Banke

Evo koliko su zaradile banke u Federaciji BiH u 2019. godini

Banke u Federaciji BiH u prošloj godini iskazale su dobit u iznosu od 273,9 milijuna KM, što je za 17,7 milijuna KM ili 6,9% više u odnosu na isti period 2018. godine, pokazuje izvještaj Agencije za bankarstvo FBiH.

Sve banke, osim jedne, ProCredit banke d.d. Sarajevo, iskazale su dobit u poslovanju.

Imamo podatke koliki je profit 'bh banaka' za prvi devet mjeseci

Banke u Bosni i Hercegovini su za devet mjeseci 2019. godine po statistikama Centralne banke Bosne i Hercegovine.ostvarile neto dobit od 328,2 milijuna KM.

Rezultat je poboljšan za oko 4 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je dobit iznosila 315,6 milijuna KM.

Banke su imale ukupan prihod za period siječanj-rujan 2019. godine od 1,1 milijardu KM, pri čemu je prihod od kamata iznosio 626,9 milijuna KM.

U odnosu na isti period prošle godine prihodi od kamata manji su za 0,5 posto.
 

Najbolji rezultat Intesa Sanapolo banke od 2008. godine

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u utorak da je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti većom za četvrtinu zahvaljujući većim prihodima od naknada i provizija i skoku dobiti od trgovanja vrijednosnicama koji su nadoknadili niže kamatne prihode.

Neto dobit najveće talijanske banke u segmentu poslovanja s građanima, vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ), poskočila je u trećem kvartalu 25,3 posto, na 1,04 milijarde eura.

Prihodi su porasli 5,7 posto, na 4,52 milijarde eura.

Znate li koliko bh građani drže novca u bankama?

I pored niskih kamata na štednju, ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini u kolovozu ove godine iznosili su 23,18 milijardi KM, što je za devet posto više nego u istom mjesecu prošle godine i 6,5 posto više u odnosu na prosinac 2018. godine, objavile su Nezavisne novine. Prema podacima Centralne banke BiH, od ukupnih depozita 12,8 milijardi KM ili 55 posto čini štednja stanovništva, dok se 54,9 posto ukupnih depozita na računima nalazi u domaćoj valuti.

Banke zarađuju novac: Evo kolika je dobit svake od banaka u FBiH

Bankarski sektor u Federaciji BiH iskazao je na polugodištu 2019. godine dobit u iznosu od 181,7 milijuna KM, što je za 6,9 milijuna KM ili 3,9% više u odnosu na prvo polugodište 2018. godine, podaci su Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Od ukupno 15 banaka, koliko ih ima u Federaciji BiH, samo jedna je poslovala negativno.
 

Banke u Federaciji BiH ostvarile profit od 255,4 milijuna KM, prednjači banka sa sjedištem u Mostaru

Na nivou bankarskog sektora u Federaciji BiH sa 31.12.2018. godine po konačnim nerevidiranim izvještajnim podacima banaka iskazan je pozitivan financijski rezultat - dobit u iznosu od 255,4 milijuna KM, što je za 15,4 milijuna KM ili 6,4% više u odnosu na kraj prethodne godine, podaci su Agencije za bankarstvo Federacije BiH. 

Ukupna neto aktiva na nivou bankarskog sektora u FBiH sa 31.12.2018. godine iznosi 22,1 milijardu KM i za 1,9 milijardi KM ili 9,3% je veća u odnosu na 31.12.2017. godine. 

Banke dominiraju financijama na Zapadnom Balkanu

Veća diverzifikacija financijskih sustava može stvoriti mogućnosti za poboljšanje pristupa financijama na Zapadnom Balkanu, savjetuje Svjetska banka. 

Na Zapadnom Balkanu, bankarski bilanci čine oko 85% imovine financijskog sektora, znatno više nego što je to u eurozoni, gdje je udio 45 posto, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju. 

Hrvatske banke natukle rekordnu dobit, iako im biznis baš ne cvjeta

Unatoč povijesno niskim kamatnim stopama, hrvatske banke lani su ostvarile izvrsne rezultate. Ukupna dobit prije poreza skočila je za 44,6 posto, a najveće banke već su najavile isplatu izdašnih dividendi svojim vlasnicima
Nakon nekoliko slabijih godina, u kojima su banke bile izložene značajnim otpisima zbog konverzije švicaraca i sloma Agrokora, u protekloj godini većina njih iskoristila je priliku za maksimiziranje profita.

Pretplati se na RSS - Banke