Cestogradnja

Raspisan tender za izgradnju dijela brze ceste Lašva - Travnik

Ceste Federacije Bosne i Hercegovine raspisale su tender za izvođenje radova na izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje, u dijelu kroz poslovnu zonu Vitez.
Riječ je o prvom tenderu za izvođenje radova na dijelu buduće brze ceste Lašva - Travnik. Brza cesta je najavljivana godinama, a kao opći interes za Federaciju BiH proglašena je još 2007. godine.

Kako je u tenderu koji je objavljen danas istaknuto, procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 25.641.025,64, odnosno oko 30.000.000 KM sa PDV-om.
 

Urbanistička suglasnost za brzu cestu Lašva petlja - Nević Polje

Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo je rješenje kojim je data urbanistička suglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja - Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva - Donji Vakuf, s pratećim objektima. Ova brza cesta će se nalaziti na području Zeničko-dobojske i Županije Središnja Bosna, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

Brzu cestu Mostar - Široki - Grude sa vezom za Split uvrštavamo u mrežu europskih koridora

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o prometnoj infrastrukturi i prometu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organizira Udruga konZultanata inženjera Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuo Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj prometne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno našim susjedima.

Vlada FBiH raspodijelila 270 milijuna KM za ceste: Ovo su dionice u izgradnji

Vlada FBiH usvojila je odluku o kapitalnim transferima javnim poduzećima - izgradnju autocesta i brzih cesta u iznosu od 270.000.000 KM utvrđenih proračunom, a odluka je objavljena u Službenim novinama.

Ovim sredstvima financirat će se izgradnja brze ceste Lašva - Nević polje u iznosu od 66.000.000 KM, zatim izgradnja ove ceste kroz poslovnu zonu Vitez u iznosu od 34.000.000 KM, kao i izgradnja južne obilaznice Mostara u iznosu od 7.000.000 KM.

Uskoro počinje gradnja mostarske obilaznice od Miljkovića do Rodoča, pa do M- 17

Za nešto više od mjesec dana trebao bi biti završen prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, a nakon toga iz druge tranše kredita EBRD-a planiran je nastavak gradnje južne mostarske obilaznice od Miljkovića do Rodoča i dalje do spoja s magistralnom cestom M- 17, u dužini od 8,2 kilometra, potvrdio je za Hrvatski Medijski servis direktora Cesta FBiH Ljubo Pravdić. – To ćemo pokušati podjeliti u dvije faze.

U tijeku radovi na regionalnoj cesti R425, kod Širokog rekonstrukcija dionice vrijedna 220 000 KM

Jedna od najlošijih cesta u Hercegovini bila je svakako ona koja vodi iz Širokog Brijega prema Međugorju. Godinama je bila tretirana samo manjim 'komzmetičkim' zahvatima te doslovnim krpanjem rupa na kritičnijim dionicama ove ceste. No, situacija sa ovom regionalnom cestom R425 se dobrano poboljšala i svi oni koji prometuju ovom cestom mogu vidjeti potpuno nove asfaltirane dijelove najgorih dionica. ..

Veliko gradilište u Hercegovini

Intenzivirao se rad na pronalaženju trase buduće autoceste na Jadransko-jonskom koridoru o čijoj eventualnoj izgradnji postoje prijepori između država Hrvatske i BiH, ali u unutar same BiH, o tome kuda bi se trebala kretati. Najprijeporniji dio, kako doznajemo, i na kojemu rade IPSA institut iz Sarajeva te Institut graditeljstva iz Banje Luke, zajedno s drugim manjim kompanijama, pokazao se onaj kuda bi ta dionica trebala krenuti nakon “spoja” kod Počitelja s trasom autoceste na koridoru Vc.

Izgradnja novih kilometara autoceste u Federaciji BiH u potpunom zastoju, situacija u rekonstrukciji nešto bolja

Dok je gradnja novih kilometara autoceste u Federaciji BiH u potpunom zastoju, situacija u rekonstrukciji i izgradnji magistralnih cesta nešto je bolja, objavila je Federalna televizija. U tijeku je završetak radova na novoj dionici magistrale preko Karaule do Tuzle, ali i konačna izgradnja ceste Neum - Stolac. Ipak, dok se najavljuju novi projekti, gospodarstvenici upozoravaju da za to možda nećemo imati radnu snagu.

Kašnjenje - po običaju

Odobrena sredstva za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Federalna vlada usvojila je Program utroška uplaćenog dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” u iznosu od 153.000.000 maraka utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2018. godinu.

Ta sredstva bit će prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pretplati se na RSS - Cestogradnja