Državljanstvo

Tko se odriče bh. državljanstva treba platiti 800 KM, 2019. to je uradilo 4.000 ljudi

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u 2019. godini ukupno 4.059 osoba odreklo se državljanstva BiH.
U skladu sa zakonom Ministarstvo civilnih poslova BiH je u oblasti državljanstva i putnih isprava tijekom 2019. godine obavljalo je poslove koji se tiču postupaka stjecanja i odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine.

Novi Zakon o hrvatskom državljanstvu stupa na snagu od Nove godine

S prvim danom 2020. u Republici Hrvatskoj će na snagu stupiti novi Zakon o državljanstvu, koji bi trebao uvelike olakšati prijam u državljanstvo potomaka iseljenih Hrvata. Oni će do hrvatskog državljanstva ubuduće moći i bez poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja Republike Hrvatske. Prošireno je i generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva potomaka iseljenika u ravnoj liniji. Oni su državljanstvo do sada mogli stjecati do trećeg koljena, a ubuduće će to moći neograničeno.

Lakše do hrvatskog državljanstva, olakšani uvjeti

Hrvatski sabor u petak je izmjenio Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uvjete potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva.

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

 

Osmanović tvrdi: Evo u kojim slučajevima Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović ustvrdio je u utorak da Hrvatska neopravdano traži odricanje od bosanskohercegovačkog državljanstva osoba koje žele steći hrvatsko državljanstvo, iako je međudržavnim sporazumom koji se primjenjuje od 2012. dopuštena mogućnost dvojnog državljanstva. Prema informacijama ministarstva kojemu je Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske. Samo u 2018.

BiH zaradila 1,4 milijuna KM od odricanja državljanstva

Opće poznato je da se BiH suočava sa sve većim problemom odlaska građana u zemlje EU-a. Međutim, snalažljive bh. vlasti i ovu posve negativnu situaciju uspjele su okrenuti u svoju korist. Na sjednici Vijeća ministara BiH razmatran je i nacrt proračuna institucija BiH za 2019. godinu. Kako piše Večenji list, u materijalu predstavljenom državnim ministrima navedeno je da BiH, po osnovi pristojbi od odricanja od bh. državljanstva, planira zaraditi između 1,200.000 i 1,400.000 KM. Vjerojatno je bh.

Vlada promijenila Zakon o državljanstvu: Potomci dijaspore lakše do Domovnice

'Ovo je tjedan u kojem smo obilježili 19. godišnjicu smrti Franje Tuđmana, otvoren je njegov spomenik na izvrsnoj lokaciji u Zagrebu. Time je odano priznanje njegovoj vizionarskoj državničkoj politici', poručio je Plenković uvodno.

Pohvalio je sastanak sa županima u Rijeci. 'Više od dvije milijarde kuna reformom jedinica lokalne samouprave spustili smo na lokalnu razinu', poručio je.

Iseljenici će lakše moći do hrvatskog državljanstva

Potomci hrvatskih iseljenika do 21. godine moći će se prijaviti u knjigu državljana ako to njihovi roditelji nisu učinili do njihove punoljetnosti. Time se ukida generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva, oslobađa ih se obveze poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, što je sadašnja obveza za stjecanje državljanstva. Oporba potez Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova ne pozdravlja. Jednostavnije, lakše i brže do hrvatskog državljanstva.

Hrvatima iz BiH neupitno hrvatsko državljanstvo, imaju pravo na dvojno!

Državljanin BiH koji nije Hrvat ili nije bračni partner hrvatskog državljanina ne može zadržati državljanstvo BiH ukoliko želi postati državljanin Hrvatske, unatoč tome što dvije države imaju ugovor koji bi trebao regulirati pitanje dvojnog državljanstva. Naime, kako je Nezavisnim novinama nakon nekoliko pokušaja dobivanja odgovora pojašnjeno iz Konzularnog odjela Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu, samo Hrvati u BiH mogu biti sigurni da će moći zadržati državljanstvo BiH ukoliko dobiju prijem u hrvatsko državljanstvo.

U posljednjih pet godina državljanstva BiH se odreklo 18.370 građana

Unija za održivi povratak, koja je početkom ovoga tjedna priopćila da je od 2013. do listopada 2017. godine BiH napustilo više od 150.000 građana, upozorila je i na broj ljudi koji se odriču bh. državljanstva. Da su razlozi za zabrinutost opravdani pokazuju i podaci Ministarstva civilnih poslova BiH, prema kojima se državljanstva Bosne i Hercegovine za 21 godinu odreklo 77.096 osoba. U posljednjih pet godina, od 2013. do studenog 2017. godine, to je učinilo 18.370 građana. Najviše građana državljanstva se odreklo 2003.

Pretplati se na RSS - Državljanstvo