Cestogradnja

Brzu cestu Mostar - Široki - Grude sa vezom za Split uvrštavamo u mrežu europskih koridora

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o prometnoj infrastrukturi i prometu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organizira Udruga konZultanata inženjera Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuo Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj prometne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno našim susjedima.

Vlada FBiH raspodijelila 270 milijuna KM za ceste: Ovo su dionice u izgradnji

Vlada FBiH usvojila je odluku o kapitalnim transferima javnim poduzećima - izgradnju autocesta i brzih cesta u iznosu od 270.000.000 KM utvrđenih proračunom, a odluka je objavljena u Službenim novinama.

Ovim sredstvima financirat će se izgradnja brze ceste Lašva - Nević polje u iznosu od 66.000.000 KM, zatim izgradnja ove ceste kroz poslovnu zonu Vitez u iznosu od 34.000.000 KM, kao i izgradnja južne obilaznice Mostara u iznosu od 7.000.000 KM.

Uskoro počinje gradnja mostarske obilaznice od Miljkovića do Rodoča, pa do M- 17

Za nešto više od mjesec dana trebao bi biti završen prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, a nakon toga iz druge tranše kredita EBRD-a planiran je nastavak gradnje južne mostarske obilaznice od Miljkovića do Rodoča i dalje do spoja s magistralnom cestom M- 17, u dužini od 8,2 kilometra, potvrdio je za Hrvatski Medijski servis direktora Cesta FBiH Ljubo Pravdić. – To ćemo pokušati podjeliti u dvije faze.

U tijeku radovi na regionalnoj cesti R425, kod Širokog rekonstrukcija dionice vrijedna 220 000 KM

Jedna od najlošijih cesta u Hercegovini bila je svakako ona koja vodi iz Širokog Brijega prema Međugorju. Godinama je bila tretirana samo manjim 'komzmetičkim' zahvatima te doslovnim krpanjem rupa na kritičnijim dionicama ove ceste. No, situacija sa ovom regionalnom cestom R425 se dobrano poboljšala i svi oni koji prometuju ovom cestom mogu vidjeti potpuno nove asfaltirane dijelove najgorih dionica. ..

Veliko gradilište u Hercegovini

Intenzivirao se rad na pronalaženju trase buduće autoceste na Jadransko-jonskom koridoru o čijoj eventualnoj izgradnji postoje prijepori između država Hrvatske i BiH, ali u unutar same BiH, o tome kuda bi se trebala kretati. Najprijeporniji dio, kako doznajemo, i na kojemu rade IPSA institut iz Sarajeva te Institut graditeljstva iz Banje Luke, zajedno s drugim manjim kompanijama, pokazao se onaj kuda bi ta dionica trebala krenuti nakon “spoja” kod Počitelja s trasom autoceste na koridoru Vc.

Izgradnja novih kilometara autoceste u Federaciji BiH u potpunom zastoju, situacija u rekonstrukciji nešto bolja

Dok je gradnja novih kilometara autoceste u Federaciji BiH u potpunom zastoju, situacija u rekonstrukciji i izgradnji magistralnih cesta nešto je bolja, objavila je Federalna televizija. U tijeku je završetak radova na novoj dionici magistrale preko Karaule do Tuzle, ali i konačna izgradnja ceste Neum - Stolac. Ipak, dok se najavljuju novi projekti, gospodarstvenici upozoravaju da za to možda nećemo imati radnu snagu.

Kašnjenje - po običaju

Odobrena sredstva za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Federalna vlada usvojila je Program utroška uplaćenog dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” u iznosu od 153.000.000 maraka utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2018. godinu.

Ta sredstva bit će prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sanira se jedna od najlošijih cesta u Hercegovini, cesta koja povezuje Široki Brijeg - Međugorje

U ovom su tjednu započeli radovi na sanaciji dionice Donji Hamzići – Služanj regionalne ceste R-425  (Žitomislići – Čitluk – Tromeđa – granica županije).
Ministarstvo prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije, na temelju programa koji je usvojila Vlada HNŽ, započelo je projekt sanacije regionalnih cesta u južnom dijelu HNŽ-a.

Ovim projektom predviđena je sanacija najkritičnijih dionica na trima regionalnim cestama.

 

Pretplati se na RSS - Cestogradnja