Opasna ekipa radikala ušla u BiH i rovari, lažno ih se predstavlja nekakvim europskim izvjestiteljima

7,947 ABC portal 22.lipnja 2022. 18:15
ZAŠTO IH SE PUŠTA U BIH?

Ovoga tjedna u posjetu BiH boravi grupacija Zelenih sastavljena od zastupnika iz Europskog parlamenta i Bundestaga promovirajući uglavnom probošnjačke politike, stranke i pojedince, piše Večernji list BiH.

Neovisno o tome što je riječ o zastupnicima s marginalnim utjecajem, u dijelu javnosti u BiH taj je posjet dobio značaj posjeta izaslanstva najmanje američkog Kongresa. No, to nije jedina obmana koju se obično plasira uz ovakve skupine.

Izvjestiteljica… – ni blizu

Ponajprije se ti dužnosnici predstavljaju na posve pogrešan način, čime se nastoji ostaviti dojam kako predstavljaju stav institucija u kojima su trenutačno angažirani, a što nema nikakve veze s istinom. Tako je na čelu ove skupine Zelenih eurozastupnica iz Njemačke Viola von Cramon-Taubadel predstavljena kao izvjestiteljica za zapadni Balkan, što praktički ne postoji kao dužnost u Europskom parlamentu.

Osim, moguće, unutar neformalnih stranačkih grupacija koje postoje u toj instituciji, no koje praktično nemaju nikakvo značenje. Riječ je o eurozastupnici koja doslovno ponavlja identične rečenice kao i bošnjački aktivisti koji se nastoje obračunati s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i s njihovim političarima predstavljajući ih kao prijetnju državi BiH. Tijekom posljednjih rasprava pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta Von Cramon-Taubadel posebno je agresivno pokušavala nametnuti narativ kojim se ruši Daytonski mirovni sporazum o potrebi dokidanja uloge konstitutivnih naroda, čime se izravno ugrožava mir u ovoj zemlji. Jednako tako, posebno je Von Cramon-Taubadel s društvom iz identične probošnjačke grupacije iznijela iznimno negativne komentare vezane uz legitimno političko predstavljanje. A što zapravo predstavlja poziv na negiranje odluka Ustavnoga suda BiH i pravne države. Čak i unatoč činjenici što je u Ustavnom sudu BiH iza takve odluke kojom se podupire legitimno zastupanje i sutkinja koja dolazi iz njezine zemlje. A tamo je svojevrsna predstavnica Europskog suda za ljudska prava. Kao vrhunac svoje, očito probošnjački orijentirane propagande, u svojim je nastupima snažno kritizirala i čelnika HNS-a BiH Dragana Čovića.
 

Unatoč tome što ga je predložila kao amandman, propao je pokušaj u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta da se prihvati konstrukcija po kojoj bi upravo Čović bio okarakteriziran kao negativac za stanje u BiH s čelnikom bh. Srba Miloradom Dodikom. Što je, očito, dio strategije koja je povezana i s predstojećim izborima u BiH, a koju podmeću sarajevska politika, njezini sateliti i lobisti.

A kakvog je ranga bio posjet ovoga izaslanstva BiH, najbolje govori susret člana Bundestaga Borisa Mijatovića s prezimenjakom Vojinom iz SDP-a BiH u Banjoj Luci u jednom kafiću s upečatljivim pletenim stolicama. Ni Mijatović nije propustio ponoviti mantru koju su autori iz unitarističke kuhinje u Sarajevu oživotvorili i u europskim središtima o tome da su čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH secesionisti koji “predstavljaju prijetnju za državu”. A upravo je u takvom naumu uspio jedan drugi bošnjački politički radikal – Adis Ahmetović.

Podvala u Njemačkoj

Naime, taj zastupnik u Bundestagu je uspio progurati rezoluciju o BiH u kojoj je kao glavne krivce za stanje u zemlji označio upravo čelnike hrvatske i srpske politike, doslovno u praksi provodeći prilično pojednostavljenu politiku iz Sarajeva o neprijateljima Bosne svih onih dužnosnika koji se zapravo protive dominaciji Bošnjaka i pretvaranju FBiH u bošnjačku državicu.

Takvu vrstu jednostrane podvale nije uspio spriječiti čak ni višegodišnji zastupnik Bundestaga Josip Juratović koji je u posljednji trenutak shvatio kako je ovaj dom zloupotrebljen za vođenje nacionalističkih politika i ostvarenje bošnjačkih ciljeva. Jednako kao i Von Cramon-Taubadel, Ahmetović dugi niz mjeseci uživa u lažnom tituliranju te nikada zapravo nije demantirao da je on posebni izvjestitelj Bundestaga za zapadni Balkan.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,914065
Srednji: 25,979013
Prodajni: 26,043961

Jedinica: 1
Kupovni: 1,443751
Srednji: 1,447369
Prodajni: 1,450987

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,855035
Srednji: 1,859684
Prodajni: 1,864333

Jedinica: 1
Kupovni: 1,949966
Srednji: 1,954853
Prodajni: 1,959740

Jedinica: 1
Kupovni: 2,256440
Srednji: 2,262095
Prodajni: 2,267750