Aluminij

Većina mlađih radnika nekadašnjeg giganta sprema se put Njemačke i Irske

''Vani ću, najvjerojatnije, već mi je supruga otišla, i ja ću, kolega isto. Ma, svi idu. Nema ovdje, neće biti ni u gradu ništa bolje'', rekao je za Federalnu televiziju Zdenko Kovačević jedan od oko 500 radnika Aluminija koji su stavili potpise na svoje otkaze kako bi mogli dobiti otpremnine. Naime, radnici mostarskog Aluminija izjašnjavali su se pojedinačno tko prihvaća novu sistematizaciju kojom bi postali tehnološkim viškom.

Otpremnine za 500 zaposlenika mogu se isplatiti ovaj tjedan

Predsjedništvo HDZ-a BiH zasjedalo je danas u Mostaru i pored drugih aktualnih događaja u BiH, razgovarali su između ostalog i o situaciji u Aluminiju Mostar s naglaskom na procese koji su se dogodili nakon 10. srpnja kako bi se umanjile negativne posljedice zbog privremenog gašenja proizvodnje ovog za BiH važnog poduzeća. Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović aktivno je sudjelovao na 6 sastanaka Kriznog stožera kao predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Čović i Milićević u Aluminiju: Tko želi raditi?

Čelnik HDZ-a BiH i ministrica financija Federacije BiH, Dragan Čović i Jelka Milićević, stigli su u Aluminij na sastanak s Upravom i predstavnicima sindikata. Naime, danas bi ugašena mostarska tvornica trebala biti načisto s podacima o tome koliko ljudi želi nastaviti rad u tvornici koja već duže od mjesec dana ne radi zbog isključenja s električne mreže. Naime, radnicima je ponuđena anketa u kojoj se trebaju izjasniti o tomu žele li nastaviti raditi ili će tražiti otkupnine i zaključiti ugovore s tvornicom. 

Financijska policija danas ušla u mostarski Aluminij

Službenici Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine danas su po nalogu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije ušli u prostorije Aluminija, potvrđeno je za Klix.ba.
Tužilaštvo HNŽ ranije je medijima potvrdilo da već postupaju u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi s poduzećem Aluminij d.d. Mostar. 

Tajni sastanak: Vlasnik jednog nogometnog kluba želi kupiti Aluminij

Sarajevski "Dnevni avaz" u utorak je objavio da se zaklada „M.T. Abraham“ koju vodi Amir Gross Kabiri, poduzetnik i vlasnik nogometnoga kluba "Hapoel" iz Tel Aviva, pojavila kao novi potencijalni kupac mostarskog  Aluminija, koji je prekinuo proizvodnju zbog nagomilanih gubitaka i nerentabilnog poslovanja.

Dvosatni sastanak: Radnici Aluminija dobili "usmeno jamstvo", nema konkretnih rješenja

U pogonu Aluminija danas je održan sastanak uprave kompanije, sindikata i predsjednika Hrvatske demokratske stranke Dragana Čovića. Kako je rekao predsjednik sindikata Romeo Biokšić, ključni datum spoznaje važnih informacija za radnike jeste 31. srpanj, a Uprava je dala "usmeno jamstvo" o uvezivanju staža.

Legendarni direktor Aluminija Mijo Brajković uputio otvoreno pismo javnosti

Mijo Brajković je u svojoj karijeri doživio gašenje Aluminija zbog ratnih događanja, a kasnije ga je ponovo podigao na noge i doveo na razinu giganta. Brajković je zbog niza vijesti koje su se pojavile u medijima u zadnje vrijeme odlučio uputiti otvoreno pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti:

Povodom čestih natpisa medija među kojima prednjače oni iz Sarajeva, a u kojima se iznose tvrdnje na jedan tendenciozan način, bez da se po pravilima struke saslušala i druga strana, želim iznjeti pravu istinu.

Nepovoljni ugovori Aluminija sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, stanovi, isplaćivanja

Sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je sve vlasnike društva da ispitaju financijske tokove te kompanije i primjereno kazne one koji su nezakonitim radnjama ugrozili egzistenciju više od 900 radnika. N1 saznaje da je još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ upućeno nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no do sada nitko nije reagirao. 

Pretplati se na RSS - Aluminij