Komšić se obratio javnosti te iznio pogubne stavove za BiH, u suradnji sa EU ukinit će konstitutivnost naroda

6,429 ABC portal 15.kolovoza 2019. 12:15
NEVJEROJATNI KOMŠIĆ

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider DF-a Željko Komšić obratio se priopćenjem za javnost u kojem najavljuje da će se u budućim razgovorima sa službenicima EU i predstavnicima EU u BiH u vezi sa provođenjem presuda Suda u Strazburu zalagati za odbacivanje principa konstitutivnosti naroda odnosno isključivo za građanski princip.
Naime, on je poručio da je HDZ BiH prihvatanjem Mišljenja Europske komisije konačno, svjesno ili nesvjesno odbacio antieuropski, civilizacijski i povijesno zaostali koncept takozvane konstitutivnosti naroda.

"U ovom trenutku manje je bitno da li su u HDZ-u svjesni ili ne toga da su prihvaćanjem Mišljenja EK, pa i deklarativnim, zauvijek nanijeli konačan poraz etničkim osnovama vlastite politike. U svijetu činjenica HDZ-ovo i deklarativno pristajanje na Mišljenje EK u pogledu izbornog zakonodavsta, znači samo jedno. Odbacivanje zaostalog sovjetskog principa konstitutivnosti naroda, jer se Mišljenje EK naslanja na relevantne presude Europskog suda za ljudska prava", naveo je Komšić.

Upravo u jednoj od tih presuda, kaže on, konkretno u slučaju Zornić, Europski sud za ljudska prava, nalaže odbacivanje konstitutivnosti i navodi da se na taj princip u izbornom zakonodavstu moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja, te da je kako Sud nalaže, došlo vrijeme da se taj princip u izbornom zakonodavstvu BiH odbaci.
 

Iz toga je i više nego jasno da je Mišljenje EK, koje se bazira na presudama EU suda, zapečatilo sudbinu HDZ-ovih zahtjeva za jačanjem etničkog izbornog modela. Takoreći, bajkama je došao kraj, i istinske europske vrijednosti su HDZ-u u političkom smislu došle glave, jer ako se Mišljenje EK bude dosljedno provodilo, eventualna promjena izbornog zakonodavsta, po preporuci Europske komisije, može ići samo u pravcu jačanja građanskog a nikako etničko - konstitutivnog principa, principa segregacije i dodatnog jačanja diskriminacije. Prema tome, što se preporuke Europske komisije budu više provodile, to će mogućnost djelovanja etničkih politika, pa i HDZ-ove, biti manja. Riječima velikog pisca; ni s kim europske vrijednosti nisu napravile takvu šalu kao sa HDZ-om", pocrtao je Komšić, te je dodao:

"U skladu sa ingerencijama koje posjedujem kao član Predsjedništva BiH, učiniti ću sve da se preporuke iz Mišljenja Europske komisije u BiH provode što brže, a što se brže i dosljednije budu provodile, HDZ BiH će na taj proces gledati istim onim očima kojima je prije dva desetljeća gledao na Hansa Koschnika. Neće proteći nijedan moj susret sa diplomatima EU i predstavnicima EU u BiH a da se neću zalagati za ubrzanje toga procesa, koji neminovno u konačnici mora dovesti do odbacivanja konstitutivnosti i uvođenja jednakopravnost i jednake vrijednosti glasa svih građana. Uvjeren sam da će i EU konačno decidnije da se u BiH založi za građanski koncept na uštrb etničko - konstitutivnog. Uostalom, čemu onda same preporuke i mjere iz Mišljenja".

Sve to, dodaje Komšić, razlog je više za probosanske građanske stranke, a naročito za stranke lijevo od centra (NS i SDP) da i one konačno, "uviđajući novonastalu realnost koju je proizvelo Mišljenje EK, naprave radikalan raskid sa politikom mirenja između etničkog i građanskog koncepta, jer tu u budućnosti ne može i neće biti kompromisa". 
 

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,869395
Srednji: 25,934231
Prodajni: 25,999067

Jedinica: 1
Kupovni: 1,250523
Srednji: 1,253657
Prodajni: 1,256791

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,648729
Srednji: 1,652861
Prodajni: 1,656993

Jedinica: 1
Kupovni: 1,81045
Srednji: 1,814987
Prodajni: 1,819524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,136425
Srednji: 2,141779
Prodajni: 2,147133