BiH mora biti organizirana do kraja kao interes i potreba tri konstitutivna naroda zanemarujući svakog drugog koji se ne izjašnjava kao predstavnik konstitutivnoga naroda - komentirao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je kako je i ovaj sastanak primjer dobre suradnje dviju stranaka, ističući kako se u kontinuitetu razgovara o strateškim pitanjima i da HDZ BiH i SNSD tu suradnju kroz operativno djelovanje na različitim pitanjima i pokazuju, prenosi Fena.

- Raduje nas činjenica da ne odustajemo od strateškoga interesa, da BiH djeluje u okviru Ustava i Daytonskoga sporazuma, da nema majorizacije koju vidimo, da se riješi nekoliko važnih pitanja za hrvatski narod koji predstavlja i politički artikulira HDZ, a to je pitanje Izbornog zakona i pitanje federalnog kanala na hrvatskom jeziku- istaknuo je Dodik.

Najavljujući potporu svoje stranke izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji tretira promjenu načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ako takav prijedlog dođe u parlamentarnu proceduru, Dodik je dodao kako to vidi kao mogućnosti da se poboljša u federalnom izbornom sustavu i pozicija Srba.

Ocijenio je kako je riječ o korektnom zakonu i neophodnom s obzirom na prakse preglasavanja te da će BiH "preživjeti" ako dospije u status sustava koji znači da jednom narodu drugi narodi ne mogu birati predstavnika.

Istaknuo je kako saziv Vijeća ministara BiH nema potporu Republike Srpske kao i da je to produžena ruka Predsjedništva BiH i pokušaj da nanose štetu RS-u, bez posebnih prigovora na predstavnike hrvatskoga naroda.

- Nismo zadovoljni tko u ime srpskog naroda sjedi u Vijeću ministara jer su oni manipulatori koji iz sjednice u sjednicu nanose štetu RS-u i nemaju nikakvu potporu ni SNSD-a ni RS-a - kazao je Dodik koji smatra kako su potpuno urušeni odnosi.

- Mislim da je Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da se sada putem Vijeća ministara BiH i drugih pravosudnih institucija pokušava obračunati s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, a zloupotrebom pravosuđa je doveo situaciju do apsurda - kazao je Dodik.

Na sastanku su bila izaslanstva i jedne i druge stranke, te direktori Elektroprivrede RS i Elektroprivrede HZ HB u svrhu stvaranja preduvjeta o međusobnoj suradnji i jačanju energetske povezanost između RS i područja na kojima djeluje Elektroprivreda HZ HB.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS