Brak

Novi modni trend: Mladoženje sve više uzimaju ženino prezime

Ustaljena je pojava u tradicionalnim društvima da žena prilikom udaje treba da preuzme muževo prezime jer činom braka ona stupa u suprugovu obitelj, ali sve češći su slučajevi u kojima muž uzme ženino prezime.

Tako je tijekom dvije godine, 2016. i 2017, od 11.517 sklopljenih brakova, 19 mladoženja umjesto zadržavanja svog prezimena, prekršilo tradiciju i preuzelo ženino prezime, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Najviše razvedenih u Tuzlanskoj a najmanje u HBŽ i ZH županiji

Crna bračna statistika pokazuje da je posljednjih 10 godina u BiH “puklo” 20.000 brakova.
Nažalost, ni ova godina nije bila po tome ništa bolja. Agencija za statistiku objavila je da su u prvih šest mjeseci razvedena 1.082 para, što predstavlja povećanje od 14,98 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći broj parova razvede se nakon pete godine braka, više od tisuću, no sve je više instant brakova, koji traju samo godinu, piše Dnevni avaz.

 

Široki Brijeg: Stipe i Anđa Galić proslavili 60 godina braka

U subotu, 28. srpnja 2018. godine, u crkvi svetih Petra i Pavla u Kočerinu kod Širokog Brijega dijamantni pir - 60 godina braka proslavili su Stipe i Anđa Galić iz Crnih Lokava. Svetu misu je predvodio fra Velimir Mandić. Stipu i Anđu je prije 60 godina, 22. siječnja 1958. godine, vjenčao fra David Zubac. 

Nakon osam godina veze vjenčali se Marin Čilić i Kristina Milković

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić (29) i njegova izabranice Kristina Milković (25), nakon 8 godina veze danas su se vjenčali u crkvi sv. Nikole u Cavtatu, a slavlje će se nastaviti u tvrđavi Revelin, gdje će goste zabavljati Gibonni i Mate Bulić.  Uzvanici su ovog popodneva stizali  u Zvekovicu, naselje u općini Konavle, gdje se nalazi Kristinina kuća, a svatovi su zatim krenuli prema Cavtatu. Podsjetimo, Marin i lijepa brineta upoznali su se u Dubrovniku još 2008. na Davis Cupu na kojem je Kristina radila kao hostesa.

Čitluk, Neum, Rama ne bilježe niti jednu rastavu braka u prošloj godini, Mostar 57 razvoda

U prvih jedanaest mjeseci protekle godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) sklopljeno je 911 brakova, dok je s druge strane registrirano 67 razvoda, što je u odnosu na isto razdoblje 2016. godine manje za 41 razvod, potvrđeno je Feni iz Federalnog zavoda za statistiku.  Najviše razvoda zabilježeno je na području grada Mostara, njih 57, dok na području Čitluka, Neuma, Prozora i Ravnog nije zabilježen nijedan.

U kojoj godini je najbolje stupiti u brak, pročitajte što kažu znanstvenici

Brian Christian i Tom Griffiths napisali su knjigu "Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions" to bi vam pravilo moglo pomoći da uštedite vrijeme dok tražite svog princa ili princezu. 

Pravilo se zapravo sastoji u tome da sagledate sve opcije u malo vremena - bilo da su to kandidati za posao, novi stan, ali i potencijalna nova ljubav, najbolje vrijeme da donesete odluku jest kad pogledate 37 posto od tih opcija. 

 

U Hercegovini se ljudi najmanje razvode, u nekim mjestima nije zabilježen razvod

Od početka godine u Hercegovini u pojedinim mjestima  službeno nije zabilježen niti jedan razvod. Niti jedan razvod od siječnja do srpnja tako nije zabilježen u Čapljini, Čitluku, Konjicu, Neumu, Prozoru, Ravnom, Stocu, Bosanskom Grahovu, Drvaru i Glamoču. U promatranom razdoblju u Hercegovini su se  ukupno razvela 53 para. Najviše razvoda zabilježeno je  u Mostaru, čak  25. Gledano po županijama najviše razvoda zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 28, od čega je kao što smo naveli 25 u Mostaru, te tri u Jablanici.

Pretplati se na RSS - Brak