Bura

Mostar: Materijalna šteta u gotovo svim dijelovima grada danima će se zbrajati

Olujni vjetar tokom protekle noći koji je dosezao brzinu i od 100 kilometara na sat na području Mostaru je rušio krovove, lomio stabla i čupao iz korijena, te nanio ogromne materijalne štete na brojnim automobilima i objektima. No na sreću ljudskih žrtava nije bilo.

Građani Mostara kažu kako dramatičnu noć koja je iza njih ne pamte sličnu iako je Mostar poznat po buri.

Stablo zarobilo stanare u jednoj zgradi u Mostaru

Stanari jedne zgrade u mostarskom naselju Panjevina zarobljeni su u zgradi jer je stablo palo na ulaz pri čemu je oštećen i automobil. Kako su nam potvrdili građani, nitko od građana nije ozlijeđen, a automobil je u potpunosti uništen. Inače, vjetar koji  je protekle noći puhao jačinom i do 120 kilometara na sat, pričinio je značajnu materijalnu štetu u gradu na Neretvi. 

Jak vjetar u Mostaru lomio stabla, rušio fasade, krovove, oštećeno više automobila

Jak vjetar koji je počeo puhati sinoć na području Mostara napravio je veliku štetu. Brojno drveće oboreno je za cestu, rušila se fasada, krovovi, stupovi... Prema podacima AccuWeather-a, vjetar na području Mostara je imao brzinu veću od 117 km/h. Na brojne ceste u gradu vjetar je srušio drveće i grane, ista je situacija i u okolici Mostara, pa su tako ceste na izlazu iz grada na više mjesta bile blokirane drvećem. Kako piše Bljesak.info, više automobila oštećeno je prilikom pada stabala.

Bura prevrnula šest kamiona, zatvorena oba Maslenička i Paški most, udari vjetra jači od 200 km/h

Zbog olujnog vjetra trenutno nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno, a u prekidu su i neke trajektne i brodske linije, izvijestio je u Hrvatski autoklub (HAK). Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) na starom Masleničkom mostu zabilježeni su udari vjetra od gotovo 195 km/h, dok su na Paškom mostu udari bili i 216 km/h

Široki Brijeg treba pomoć za isplate građanima zbog štete nastale od bure

Još se zbrajaju štete od orkanske bure koja je u veljači poharala Hercegovinu. U Širokom Brijegu prve su procjene stručnih povjerenstava da bi visina prijavljenih šteta mogla biti oko pola milijuna maraka, izvjestili su na FTV-u. Crijep sa oštećenih krovova još uvijek prijeti, a ukupno 405 građana u Širokom Brijegu prijavili su štete na većinom građevinski objektima. Iako će Gradsko povjerenstvo sljedeći tjedan završiti taj posao, isplate ne očekuju tako brzo. 

Grad Široki Brijeg donio odluku o prestanku prirodne nepogode i druge nesreće!

Grad Široki Brijeg donio odluku o prestanku prirodne nepogode i druge nesreće!

U prostorijama Gradske vijećnice, u utorak, 5. ožujka, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Širokog Brijega.
 
Na prijedlog Stožera, gradonačelnik Miro Kraljević donio je odluku o prestanku prirodne nepogode i druge nesreće na području cijelog grada Širokog Brijega koja je bila proglašena zbog olujne bure i štete koju je prouzrokovala.
 

Nakon olujne bure majstori za krov i limari traže se povećalom

Najveći broj objekata oštećenih u nevremenu praćenom olujnom burom, koje je proteklog vikenda pogodilo dio Bosne i Hercegovine, ostat će neko vrijeme nesaniran, piše Večernji list BiH. Razlog tomu nisu financijska sredstva, nego nedostatak kvalificirane radne snage te građevinskog materijala potrebnog za sanaciju.

Grad Široki Brijeg donio odluku o proglašenju prirodne nepogode i druge nesreće!

U prostorijama Gradske vijećnice, u ponedjeljak, 25. veljače, održana je izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Širokog Brijega.

Na prijedlog Stožera, gradonačelnik Miro Kraljević donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode i druge nesreće na području cijelog grada Širokog Brijega.
 

Pretplati se na RSS - Bura