Ukrajina

Biden priprema Putinu iznenađenje uoči obljetnice početka invazije; Švicarci će razveseliti Zelenskog?

Biden će u Poljskoj obilježiti obljetnicu ruske invazije?
NBC javlja, pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, da će američki predsjednik Joe Biden otputovati u Poljsku kako bi obilježio obljetnicu početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izvori za NBC su rekli da se dogovara putovanje krajem veljače, ali da planovi nisu konačni dok ne stigne službeno priopćenje Bijele kuće. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost odbio je komentirati ovu vijest.

Čak 72 svjetska stručnjaka prognozirala kako će završiti rat: ‘Svi se divimo Ukrajincima, ali...‘

Rat u Ukrajini jednom će završiti. Teško je i nezahvalno prognozirati kada i kako, no gotovo je sigurno da će do kraja rata doći za pregovaračkim stolom. Kada i Moskva i Kijev počnu vjerovati da neće više moći postići bolji rezultat na bojištu, kada cijena daljeg ratovanja postane prevelika za jednu ili obje strane, čelnici Ukrajine i Rusije - tkogod oni bili u tom trenutku - morat će se sastati i dogovoriti uzajamno prihvatljivo rješenje, koje će se objema stranama doimati bolje od nastavka ratovanja.

Zelenski: "Dobili smo informacije, znamo što Rusija planira"

Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima kako bi "iscrpila" Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski.

"Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću bespilotnih letjelica šahid", rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju. "Vjerojatno se računa na iscrpljivanje. Iscrpljivanje naših ljudi, naše protuzračne obrane, naše energije", dodao je. Ukrajina je, istaknuo je Zelenskij, morala "djelovati i učiniti sve da teroristi ne uspiju u svom cilju".

 

Zelenski američkom Kongresu: "Vaša pomoć nije milostinja nego ulaganje u demokraciju"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.

Kijev se smrzava: Bez struje je više od dvije trećine grada, dio stanovnika nema ni vodu

Više od dvije trećine ukrajinske prijestolnice još uvijek je bez struje u četvrtak ujutro, a dio stanovnika nema ni vodu, dan nakon što su ruski projektili izazvali najveće prekide u Kijevu u devet mjeseci rata.

Glavni grad bio je jedna od glavnih meta najnovijeg vala napada na energetska postrojenja zbog čega je u mnogim regijama prekinuta opskrba strujom, a u drugima je došlo do hitnih isključivanja električne energije kako bi se uštedjela struja i omogućili popravci dok zima dolazi.

Sprema se nova ukrajinska ofenziva, 50 000 Rusa bježi iz Hersona

Guverner regije Herson Vladimir Saldo kazao je da će između 50 i 60 tisuća ljudi biti evakuirano u Rusiju i na lijevu obalu rijeke Dnjepar.

Civili bi trebali biti evakuirani iz ukrajinskog grada Hersona koji je pod kontrolom Rusije što je brže moguće jer bi ukrajinske snage mogle započeti ofenzivu u bilo kojem trenutku, rekao je dužnosnik kojeg je postavila Rusija.

Ruske snage u Hersonu odbačene su 20-30 km u posljednjih nekoliko tjedana.

Rusija zaprijetila Zapadu - Zelenski: "Bojište će biti još bolnije za Ruse"

Rusija će poduzeti protumjere kao odgovor "na sve veću upletenost" Zapada u ratu?

Moskva je jutros uputila novo upozorenje Zapadu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi ruska državna RIA, kazao je da će Rusija poduzeti protumjere kao odgovor "na sve veću upletenost" Zapada u ratu.

- Upozoravamo i nadamo se da su shvatili opasnost od nekontrolirane eskalacije u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama - rekao je.
 

Ukrajina sve dublje dublje prodire, separatisti pozivaju na hitan referendum: ‘‘U panici su‘‘

Ukrajina je priopćila da su njezine snage umarširale dalje na istok u teritorij koji su Rusi nedavno napustili, utirući put za potencijalni napad na moskovske okupacijske snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više zapadnog oružja.

"Okupatori su očito u panici", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, dodajući kako je sada usredotočen na "brzinu" u oslobođenim područjima, "brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života".

Ukrajinci okružuju Kupjansk, zauzeli su više od 30 gradova i sela

Britanska vojna obavještajna služba objavila je u subotu da ukrajinske vojne snage sada prijete ruskoj kontroli nad gradom Kupjanskom i da bi njegovo osvajanje predstavljalo veliki udarac Rusiji jer je grad smješten na ruskim opskrbnim pravcima za bojišta u Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom dnevnom videoobraćanju u petak navečer objavio je da su ukrajinske snage zauzele više od 30 gradova i sela u istočnoj Ukrajini u regiji Harkiv.

"Postupno preuzimamo kontrolu nad novim naseljima", rekao je.

Zelenskij: Likvidirat ćemo svakog ruskog vojnika koji puca na nuklearnu elektranu Zaporižje

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižje, na jugu Ukrajine, ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij. Ukrajina i Rusija su razmijenile optužbe za nekoliko skorijih incidenata i granatiranja postrojenja u okviru kompleksa nuklearne elektrane  Zaporižje, najveće nuklearne elektrane u Europi koju su ruske trupe zauzele na samom početku rata.

Pretplati se na RSS - Ukrajina