Njemačka

Nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj

Njemačke industrijske narudžbe pale su u studenome zbog slabe inozemne potražnje i nedostatka velikih ugovora, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, signalizirajući da se nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj

Nove industrijske narudžbe pale su u studenome za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od prošlogodišnjeg srpnja, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

U listopadu narudžbe su prema revidiranim podacima porasle 0,2 posto.

Evo gdje možete pretraživati poslove u Njemačkoj

Poznato je da 2020. godine u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon koji će olakšati radnicima izvan zemalja EU zaposlenje u toj zemlji. Podsjetimo, u Njemačkoj ima više od milijun slobodnih radnih mjesta, a neki projekti već stoje zbog nedostatka radnika. Njemačka vlada je još ranije kreirala višejezični portal za stručnu radnu snagu iz inozemstva – www.make-it-in-germany.com. Ova stranica dostupna je i na jezicima naroda BiH.

Njemačka vlada donijela Zakon o useljavanju stručnjaka iz zemalja izvan Europske unije

Zbog manjka stručnih radnika, Njemačka vlada je donijela Zakon o useljavanju stručnjaka iz zemalja izvan Europske unije.
Broj zaposlenih i samostalnih poduzetnika u Njemačkoj prošle je godine rastao 14. godinu zaredom te je dosegao rekordni broj od 45,3 milijuna, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

"Usprkos padu stope gospodarskog rasta, broj zaposlenih je i u 2019. rastao jednakom brzinom", stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Njemačka traži radnike: Od 1.ožujka ukoliko ste 'stručnjak' za posao nije potrebna putovnica Europske unije

Stručnjaci i za narednu godinu prognoziraju masovan odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i izmjena njemačkog zakona, koja stupa na snagu 1. ožujka. 

Novi zakon olakšat će ulazak u Njemačku te radna mjesta i onima koji čak i nemaju dokumente Europske unije.

Novi zakon

- Ovo je Njemačka, istražite svoju budućnost – navodi se na stranici Make-in-Germany.ba, koja je pokrenuta upravo zbog novog zakona kako bi se novi radnici ranije upoznali s onim što ih očekuje.

U Njemačkoj projekti stoje zbog nedostatka radnika

Predsjednik Njemačke obrtničke komore Hans Peter Wollseifer izrazio je u srijedu bojazan da bi nedostatak stručnih radnika mogao naškoditi njemačkom privatnom sektoru

"U međuvremenu nam u gotovo svim zanatskim sektorima nedostaje stručnih radnika: visoko i niskogradnja, tehničko održavanje građevina, vodoinstalaterski, sektor grijanja ali i prehrambeni sektor", rekao je Wollseifer u razgovoru za Njemačku novinsku agenciju dpa.

Njemačkoj će do 2030. nedostajati šest milijuna radnika

Njemačkoj su strani radnici dugo bili osjetljiva tema. No sada su iznesene neoborive činjenice koje sile Njemačku na otvaranje, komentira Jens Thurau, javlja Deutsche Welle. - Toliko mnogo konsenzusa nikada nije bilo - izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca Ingo Kramer u ponedjeljak u sjedištu njemačke vlade. On je time mislio na konsenzus i složnost svih relevantnih političkih i gospodarskih snaga u Njemačkoj oko toga da je ovoj zemlji potrebna stručna radna snaga iz inozemstva.

Njemačka nezaposlenost pala na rekordno nisku razinu: Samo 2,18 milijuna ljudi je bez posla

Nezaposlenost u Njemačkoj pala je na najnižu razinu od ujedinjenja bivših Istočne i Zapadne Njemačke 1990., objavila je u petak njemačka Savezna agencija za zapošljavanje (BA).   

Ukupno je u zemlji u studenome bilo nezaposleno 2,18 milijuna ljudi, uz stopu nezaposlenosti od 4,8 posto.
 

Ako mislite da je München skup, varate se! Donosimo listu najskupljih gradova u Njemačkoj

Još uvijek mnogima najatraktivnija destinacija za život izvan granice svakom godinom postaje sve skuplja i skuplja. Istraživanje tvrtke F+B pokazalo je da je u Njemačkoj najam stana gotovo postao luksuz i u okolici velikih gradova. U Münchenu je praktički nemoguće pronaći stan, a u Stuttgartu je još i gore. Direktor te tvrtke Bernd Leutner je kazao kako se u Stuttgartu najam stana plaća u prosjeku plaća 10,41 eura po kvadratnom metru, dok je to u Münchenu 9,74 eura, prenosi FeniX.

Njemačka ekonomija uspjela izbjeći recesiju

Njemačka je u posljednjoj četvrtini godine zabilježila ekonomski rast od 0,1 posto čime je uspjela izbjeći recesiju, piše CNBC.

Naime, ukoliko se u dva uzastopna kvartala zabilježi ekonomski pad neke zemlje onda se tehnički smatra da je ta zemlja u recesiji. S obzirom na to da je Njemačka u prethodnom kvartalu zabilježila pad ekonomije od 0,2 posto, novi pad bi ovu zemlju tehnički odveo u recesiju.

Njemačka u 2020. traži još 500 medicinara: Plaće veće od 2.000 eura, plus bonusi

Potraga za medicinskim radnicima iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, kao i takvi oglasi za posao počinju s naglaskom na "hitno". Najviše medicinskih radnika trenutno nedostaje Njemačkoj, a poslodavci iz te zemlje primaju i one bez iskustva, pa čak i bez nostrificirane diplome. Ta zemlja, procjenjuje se, morat će iduće godine zaposliti barem 500 medicinskih sestara, a nude plaću i veću od 2.000 eura, plus svi dodaci, odnosno bonusi, piše Faktor.  Zarade ovise od regije, od bolnice ili vrste klinike.

Pretplati se na RSS - Njemačka