Devize

Saznajte koje valute je moguće zamijeniti u Bosni i Hercegovini

Banke i ovlašteni mjenjači u FBiH poslove kupovine i prodaje strane gotovine i otkup čekova mogu obavljati u valutama koje su predmet kupovine i prodaje na deviznom tržištu, a banke su dužne javno isticati i objavljivati tečaj po kojima kupuju i prodaju devize i stranu gotovinu. U BiH je, prema tečajnoj listi Centralne banke BiH, moguće promijeniti 17 valuta.

Švicarski franak snažno ojačao na međunarodnim valutnim tržištima

Švicarski franak snažno je ojačao u srijedu na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem geopolitičkih napetosti na korejskom poluotoku koje su potaknule trgovce na kupnju imovine percipirane kao sigurno ulaganje.

Franak je pokazatelj odnosa tržišta prema riziku i obično jača u razdobljima pojačanih geopolitičkih napetosti budući da ga trgovci percipiraju kao sigurno ulaganje.

Jutros je švicarska valuta poskočila 0,6 posto prema dolaru, najsnažnije u dva tjedna, te se zelenom novčanicom trgovalo po 96,88 centima.

Status sigurnog utočišta u krizama: Što se događa s tečajem CHF?

Posljednjih nekoliko mjeseci sve se više govori o potrebi podizanja kamatnih stopa u Europi, na temelju čega euro i britanska funta naglo jačaju u odnosu na američki dolar. No, pomalo paradoksalno, švicarski franak, koji je treća najvažnija valuta u Europi, na temelju istih vijesti počinje slabiti. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/CHF iznosi 1.1400, što je najslabija razina franka u posljednje dvije i pol godine.

Zašto CHF slabi?

Pretplati se na RSS - Devize