Christian Schmidt

Schmidt se oglasio nakon odbijanja Komšićeve apelacije: Nastaviti započeti proces formiranja vlasti FBiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i ured OHR-a u BiH reagirali su na današnju odluku Ustavnog suda BiH da odbiju donošenje privremene mjere zatražene u apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH.

 

Schmidt otkazao sudjelovanje na sjednici EP-a u Bruxellesu, nema smisla objašnjavati nekolicini bošnjačkih lobista

Europarlamentarka Tineke Strik inače bošnjačko unitaristička lobistica, objavila je da je visoki predstavnik Christian Schmidt otkazao svoj dolazak na sjednicu Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta 30. studenog.

Schmidt: Nijedna od tri etničke grupe Bošnjaka, Srba i Hrvata ne može završiti u manjinskom položaju. Kršenje Daytona vodilo bi u novi nasilni sukob

Visoki predstavnik Christian Schmidt je za Forum ZDF izjavio da je angažman civilnog društva “osnova za održivi razvoj u zemlji”, te podcrtao važnost suočavanja s ratnom prošlošću, navodeći da pojedini bh. političari često sprječavaju ovaj proces

U intervjuu koji je Schmidt dao neposredno pred izbore, a koji je objavljen jučer, Schmidt je iznio svoja očekivanja od onih koji budu izabrani.

Schmidt: Naredni mjesec bit će odlučujući

Kao i mnogo ljudi iz međunarodne zajednice posjetio sam biračko mjesto jutros kako bi se uvjerio da izborni proces teče kako treba i da se prava glasača poštuju, kazao je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt koji je obišao biračko mjesto na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Schmidtova namjera za 8 ruku u klubu naroda hvale vrijedna i rješava dosta ali Hrvati ne smiju dopustiti da ijedan nelegitimni delegat uđe u klub a ne tri-četiri

Sarajevski unitaristički mediji danas komentiraju najave Christiana Schmidta kako će po njihovim informacijama podignuti granicu za izbor Predsjednika FBiH. Naime, Schmidt bi odustao od cenzusa koji je vjerojatno pustio u  javnost s ciljem da ga kasnije eliminira u svrhu kompromisa i rješenja koje bi nametnuo. Radi se o iskusnom političaru koji zna koristiti pojam 'probnih balona' i čini se da je upravo to bilo po srijedi prije mjesec dana kada je u medije pustio temu oko promjene odnosno nametanja izbornog zakona.

 

Schmidtovom odlukom o hrvatskom pitanju na dobitku bi bila cijela BiH

Poruke koje je visoki predstavnik Christian Schmidt izrekao u intervjuu za Večernji list svojevrsno su ohrabrenje Hrvatima u BiH i pokazatelj da međunarodna zajednica shvaća što znači konstitutivnost u višenacionalnoj državi kao što je BiH te da u konačnici neće dopustiti da se Hrvatima nakon ovih izbora ponovno nameću predstavnici u vlasti. Schmidt je, naime, na pitanje može li se Hrvatima poručiti da ne trebaju biti u strahu, jasno rekao da može.

Ustavna prava

Spremna Schmidtova odluka: evo koje su sve izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predviđene

Kandidate za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH predlaže najmanje osam delegata u klubovima delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Ako u roku od 30 dana od konstituiranja Doma naroda ne bude predložen nijedan kandidat, za to će biti dovoljno najmanje pet delegata iz relevantnih klubova konstitutivnih naroda Doma naroda Federacije. Ako se to ne desi u roku od 60 dana, za predlaganje kandidata će biti dovoljna dva delegata iz klubova naroda.

Pretplati se na RSS - Christian Schmidt