12 loših navika koje usporavaju metabolizam: Riješite ih se!

874 ABC portal 21.rujna 2021. 09:15
AKTIVNOST, SAN...

Sjedilački način života može imati negativan učinak na brzinu metabolizma. Bilo bi dobro kada biste se bavili nekom aktivnosti ili barem šetali. Smanjite konzumaciju slatkih napitaka i povećajte unos vode

Ovo je 12 loših navika koje ubijaju vaš metabolizam:

1. Jedete premalo kalorija
Unos premalo kalorija može usporiti metabolizam. Iako je za mršavljenje potreban deficit kalorija, može biti kontraproduktivno ako vaš unos kalorija padne prenisko. Kad dramatično smanjite unos kalorija, vaše tijelo osjeti da dobiva jako male hrane i smanjuje brzinu sagorijevanja kalorija.

2. Sjedilački način života
Sjedeći položaj može dovesti do značajnog smanjenja broja kalorija koje sagorijevate svaki dan. Mnogi ljudi većinu dana provedu sjedeći, pogotovo oni koji rade uredske poslove, a to može imati negativan učinak na brzinu metabolizma i opće zdravlje. 

Iako vježbanje ili bavljenje sportom mogže imati veliki utjecaj na broj kalorija koje sagorite, čak i osnovne tjelesne aktivnosti, poput ustajanja, čišćenja i penjanja stepenicama, mogu vam pomoći pri sagorijevanju kalorija. 

3. Konzumacija slatkih napitaka i gaziranih sokova
Pića zaslađena šećerom štetna su za vaše zdravlje. Pretjerana konzumacija može dovesti do raznih bolesti kao što su dijabetes i pretilost. Mnogi negativni učinci pića zaslađenih šećerom mogu se pripisati fruktozi.

Stolni šećer sadrži 50% fruktoze, dok visoko fruktozni kukuruzni sirup sadrži 55% fruktoze. Često konzumiranje pića zaslađenih šećerom može usporiti vaš metabolizam.

4. Mali unos proteina
Unos dovoljne količine proteina iznimno je važan za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Osim što vam pomaže da se osjećate sito, visoki unos proteina može značajno povećati brzinu kojom vaše tijelo troši kalorije. 

Studije pokazuju da unos proteina privremeno povećava metabolizam za oko 20-30% u usporedbi s 5-10% za ugljikohidrate i 3% ili manje za masti.

Iako se metabolizam neizbježno usporava tijekom gubitka težine i nastavlja biti sporiji tijekom održavanja tjelesne težine, dokazi ukazuju na to da veći unos proteina može minimizirati ovaj učinak.

5. Nedovoljno kvalitetan san
Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje. Ako malo spavate, manje od onog što vam je potrebno, možete povećati rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa i depresije.

Nekoliko studija napominje da neadekvatan san može također smanjiti brzinu metabolizma i povećati vjerojatnost debljanja. 
 

6. Nedostatak treninga snage
Vježbanje s utezima izvrsna je strategija za sprječavanje usporavanja metabolizma. Pokazalo se da vježbe snage povećavaju metabolizam kod zdravih ljudi, kao i onih koji imaju srčane bolesti ili imaju prekomjernu težinu ili su pretili. Povećava mišićnu masu, a čak i minimalne količine treninga snage povećavaju potrošnju energije.

7. Preskakanje doručka
Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali zbog brzine, posla, škole, djece, može se dogoditi da taj obrok preskočite. Možda to ne smatrate velikom stvari, ali to uvelike utječe na tijelo, pa tako i na metabolizam. 

8. Prečesto pijenje alkohola
Jedna čaša vina neće vas ubiti. Međutim, ako pijete svaku noć u tjednu, to može ubiti vaš metabolizam. Nakon što alkohol uđe u vaš sustav, on ometa brzinu sagorijevanja masti u vašem tijelu, čime vaše tijelo sagorijeva manje masti, a vaš metabolizam se usporava. Ako pokušavate potaknuti metabolizam, držite se vode.

9. Jedete previše rafiniranih ugljikohidrata
Rafinirani ugljikohidrati jako se razlikuju od ugljikohidrata koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću i povrću. Nemojte posezati za rafiniranim ugljikohidratima poput bijelog brašna i šećera. 

10. Stroge dijete
Bitno je kako ćete smršavjeti. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam se usporava. Teške dijete, osobito kad vježbate, privikavaju vaše tijelo na manje kalorija. To može otežati skidanje kilograma. 

11. Manji unos vode
Bez dovoljno vode, vaš metabolizam se može usporiti. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže tijelu u sagorijevanju energije i potiče mršavljenje. Voda vas također može napuniti pa možete jesti manje nepotrebnih namirnica koje debljaju.

Također možete jesti više hrane koja je prirodno bogata vodom, poput lubenice ili krastavaca.

12. Kronični stres
Kad ste u stresnoj situaciji, vaše tijelo proizvodi hormon zvan kortizol. Ali ako ste zaglavljeni u zoni stresa, tijelo misli da se još borite, pa nastavlja stvarati kortizol. Visoka razina ovog hormona otežava vašem tijelu korištenje inzulina. To koči vaš metabolizam i potiče debljanje, piše India.

 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,957855
Srednji: 26,022912
Prodajni: 26,087969

Jedinica: 1
Kupovni: 1,477202
Srednji: 1,480904
Prodajni: 1,484606

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,902986
Srednji: 1,907755
Prodajni: 1,912524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,008587
Srednji: 2,013621
Prodajni: 2,018655

Jedinica: 1
Kupovni: 2,305858
Srednji: 2,311637
Prodajni: 2,317416