Ekonomija

Doing Bussines: BiH na 89. mjestu od 190 država

Ekonomije u regiji Europe i središnje Azije ubrzale su dinamiku reformi u cilju unapređenja lakoće poslovanja za domaća mala i srednja poduzeća, kaže izvještaj Grupacije Svjetske banke Doing Business 2019: Trening za reformu, koji je danas objavljen. Bosna i Hercegovina je u ovogodišnjem izvještaju rangirana tri mjesta niže od prošle godine. Pozicija Bosne i Hercegovine je na 89. mjestu – dosta iza ostalih zemalja zapadnog Balkana. Ovogodišnje lošije rangiranje ne znači nužno da se poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini pogoršalo.

Izbori ruše ekonomski rast u BiH

Zbog predstojećih izbora u BiH pozitivni efekti regionalnih trendova i provedenih reformi bit će preokrenuti iz suficita u deficit, navedeno je u najnovijem regionalnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan. Oni upozoravaju da je BiH iz suficita prešla u deficit te da dijelom zbog predstojećih izbora očekuju povećanje potrošnje za 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda, što će, kako predviđaju, izazvati fiskalni deficit u visini od pola posto BDP-a.

Današnja ekonomija u BiH slična američkoj iz 1930-ih

Prema dostupnim, iako nepotpunim informacijama, BiH je u proteklih godinu i po napustilo više od 28 tisuća ljudi koji su svoj odlazak registrurali kod institucija i budućnost potražili u inozemstvu. Poslodavci iz RS kažu da su prije dvije godine izradili studiju koja je utvrdila da je iz zemlje u proteklom desetljeću otišlo 250.000 ljudi. Stručnjaci napominju da je današnje stanje ekonomije u Bosni i Hercegovini sličnom onom u Sjedinjenim Državama na vrhuncu velike depresije 1930-ih godina.

BiH još uvijek nema jedinstveni ekonomski prostor

BiH ni 22 godine nakon rata nije uspostavila jedinstveni ekonomski prostor (JEP), iako smo više puta upozoreni da bez toga nema šanse da zemlja postane članica EU. Iako se o neophodnosti hitnog uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora priča godinama, do sada  je urađeno vrlo malo da se te aktivnosti provedu u praksi, a o toj temi se u javnosti ne govori dovoljno. U odgovoru na upitnik Europske komisije organi BiH su priznali da u BiH ni dan-danas nema jedinstvenog ekonomskog prostora. Na konkretno 13.

EBRD: Ekonomski rast BiH u ovoj godini 3 posto

U BiH će u ovoj godini stopa rasta biti tri posto, međutim, kada se zemlja poredi sa regijom i malo šire sa EU, ona značajno kaska, navodi se u Izvještaju Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, prezentiranom u Sarajevu. 

U ovom izvještaju se ističe da se regija zapadnog Balkana još uvijek nije oporavila u potpunosti od financijske krize iz 2008. godine, a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući. 

Ukoliko želi ekonomski razvoj BiH mora imati kvalitetnu i provodljivu ekonomsku strategiju

Svaka normalno posložena i razvijena država uz sve ostalo posebnu brigu vodi i o svojem gospodarskom sektoru. Ekonomija je ono od čega se živi pa je vrlo važno imati dobre stručnjake u tom području kako bi se ostvario napredak ali i blagostanje stanovništva. Moderne i razvijene europske ili bolje rečeno svjetske države su davno shvatile i prihvatile da bez novih tehnologija i novih poslova nema napretka, piše ABCportal.info.

Financijske kuće kažu da od ekonomskog napretka BiH profitira samo 10 posto građana, gdje su veće plaće ostalima

Najnoviji tranzicijski izvještaji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu navode da će ekonomski rast u ovoj godini biti 2,5 posto. To je značajno lošije od prošlogodišnjeg koji je iznosio 3,2 posto. Ovaj lošiji 'rezultat' kako navode je zbog kašnjenja u provođenju velikih infrastrukturnih projekata, piše ABCportal.info.

Pretplati se na RSS - Ekonomija