Energija

Blok 7 je smrtna presuda energetskom sustavu BiH

Nakon što su oba doma federalnog parlamenta odobrila kredit kod kineske banke za izgradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla, dugogodišnja priča o tome dobila je epilog, ali ekolozi i mještani koji žive pored TE ne kriju da nikako nisu oduševljeni.  Ovaj projekat predstavlja se kao jedna od najvećih investicija poslije rata, projekat od javnog interesa te ekološki najprihvatljivija opcija, pišu Nezavisne..

Energetika je i dalje neiskorištena oblast i prilika BiH

Bosanskohercegovački odbor Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (BH K/O CIGRE) uspješno je okončao aktivnosti u 2018. godini, kazao je nakon današnje sjednice Upravnog odbora ovog odbora predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčić.   Na sjednici je bilo riječi o brojnim aktivnostima BH K/O CIGRE planiranim u ovoj godini, a Bičakčić ističe da je u BiH energetika još uvijek neiskorištena oblast i šansa, jer ideje ne nailaze na zadovoljavajuću podršku vlasti.

Prikupljena drvca cijeli mjesec dana griju 2.470 bečkih domaćinstava

U glavnom je gradu Austrije prošle godine prikupljeno ukupno 757 tona odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, što je u usporedbi s 2017. godinom porast od osam posto.
Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu.

Od 27. prosinca 2018. pa sve do 13. siječnja 2019. stanovnici grada Beča svoja božićna drvca naime mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta.

Većom učinkovitosti u BiH može se uštedjeti i do 15 posto energije

Investiranje u povećanje energetske učinkovitosti industrijskih procesa u većini slučajeva isplati se već nakon jedne ili dvije godine, istaknuto je nedavno na stručnoj raspravi u Sarajevu, piše Večernji list BiH.  Način uštede i stanje u BiH Navedeno je da postotak energije, koju je moguće uštedjeti povećanjem učinkovitosti, varira ovisno o vrsti industrije i proizvodnim procesima, ali da je to u prosjeku 15%.

U okolici Tomislavgrada niče još 18 vjetrenjača

U sklopu Vjetreoelektrane Jelovača podno planine Tušnice u općini Tomislavgrad u tijeku je postavljenje 18 vjetroagregata koliko ih se treba instalirati u spomenuti vjetropark.  Investitor je tvrtka F.L. Wind sa sjedištem u Tomislavgradu, a radi se o vjetroparku s 18 turbina ukupne snage 36 MW. Radovi na postavljanju elemenata za vjetroelektranu su počeli u srpnju ove godine, a puštanje u probni pogon vjetroelektrane planirano je do kraja ove godine te će to biti druga vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini.

Još samo malo i BiH će dobiti prvu vjetroelektranu: VE Mesihovina kod Tomislavgrada spremna za puštanje u pogon

Vjetroenergija je na bogatom zapadu već odavno postala nezaobilazna tema kad je u pitanju proizvodnja energije. A sve ono što dolazi iz poslovnog i ekonomski moćnog zapada dobro je pokušati primijeniti i na ovim našim prostorima. Kako je već poznato, u našem susjedstvu u RH (u Dalmaciji) već postoji nekoliko značajnijih vjetroelektrana a evo kroz koji dan i BiH će dobiti svoju prvu vjetroelektranu i tako se svrstati u red zemalja koji dio energije dobiva iz snage vjetra.

Vijeće ministara BiH usvojilo prvi Akcijski plan za energetsku efikasnost

Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Akcijskii plan za energetsku efikasnost u BiH za period 2016 – 2018, kao prvi dokument u ovoj oblasti koji je napravila radna grupa u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, resornih entitetskih ministarstava i Brčko distrikta.

Sankcije Energetske zajednice: BiH bi mogla izgubiti milijune eura

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u današnjem priopćenju izrazila je uvjerenje da su "nedopustivi dosadašnji postupci entitetskih vlada kada je u pitanju donošenje zakonodavstva u oblasti energije i plina na nivou BiH", koji su i bili povod sa sazivanje jučerašnjeg hitnog sastanka u Tajništvu energetske zajednice u Beču.

Pretplati se na RSS - Energija