banner
Objava: 18.4.2017 10:45
Čitanja: 164
Autor: Administrator
Pojednostaviti stvari
Za pola godine registracija tvrtke za sedam dana i to na jednom šalteru
Za pola godine registracija tvrtke za sedam dana i to na jednom šalteru
0
0

Višegodišnja upozorenja gospodarstvenika o gotovo nemogućim uvjetima za osnivanje poduzeća, mogla bi 2017. konačno uroditi plodom. Prema informacijama iz Federalne vlade, u finalnoj fazi je izrada propisa o uspostavljanju sustava registracije tvrtki samo na jednom šalteru, piše Dnevni avaz.

No, da bi se taj sustav uspostavio, treba izmijeniti više od 50 zakona i drugih pravnih akata koji reguliraju ovu oblast. Svjetska banka navela je da je u FBiH potrebno 12 procedura, oko 1.000 KM i 67 dana da se registrira tvrtka. Vlada želi prepoloviti troškove, broj procedura i kratiti razdoblje na tri dana.

- U ovaj proces uključeno je više od 20 institucija na federalnoj razini. Uz to, neke institucije su i na državnoj razini, poput Uprave za neizravno oporezivanje. Ovdje treba dodati i propise na drugim razinama, županija i općina, što govori o složenosti cjelokupnog procesa - kazala je za Aida Soko, savjetnica premijera Fadila Novalića.

Istaknula je da se radi o financijski zahtjevnom projektu i navela primjer da za informatizaciju treba više od pet milijuna KM. Oko 90 posto te sume Vlada je osigurala iz donacije.

- Planiramo formirati deset centara, u sjedištima županija, gdje se nalaze i registracijski sudovi. U prvoj fazi pokušat ćemo svesti vrijeme potrebno za registraciju na maksimalno sedam dana, a to uključuje sudove, Poreznu upravu, Federalni zavod za statistiku, Zavod MIO, Zavod zdravstvenog osiguranja i još neke institucije - rekla je Soko.

Dodala je da su već određena zaduženja nadležnim ministarstvima, a cilj je da do sredine 2018. u FBiH zaživi potpuno funkcionalan sustav.

- Nadamo se da će se za pola godine registracija moći obaviti za sedam dana, i to samo na jednom šalteru - istaknula je Soko za Avaz.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS