Bingo

Bingo zadržao ugodno vodstvo u trgovačkom sektoru u BiH

Domaći trgovački lanac Bingo zadržao je ugodno vodstvo u suvremenim prodavnicama prehrambenih proizvoda u 2019. godini u odnosu na najbliže konkurente Konzum i Mercator, pokazuje analiza Euromonitora, izvještava Indikator.ba.

Fokus Binga tijekom prošle godine ostao je na hipermarketima, formatu koji mu je pružio puno prostora za rast.

Tržni centar kompanije Bingo u Sarajevu na 44 000 kvadrata polako se približava zadnjoj fazi

Tržni centar kompanije Bingo u Sarajevu polako dobija svoje prepoznatljive konture čime nagovještava početak kraja radova i otvorenje na proljeće.
Riječ je o jednom od najvećih objekata ove vrste u Bosni i Hercegovini smještenom na atraktivnoj lokaciji koja se unazad godinama spominjala kao potencijalno mjesto gradnje tržnog centra.

Bingo kupio atraktivnu imovinu Energoinvest TAT-a u Butmiru

Tuzlanska kompanija Bingo je od četvrtka novi vlasnik glavnine imovine poduzeća Energoinvest Termoaparati d.d. u stečaju. Ponudom od 7 milijuna KM, kompanija Bingo je postala vlasnik zemljišta i nekretnina u Donjem Butmiru procijenjenih na 7,5 milijuna KM, kao i strojeva i opreme procijenjenih na 500 000 KM, izvijestilo je Oslobođenje. 

Iako je početna cijena imovine bila za milijun veća od ponuđene cijene, odbor povjeritelja je prihvatio ovakvu ponudu, s obzirom da je dosad ujedno i najveća zabilježena ponuda. 
 

Prihodi Binga porasli 13%, Konzumovi pali čak 29%

Prema izvještajima o poslovanju za 2017. godinu tri najveća trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini, prihodi kompanije Bingo veći su od milijardu KM (oko 4 mlrd. kuna), dok su Konzumovi pali za 29% u odnosu na 2016. Samo je Bingo zabilježio pozitivnu operativnu dobit, dok su Mercator i Konzum godinu završili u milijunskim minusima, navodi portal Capital.ba.

Kriza Agrokora u BiH dovela do preraspodjele udjela velikih igrača na tržištu

Konzum je neke trgovine predao izravno najvećem konkurentu, što je znatno utjecalo na jačanje tuzlanskog Binga.
Domaće kompanije iskoristile su krizu u hrvatskom Agrokoru da zauzmu bolje pozicije i povećaju tržišne udjele u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Kriza koncerna Ivice Todorića imala je višestran utjecaj na tržište BiH, osim zabrinutost velikog broja dobavljača, zbog velikih potraživanja, prije svega od Konzuma, pokazala se kao i dobra prilika za BiH proizvođače i trgovce, objašnjava portal. 

Domaći trgovci dominiraju u BiH: Bingo najviše profitirao od pada Konzuma

Većina vodećih maloprodajnih lanaca u Bosni i Hercegovini koristi posrnuće Konzuma, a najviše lider Bingo, navodi se u analizi trendova u maloprodaji u BiH Euromonitora. 

- Bingo predvodi paket trgovačkih lanaca kontroliranih domaćim kapitalom, koji sada dominiraju maloprodajom: sedam od deset najvećih trgovaca u 2017. godini bilo je dominantno u domaćem vlasništvu, dok je na početku perioda pregleda bilo pet od deset sa udjelom strukture koja favorizira međunarodne lance, navodi se u analizi. 

 

Mercator preuzeo 83 trgovine od Konzuma koji je zadržao170 radnji, Bingo lider sa 186 trgovina

European Supermarket Magazine (ESM), najveći europski magazin o trgovini, piše da je kompanija Bingo iz Tuzle službeno preuzela lidersku poziciju u BiH kada je riječ o broju trgovina.

ESM piše da je sa 186 maloprodajnih mjesta Bingo sada lider i po tom, posljednjem ključnom parametru.
ESM piše da je slovenski lanac Mercator preuzeo 83 trgovine od Konzuma, koji je zadržao oko 170 radnji, čime je Bingo izbio na prvo mjesto.
 

Pretplati se na RSS - Bingo