Auto industrija

Proizvođač popularnih limuzina ukida 15 000 radnih mjesta

Njemački automobilski gigant Daimler sprema se ukinuti 15.000 radnih mjesta, znatno više no što su prvotno planirali, kako bi smanjili troškove i prebrodili teško razdoblje u automobilskoj industriji, pišu njemački mediji.

Predsjednik uprave Ola Kaellenius trebao bi najaviti ukidanje radnih mjesta u utorak, paralelno objavi poslovnih rezultata, piše poslovni dnevnik Handelsblatt, citirajući neimenovane izvore unutar tvrtke.
 

Zbog koronavirusa krenulo zatvaranje tvornica automobilske industrije i u Europi

Kako je zbog koronavirusa koji hara Kinom nemoguće doći do ključnih dijelova za proizvodnju automobila, Fiat Chryslera je odlučio zatvoriti jednu od svojih europskih tvornica.
To je, kako piše Financial Times, prvi put da je američki proizvođač automobila najavio obustavu rada svojih pogona čime je dodatno naglašena ozbiljnost posljedica pandemije na globalne lance snabdijevanja.

Novi gigant autoindustrije: Odobreno spajanje Fiat Chryslera i Peugeot Citroena

Upravni odbor Peugeot Citroena (PSA) jednoglasno je odobrio spajanje s grupacijom Fiat Chrysler (FCA). Spajanjem dviju kompanija nastat će četvrti po snazi proizvođač vozila na svijetu.

Nakon sastanaka upravnih odbora kompanija očekuje se i da bi one mogle da najave potpisivanje obvezujućeg sporazuma, prenosi Reuters. Riječ je o ugovoru vrijednom 50 milijardi dolara.
 

Evo koliko automobilske kompanije zarade od jednog prodanog auta kojeg su napravili?

Kompanija B&D Forecast nedavno je izračunala koliko koja firma zaradi od jednog automobila. Brojke se doduše odnose na Njemačku, a razlikuju se od države do države.

Tako Porsche na jednom automobilu prodanom na njemačkom tržištu zaradi 22.674 eura. BMW zaradi "samo" 2.574 eura. Toyota je na 1.751 euro čiste zarade.
 

Financial Times: Tamni oblaci nad automobilskom industrijom u 2019.

Financial Times piše da će 2019. biti teška godina za automobilsku industriju, budući da ključna tržišta ulaze u krizu u vrijeme kada proizvođači automobila moraju trošiti sredstva na skupe nove tehnologije kao što su električna i autonomna vozila. 

Proizvođači automobila podići će lansiranje električnih automobila prije uvođenja strožih europskih i kineskih propisa o CO2. Očekuje se da će se automobilske kompanije i evropske vlade više fokusirati na električne punjače širom kontinenta. 

 

Veliko zanimanje Njemačke za automobilsku industriju BiH

U uglednom njemačkom dnevnom časopisu "Wolfsburger Nachrichten" objavljen je članak o debi nastupu bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, SR Njemačka, pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50% u vlasništvu grada Wolfsburga i 50% u vlasništvu Volkswagena.

Renault seli proizvodnju novog modela Clia u Sloveniju

Očekuje se da će slovenska tvornica Revoz iz Novog Mesta proizvoditi više komada Renaultovog novog model Clio.

Francuski automobilski div će u sklopu investicijskog zamaha u području električne mobilnosti udvostručiti proizvodnju modela Zoe u svojoj najveći francuski tvornicu u Flinsu, tako da će i Revoz i tvornica u Bursi u Turskoj preuzeti proizvodnju Clia.

I Hrvati će sudjelovati u proizvodnji novog Clija: Plaća 1500 eura bruto, besplatan prijevoz...

Prvi je iz pogona u Novom Mestu izašao legendarni Renault 4, popularna “katrica”, daleke 1973. godine, a prošli je tjedan s proizvodne linije slovenske tvornice Revoz u vlasništvu francuskog Renaulta sišao četirimilijunti automobil – dizelski srebrni Clio četvrte generacije. Po našim cestama danas vozi mnogo novih Clija, ali još uvijek i podosta kultnih “četvorki” čija je proizvodnja prestala 1992. godine. Pogotovo ih ima na našim otocima, gdje su posebno cijenjene zbog svojih vrlina na makadamskim putevima, piše Večernji list.

Japanske autokompanije zainteresirane za BiH

Japanske autokompanije bazirane na ekološki prihvatljivim autotehnologijama zainteresirane su za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan općenito, poručio je veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto tijekom susreta s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo.  Novoimenovanom veleposlaniku Japana Đapo je poželjela dobrodošlicu i prezentirala nadležnosti i ciljeve resornog ministarstva.

Svi novi automobili u EU morat će imati ovih 11 naprednih sigurnosnih sustava

Automobili iz godine u godinu postaju sve sigurniji, no Europskoj komisiji ovaj napredak nije dovoljan, piše tportal. Zato je u proceduru upućen novi zakon zbog kojeg će svi novi automobili od 2021. morali imati 11 naprednih sustava za zaštitu svih sudionika u prometu.

Napredno automatsko kočenje (AEB) jedna je od ključnih tehnologija koje će morati biti dio svakog novog automobila idućeg desetljeća. Ovaj sustav navodno smanjuje broj prometnih nesreća u kojima jedno vozilo nalijeće straga na drugo za čak 38 posto.

Pretplati se na RSS - Auto industrija