Dragan Čović

Čović najavio nove pregovore o Izbornom zakonu: Sve treba biti gotovo do 25. siječnja

Pregovori o promjeni Izbornog zakona trebali bi završiti 25. siječnja, najavio je danas lider HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović.

Čović je danas nakon sastanka na Kupresu kazao da bi sastanci sa europskim i američim predstavnicima o Izbornom zakonu trebali da budu završeni do 25. siječnja
 

Čović u Dnevniku HTV-a: Izetbegovićev problem je što nakon kafe BiH smatra svojim pašalukom a drugog bošnjačkog člana je izabrala 'džamija'

Nakon što su politički lideri srpskog i bošnjačkog naroda Milorad Dodik i Bakir Izetbegović gostovali u Dnevniku HTV-a, večeras (četvrtak) je gostovao i hrvatski predstavnik Dragan Čović gdje je vrlo jasno iznosio stavove te izravno komentirao tešku političku krizu u Bosni i Hercegovini. 

U petominutnom intervjuu Čović je odgovorio na nekoliko vrlo zanimljivih pitanja voditelja Mladena Sirovice. Jedno od njih je bilo kako komentira uplitanje džamije u izbor hrvatskog člana Predsjedništva.

Čović: Narednog tjedna očekujem dogovor o Izbornom zakonu, temelj povjerenja Bošnjaka i Hrvata

Izborni zakon je simbolična, ali vrlo bitna stvar u odnosima Hrvata i Bošnjaka, koju moramo završiti, smatra predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović.

On kaže da kad riješimo to pitanje, u što je uvjeren, to će biti tek osnova za povratak povjerenja između dva naroda.

"Nama u tom kontekstu treba reformski plan za Federaciju, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Čović za Fenu.

Čović u Bruxellesu: Izbora bez novog izbornog zakona neće biti niti ih itko može organizirati, BiH će biti kao Mostar

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je jučer u Bruxellesu  predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to", rekao je Čović.

Čović u Dnevniku HTV-a: Nacionalne odrednice i konstitutivnost naroda iz Ustava nećemo brisati, u slučaju neuspjeha HNS će odlučiti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović rekao je sinoć da “hrvatski narod neće polagati račune bilo kome” i da odustajanja od nacionalnih odrednica i konstitutivnosti nema.

Čović je, gostujući u Dnevniku HRT-a rekao da rješenja ima, ali da neće pristati na uvjete koji im se postavljaju.
 

Izetbegović prijeti Čoviću da mu neće dati ništa, no Čović ima adut koji kaže da u BiH trenutno ne postoji izborni zakon

Bakir Izetbegović sve više puca po šavovima i popušta pred stresnim situacijama što je vidljivo kroz njegove najnovije izjave koje su nervozne, radiklane i rekli bismo neutemeljene. 

Dragan Čović: Brisanje nacionalnih odrednica je moguće uz dva federalna entiteta

Stanje u Bosni i Hercegovini, Izborni zakon, budućnost zemlje i hrvatskoga naroda u njoj teme su o kojima je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Mladen Sirovica razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Stvoriti ambijent kako bi vlast profunkcionirala

Čović: Dvije izborne jedinice u FBiH sve rješavaju, bošnjačka strana želi zadržati ‘status quo‘

Predsjednik HNS-a BiH na današnjoj je konferenciji za medije izjavio kako bi se problematika reforme zbornog zakonodavstva u FBiH lako riješila kroz dvije izborne jedinice.

Ako želimo (legitiman izbor) članova Predsjedništva a uz to osigurati i da imamo klasičan građanski koncept, onda bi jednostavno dvije izborne jedinice u Federaciji sve riješile, rekao je danas u Mostaru predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Čović ponovio međunarodnim političarima: BiH jedino kao zajednica konstitutivnih naroda može preživjeti

Veseli me da smo opet zajedno u obitelji EPP-a u ovo, na poseban način, izazovno vrijeme. Mnogo je neizvjesnosti u našem okruženju, koja se najizravnije prenose na Bosnu i Hercegovinu kao vrlo ranjivo društvo nedovršene demokracije i neostvarene pravne države. Reforme koje smo obećali nismo proveli, a one usvojene kao Mehanizam koordinacije u donošenju bitnih odluka, nisu zaživjele. Međusobno dogovorene sporazume ne poštujemo, što dodatno jača nepovjerenje između političkih predstavnika konstitutivnih naroda.

Čović: Nema izbora po starom zakonu, dali smo odličan prijedlog novog i uvjeravam vas da je taj posao krajem rujna gotov

''Ovih dana sam gledao svoje biste, dobivao svoje slike. Imam osjećaj da me netko ispraća lagano iz političkog dijela. To se radi na kraju životnog puta. ja se osjećam još dobro što se toga tiče'', našalio se u obraćanju medijima čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović odgovorivši kako je ''predugo na čelu HDZ-a BiH''. Rekao je kako je u zadnjih mjesec dana održano desetak sastanaka vezano za Izborni zakon na svim razinama. ''U završnima danima rujna mjeseca dolaze europski dužnosnici i ja mislim da je posao završen. To je moje uvjerenje.

Pretplati se na RSS - Dragan Čović