Praznici

Samo dva praznika slave se u cijeloj BiH – Nova godina i 1. svibnja

Da nije Nove godine i Praznika rada, BiH ne bi imala nijedan blagdan koji bi se obilježavao jednako u cijeloj državi. Ova dva međunarodna praznika prihvaćena su u oba entiteta i sva tri naroda, dok svi ostali datumi i njihovo povijesno i sadašnje značenje bude različite emocije i izazivaju oprečne reakcije kod Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Ukupno 22 neradna dana

Evo kako stoje stvari sa blagdanima i praznicima u BiH, zakona nema

Iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske (RS) traže od nadležnih ministarstava i inspekcija da se ne radi u dane praznika, odnosno da se izvrši kontrola eventualnog rada za praznike, kao i plaćanje radnika. Gradonačelnike i načelnike gradova i općina mole da u svojim odlukama o radu za dane republičkih praznika i blagdana ne dopuste rad trgovačkih centara i trgovina ili da to, ipak, bude minimum otvorenih trgovina.

Sporni datumi

Slijedi produženi vikend, izbjegnite gužve na granicama

Produženi vikend zbog prvosvibanjskih praznika, kao i početak sezone godišnjih odmora, mogao bi donijeti prvi val višesatnih čekanja na graničnim prijelazima. Kilometarske kolone očekuju se već od danas. Građani koji putuju na Hrvatsko primorje, ka jugu naše zemlje, najčešće se odlučuju za granični prijelaz Doljani. No, kako bi izbjegli duge kolone, preporučuju se alternativni prijelazi. Uz Bijaču i Gabelu - Gabela Polje, tu su i Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.

Danas se slavi Dan hrvatske neovisnosti

U nedjelju, 8. listopada, slavimo Dan neovisnosti, koji se kao državni blagdan obilježava u znak sjećanja na dan kad je Sabor Republike Hrvatske donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), u čijem je sastavu naša zemlja dotad egzistirala kao jedna od šest federalnih jedinica

Istoga dana odluku o napuštanju Jugoslavije donijela je i Slovenija.

Pretplati se na RSS - Praznici