U Široki Brijeg stigla i ministrica Nina Obuljen Koržinek a dokumentarac Radio ganga oduševio Širokobriježane

1,741 ABC portal 21.kolovoza 2019. 23:30
MEDITERAN FILM FESTIVAL

U Širokom Brijegu večeras počeo 20. po redu Mediteran Film Festival. Mnogobrojni ljubitelji dokumentarnog filma došli su na premijeru filma Radio gnaga kojeg je režirao širokobriješki redatelj Zdenko Jurilj a glavni protagonist filma je poznati i popularni voditelj s radio Gruda Tomo Matković koji se u filmu bavi starim napjevima poput gange koja je karakteristična za Hercegovinu i Dalmatinsku Zagoru.

Film je jedno dobro ostvarenje i publiku je osvojio jer je snimljen bez cenzure i progovorio o nekakvim tabu temama za koje ne vrijedi isti zakon s obje strane granice premda na cijelom području živi isti narod s potpuno istim običajima. Tomo jako dobro kroz gangu razotkriva i mišljenje i narav puka koji živi gangu.

Na festivalu su se pojavila mnoga poznata imena a među njima i Nina Koržinek Obuljen ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske koja je izrazila zadovoljstvo što je danas u Širokom Brijegu na jednom tako dobrom kulturnom događaju kakav je MFF.

Također na festival je stigla i euro zastupnica Željana Zovko.

mff-siroki-2.jpg

 

''Nije to baš tako bilo prije 20 godina. Bilo nas je 40-tak u dvorani'', rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala tijekom ceremonije otvaranja 20. Mediteran Film Festivala koji se održava u Širokom Brijegu do 24. kolovoza.
''Nismo očekivali da će to trajati 20 godina. Bili smo uporni. Festival je težio da bude edukativan i da proizvodi film'', rekao je Topić dodavši kako se može reći da Široki Brijeg igra filmsku Ligu prvaka.
Govoreći o počecima festivala, rekao je kako su nakon obnove kino-dvorane otišli u Hrvatski filmski savez poručivši kako žele pokrenuti filmsku priču. Najzaslužnija za pokretanje filmske priče bila je Vera Robić Škarica, nekadašnja tajnica Saveza, kojoj je uručeno posebno priznanje za razvoj festivala.

Ona je pak rekla kako čovjek u njezinim godinama ne gleda u budućnost nego se vraća u prošlost.

mff-siroki-3.jpg

''Iz prošlosti pamtim samo najljepše, a jedna od najljepših stari u mom životu je Široki Brijeg i ovaj festival'', rekla je.
Producent festivala Robert Bubalo, govoreći o počecima festivala, rekao je da su svaku noć prije festivala sanjali isti san da on i Topić plaču ispred kina jer im nitko nije došao na festival. Zahvalio je svima koji na bilo koji način podržavaju ovaj festival. 

''Svi ste vi kotačići ovog festivala. Sve vas jednako volimo i cijenimo. Mi smo vi a vi ste mi. Podržavajte nas i dalje'', rekao je Bubalo.
Prisutnima su se obratili i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila kako se na ovom festivalu otvaraju novi vidici te SeanHantak ispred Veleposlanstva SAD-a u BiH, koji je rekao da je Veleposlanstvo ponosno što posljednjih osam godina podržava ovaj festival.

tomo-matkovic-1.jpg

''Zadovoljstvo je biti u Širokom Brijegu i podržati ovaj festival ljubitelja dokumentarnog filma'', rekao je dodavši kako su ponosni što u filmskim radionicama sudjeluju američki filmaši.
Tomislav Ruk ispred HT Eroneta, glavnog pokrovitelja festivala, rekao je kako je velika čast biti dio ove velike priče, svjedočiti njegovu rastu i sudjelovati u njegovu razvoju.
Festival je proglasio otvorenim gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević rekavši kako je MFF utvrdio svoje temelje.

''Ovom prilikom čestitam ljubiteljima filmske umjetnosti na upornosti. Festival je dobio širinu i to je jamstvo da će on opstati'', rekao je Kraljević.
Zdenko Jurilj, redatelj filma 'Radio ganga', koji je nakon ceremonije premijerno prikazan na festivalu, rekao je kako nakon dugog niza godina imamo jedan veseo, drugačiji filma. 

''Pratimo radijskog voditelja, ali to nije film o njegovu životu nego kroz prizmu njegove popularne emisije pratimo posebnu sortu ljudi, tradicijske posljednje Mohikance, jedan specifičan moral, način življenja koji nestaju u ovoj današnjici'', rekao je Jurilj. 

Ovogodišnji festival čini osam filmskih programa u kojima će biti prikazano 45 filmova. MFF nudi nekoliko svjetskih premijera, nekoliko festivalskih premijera, a neki filmovi se prvi put prikazuju u BiH. 

*Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.
Više informacija o 20. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,190635
Srednji: 26,256276
Prodajni: 26,321917

Jedinica: 1
Kupovni: 1,362388
Srednji: 1,365803
Prodajni: 1,369218

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,806259
Srednji: 1,810786
Prodajni: 1,815313

Jedinica: 1
Kupovni: 1,838776
Srednji: 1,843384
Prodajni: 1,847992

Jedinica: 1
Kupovni: 2,336176
Srednji: 2,342031
Prodajni: 2,347886