Oštre kritike komunikacijskih stručnjaka prema govoru mržnje Ive Josipovića

1,875 ABC portal 16.kolovoza 2017. 14:30
josipović i barišić
VRIJEĐAO CRKVU I VJERNIKE

Ponašanje bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je tijekom blagdana Velike Gospe izazvao bijes katoličkih vjernika jer se na društvenim mrežama okomio na nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića i Katoličku crkvu u cjelini, neprimjereno je, smatra stručnjakinja za komuniciranje Ljiljana Buhač
Trebaju se slati jake poruke, ali trebaju biti u primjerenoj i prihvatljivoj komunikaciji, s time da bi i s oltara trebale stizati poruke za sve građane, i vjernike i one koji nisu vjernici. Josipović je svoju kritiku trebao usmjeriti na sadržaj i poruke, a ne okomiti se na nadbiskupa kao osobu koja ih je izrekla', smatra Ljiljana Buhač.

O porukama nekih biskupa, kaže Buhač, najbolje govore vjernici koji traže od njih da se više koncentriraju na duhovno.

Josipović se u utorak, tijekom blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, komentirajući propovijed Barišića na Twitteru ironično zapitao je li se dotični najeo bunike kada je razvod braka nazvao većim problemom od gospodarske krize. No bivši predsjednik tu nije stao. Aktivan je bio i na Facebooku te se usprotivio praćenju vjerskih sadržaja na blagdan Velike Gospe na državnoj televiziji, zapitavši se, opet ironično komentirajući s pratiteljima svoj post, je li Hrvatska sekularna država ili katolička džamahirija.

Usporedivši Hrvatsku s džamahirijom Josipović je uvrijedio osjećaje velikog dijela Hrvata, smatra Buhač te za ovakvo komuniciranje kaže da je 'ispod pojasa' jer taj izraz vrijeđa Katoličku crkvu. I zaista, vrlo brzo su se javili iz udruge Vigilare, vrlo bliske Kaptolu, iz koje su zatražili promptnu ispriku i u suprotnom zaprijetili tužbom. Stručnjakinja za komuniciranje vjeruje da Josipovićev napad na biskupe i Crkvu ima funkciju da ga se ne zaboravi.
 

'Josipović na ovaj način želi ubrati političke poene, ali je zašao na trusno tlo i neće uspjeti', smatra Buhač, vjerujući da je vrijeđanjem nadbiskupa zadao sebi povratni udarac. Stručnjakinja naglašava da je bivši predsjednik, koji se bori za pozornost javnosti nakon silaska s Pantovčaka, zaboravio da su Hrvati velikim dijelom katolici i od njih će tražiti povjerenje na izborima ako se planira vratiti na političku scenu.

Buhač kaže da i biskupi u svojim propovijedima ponekad prijeđu liniju, ali oni su isto kao i političari - šalju poruke koje dio vjernika želi čuti, no sve to treba biti u granicama uvažavanja različitosti te se trebamo baviti činjenicama i faktima, a ne osobom i vrijeđanjem. Štoviše, Josipović i biskupi trebali bi biti model nama drugima kako bismo trebali međusobno komunicirati. No Josipovićev napad na kler nije bio jedini s kojim su se suočili u posljednje vrijeme.

Prošlog tjedna, nakon što je kardinal Josip Bozanić zbog zdravstvenih tegoba završio na pretragama u bolnici, također su se na društvenim mrežama pojavili zluradi komentari kojima se istaknuo Paul Stubbs, tadašnji član Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta, koji mu je poželio da umre.

Buhač smatra da je riječ o strašnom postupku. 'Takva osoba koja je zaželjela smrt Bozaniću isto bi komentirala za sve druge koje ne podnosi i koji su različiti od njega i ne slažu se s njegovim stavovima. Takve osobe treba isključiti iz javnog komuniciranja jer rade nered', zaključila je Buhač.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427