banner
Objava: 10.1.2017 08:40
Čitanja: 1549
Autor: Administrator
Nove linije i razvoj
Zračna luka Mostar najveća je šansa razvoja Mostara i Hercegovine
Zračna luka Mostar najveća je šansa razvoja Mostara i Hercegovine
0
0

Stalne su špekulacije vezane za mostarsku zračnu luku. Malo konstatacija s aktualnim problemima, malo kritika rada uprave aerodroma od civilnog sektora i građanstva, a malo najava promjena koje će donijeti bolja vremena i tako u krug. Ipak, mostarska zračna luka je veliki potencijal za razvoj Mostara i Hercegovine općenito.

Kao posljednju epizodu u nizu bilježimo najavu pregovora s predstavnicima niskotarifnih kompanija, koje je prije nekoliko dana iznio Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar.

Wizz Air je uvijek zainteresiran

Ponukani tim najavama kontaktirali smo Dragana Nikolića, PR saradnika Wizz Aira za Srbiju, Albaniju, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru, kompanije koja se navodi u medijima kao jedna od onih koja bi mogla početi letjeti iz Mostara.

"Wizz Air dosta dugo primjenjuje pravilo da ne komentira glasine i nagađanja, međutim, možemo potvrditi da je WIZZ uvijek zainteresiran za nova tržišta koja mogu odgovoriti na naš snažan rast. Redovno vodimo pregovore s mnogo potencijalnih partnera širom Europe, kako bismo mogli ponuditi što kvalitetniju uslugu i zaista niske cijene što većem broju putnika", kazao je Nikolić.

Dodatno je potvrđeno da kompanija WIZZ ostaje posvećena balkanskom tržištu, što potvrđuje i otvaranje brojnih novih linija s aerodroma u regionu, poput nedavno uspostavljene linije iz Osijeka za Bazel, te najavljenih linija kojima će Budimpešta biti povezana sa Sarajevom, Podgoricom i Tiranom.

Studija razvoja naglašava neophodnost uvođenja niskotarifnih kompanija

Suradnja mostarske zračne luke s nekom od niskotarifnih kompanija dio je Studije razvoja koju je za ovu instituciju sačinila regionalna razvojna agencija REDAH. Studija predviđa da bi uvođenje samo jedne redovne linije donijelo mostarskj zračnoj luci sigurnih novih 30.000 putnika godišnje.

Taj porast broja putnika donio bi regiji dodatni promet od deset i po milijuna KM, a preračunati povrat kroz direktne i indirektne poreze bi bio blizu 2.900.000 KM, sve u vremenskom periodu od jedne godine.

Naravno, specifičnost dovođenja jedne ovakve kompanije predviđa i subvencioniranje tih letova u procijenjenom iznosu od 550 tisuća KM po jednoj liniji.

Nažalost, mstarska zračna luka ta sredstva do sada nije imala, već se čekalo na financiranje te stavke iz gradskog proračuna ili proračuna viših nivoa vlasti.

Međugorje, dijaspora i rezervna lokacija za Sarajevo

Za Mostar je ključan razvoj zračne luke rekao je nedavno ugledni profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Vjekoslav Domljan.

"Mostar bi godišnje morao imati minimalno između 600 i 650 tisuća putnika, ako u obzir uzmemo lokaciju aerodroma, blizinu Međugorja i broj ljudi koji godišnje idu prema tom svetištu".

Osim Međugorja, razvoj mostarske zračne luke strateški se može naslanjati i na još dvije važne strane. Prva je konekcija sa brojnom hercegovačkom dijasporom, koja sada koristi druge aerodrome, najviše onaj u Tuzli. Stručnjaci Zračnu luku Mostar gledaju i kao idealnu rezervu za sarajevski aerodrom.

Za izlazak iz krize bit će potrebno uraditi i neke druge stvari osim približavanja avionskim kompanijama, koje su dijelom već primijećene, kao što je nerealno visoka cijena goriva. Nema nekog posebnog razloga zašto je godinama ona bila znatno viša od cijena goriva na okolnim aerodromima.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS