Putovnice

Hrvatska putovnica je trenutno osma najpoželjnija na svijetu

Internetska stranica Passport Index objavila je listu novih najmoćnijih putovnica svijeta kojima se može slobodno putovati bez traženja vize, odnosno putovnice s kojima se viza može dobiti odmah po dolasku u zemlju

Prestižnu titulu najbolje svjetske putovnice osvojio je Novi Zeland. Građani Novog Zelanda mogu sa svojom putovnicu ući u čak 129 zemalja svijeta bez vize.
 

BiH nazadovala na popisu zemalja s najmoćnijim putovnicama

Bosna i Hercegovina je ove godine zauzela 49. mjesto na popisu zemalja s najmoćnijom putovnicom na kojoj je prošle godine zauzimala jedno mjesto iznad. Ipak, bh. građani u 2018. mogli su slobodno putovati u 73 zemlje, a sada mogu u 116 zemalja svijeta. Na popisu Passport Indexa, online alata koji prikuplja podatke kako bi sastavio promjenjiv popis najmoćnijih putovnica na svijetu, ove godine nalazi se 107 zemalja, piše Klix.ba.  Japan i Singapur zemlje su s najmoćnijom putovnicom za 2019.

Dobro pazite: Evo kako možete doživjeti neugodnost s HR putovnicom kad idete izvan EU ili točnije u BiH

Katarina Ilić je Hrvatica iz njemačkog Siegena. Rođena je u Mostaru i ima hrvatsko državljanstvo. Nedavno je doživjela neugodnost kad je iz Kölna preko Berlina htjela zrakoplovom otputovati u Sarajevo. Ona nije stigla iz Berlina do Sarajeva jer joj je "zabranjen" ulazak u BiH, piše Fenix

BiH ima najslabiju putovnicu u regiji, na 51. mjestu u svijetu, Hrvatska na 20.

Najnovije istraživanje pokazalo je kako Japan i Singapur imaju najmoćnije putovnice, Srbija se nalazi na 41. mjestu, dok je putovnica Bosne i Hercegovine na 51. mjestu. Ove dvije azijske zemlje, točnije Japan i Singapur, prema najnovijem istraživanju “Henley & Partnersa”, imaju najmoćnije putne isprave, plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja svijeta, navodi Index.hr. Kada su zemlje regije u pitanju, Slovenija je zauzela 10.

Pogledajte popis najmoćnijih putovnica na svijetu: BiH na 90. mjestu

Singapur je zemlja sa najmoćnijom putovnicom na svijetu prema rangiranju Passport Indexa, a slobodno mogu putovati u 127 zemalja svijeta. Bosanskohercegovačka putovnica, s kojim je moguće slobodno otputovati u 73 zemlje, je na 90. mjestu. Passport Index je online alat koji prikuplja podatke iz 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih putovnica na svijetu. Sponzorira ih svjetska financijska kompanija Arton Capital.

Izbjegnuta kriza s bh putovnicama: Muehlbauer konačni pobjednik tendera

Domaća tvrtkaa Muehlbauer je pobijedila u tenderu za nabavku putnih knjižica (putovnica) i to nakon brojnih problema! 

Žalba kompanije "Gemalto" S.A. odbija se kao neosnovana od strane Kancelarije za razmatranje žalbi. Tako je i službeno stavljena točka na špekulacije o novoj dokumentnoj krizi u BiH, izvijestio je portal gerila.info. 

Afera s putovnicama ponovno kuca na vrata

Od 22. ožujka ove godine, građani BiH ponovo bi se mogli suočiti s ozbiljnim problemom nemogućnosti izdavanja putovnica. Naime, tada ističe jednogodišnji ugovor s firmom Muhlbauer... Senad Hasanagić danas je sretan čovjek. Možda i u posljednji trenutak, za svoju djecu uspio je izvaditi putovnice. Zimski godišnji odmor ipak neće propustiti, piše N1. "Drago mi je jer planiramo na putovanje, ali to je graška vlasti BiH, što uvijek imamo probleme s putovnicama, ponuđačima.

Njemačka putovnica najviše vrijedi, hrvatska nije loša, bh i srpska još uvijek slabe

Konzultantska firma Henley & Partners objavila je godišnji izvještaj o vrijednosti putovnica zemalja svijeta rangiranih po slobodi putovanja. Njemačka je i ove godine na prvom mjestu i državljani ove zemlje ne trebaju vize za 177 zemalja svijeta. BiH napredovala za jednu poziciju i nakon prošlogodišnjeg 52. sada je na 51. mjestu.

Hrvati od danas dobivaju e-putovnice: nema više čekanja na šalteru

Od prvog dana 2018. zahtjev za izradu hrvatske putovnice moći će se predati i elektroničkim putem, najavio je  ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, ističući da MUP na taj način dodatno unaprjeđuje digitalizaciju sustava svojih upravnih usluga.

"Opcija je dostupna građanima koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, dok će ostali putnu ispravu i nadalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja", kazao je Božinović, piše Slobodna Dalmacija.

Pretplati se na RSS - Putovnice