Stipe Miočić je primio sve sakramente u hrvatskoj crkvi svetog Pavla u Clevelandu a hrvatski zna bolje nego mislite

848 ABC portal 20.kolovoza 2019. 09:00
STIPIN OTAC KAŽE

Neposredno nakon borbe tata Bojan je primio kratak poziv od sina Stipe. – Zvao me on i na dan borbe kazavši: “Tata, ne moraš se brinuti, imam sve što je potrebno da vratim naslov.” Nakon borbe rekao mi je: “Tata, ovo je bilo za tebe”, no to je bio kratak razgovor jer je morao na pregled očiju. Naime, Cormier ga je opet udarao prstima po očima, a sudac mu nije htio dati medicinski time-out. A Stipe je pak preponosan da bi on sam tražio medicinski predah. Nas kao njegove bliske navijače to je ljutilo, no on je takav. Da bi čovjek preživio sve što je u toj borbi Stipe preživio, mora imati jako otporne gene. – Nije ni čudo kada si mješavina dalmatinskih i kordunaških gena. Mama Kathy rođena je u Cetingradu, a tata Bojan u Rtini kod Posedarja pa se neki hrvatski fanovi pitaju kako to da ne govori hrvatski.

– Zna on bolje hrvatski no što se misli, no on je perfekcionist pa, ako nešto što radi nije dovoljno dobro, onda to ne radi. No s mojom sadašnjom suprugom Jelicom on se dopisuje na hrvatskom, a njegova baka s mamine strane ne govori dobro engleski pa je i s njom komunicirao na hrvatskom. Uostalom, ona ga je čuvala kada bi mama bila na poslu. Po očevu kazivanju, Bojan i Kathy rastali su se kada je Stipe imao dvije i pol godine. – No ja sam ga nastavio normalno viđati. Bilo da je vikend provodio sa mnom, bilo da je bio kod mene na praznicima ili da sam ga vozio na treninge. Dakako, vjerojatno sam i ja ponešto kriv za njegov hrvatski jer očito nisam dovoljno inzistirao. No meni je važnije od toga da on vrlo dobro zna odakle je.

Sretan sam što moj sin toliko ističe značaj obitelji i što javno pokazuje toliko ljubavi prema svojoj kćerkici kojoj, kazao mi je, želi dokazati na svom primjeru kako je moguće dignuti se i nakon što padneš. On hoće da ona jednog dana u tome ima primjer vlastitog oca. Drago mi je i što je Ryan Marie dobra nevjesta. I na nju je očito prešla ta njegova ljubav prema domovini svojih roditelja. Kada god na nekom velikom natjecanju igra Hrvatska, on je gorljivi navijač pa je bio ponosan i na hrvatske nogometaše i njihov domet na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Neke od tih utakmica gledao je u sportskom baru, i to u majici na kockice. Snažan osjećaj pripadnosti Netko blizak očito mu je usadio taj osjećaj pripadnosti.

– I njegova mama i ja, a i djedovi dok su bili živi, radili su na tome. Nije on počeo isticati hrvatska obilježja zato što je htio biti drugačiji, nego zato što je imao osjećaj pripadnosti. Uostalom, još sam ga ja vodio na hrvatske piknike u Clevelandu, a vjerujem da je to kasnije činila i supruga. No negdje već od devete-desete godine za Stipu su slobodne nedjelje bile rijetkost jer je najprije trenirao bejzbol, a potom hrvanje. Inače, sve sakramente Stipe je primio u hrvatskoj crkvi svetog Pavla u Clevelandu. Kada je prije nekoliko godina bio u Hrvatskoj, Stipe se s ocem slikao na Poljudu u Hajdukovu dresu pa su ga navijači tog kluba prisvojili. – Stipe je to učinio isključivo zbog toga što sam ja veliki hajdukovac i što je time izrazio poštovanje klubu koji nas je tog dana ugostio. Inače, nije on ni hajdukovac ni dinamovac, ali je veliki, doista veliki navijač hrvatskih sportaša.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,190635
Srednji: 26,256276
Prodajni: 26,321917

Jedinica: 1
Kupovni: 1,362388
Srednji: 1,365803
Prodajni: 1,369218

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,806259
Srednji: 1,810786
Prodajni: 1,815313

Jedinica: 1
Kupovni: 1,838776
Srednji: 1,843384
Prodajni: 1,847992

Jedinica: 1
Kupovni: 2,336176
Srednji: 2,342031
Prodajni: 2,347886