EU

Ursula von der Leyen je nova predsjednica Europske komisije

Njemica Ursula von der Leyen izabrana je za šeficu Europske komisije. Von der Leyen dobila je podršku apsolutne većine zastupnika u Europskom parlamentu, piše N1. Prva je žena na toj dužnosti, a u tajnom glasanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta dobila je podršku 383 zastupnika. Protiv je bilo 327, a suzdržanih 22.

Gospođa von der Leyen nominirana je na sastanku Europskog vijeća prije dva tjedna. Bio je to najdulji summit lidera u povijesti EU.

Ursula von der Leyen – liječnica, majka sedmero djece i štićenica Angele Merkel na čelu Europske komisije

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Europsko vijeće u utorak predložilo za funkciju predsjednice Europske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj obitelji: njezin otac je bio poznati političar Ernst Albrecht

Ovih 12 kandidata osvojilo je mandate za Europski parlament

Prema neslužbenim rezultatima izbora Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Ispred HDZ-a u Europskom parlamentu bi trebali sjediti Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. SDP će predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković.

Kao najvažnije postignuće EU-a 73 posto Hrvata navodi slobodno kretanje ljudi

U posljednjih godinu dana povećao se udio hrvatskih građana koji imaju pozitivan stav o Europskoj uniji, a za njeno najveće postignuće smatraju slobodno kretanje ljudi, robe i usluga, pokazuju rezultati Eurobarometra za Hrvatsku koje je Europska komisija objavila u ponedjeljak.   Potpuno pozitivnu sliku o EU-u ima 39 posto Hrvata, što je povećanje od osam posto u godinu dana, neutralnu sliku ima njih 42 posto, a posve negativnu sliku 18 posto hrvatskih građana.

Nova pravila za privremene putne isprave EU-a

Privremene putne isprave EU (PPI)  građani će moći zatražiti u veleposlanstvu bilo koje države članice EU-a, a ispunjavat će više tehničke standarde kako bi se izbjeglo krivotvorenje i falsifikacija. Europski je parlament sa 600 glasova za i 35 protiv usvojio prijedlog direktive o uvođenju nove i sigurnije privremene putne isprave za građane EU čija je putovnica ukradena, izgubljena, uništena ili privremeno nedostupna. Dosadašnji format EU PPI-a nije zadovoljavao globalne sigurnosne uvjete i tehničke standarde. 

Nametanje Komšića tema summita EU, europski lideri podržali Hrvate u BiH

Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Europskog vijeća na današnjem dijelu redovitog summita dogodilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima zasada je nepoznato.

Europski dužnosnici, posebno oni iz Europske komisije i Europskog vijeća, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz ureda predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

EU pozvala političke lidere u BiH da pokažu odgovornost i brzo izmijene Izborni zakon

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda u svom nacrtu izvješća Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta o BiH, a na temelju izvješća Europske komisije za BiH za 2018., izdvaja zabrinutost zbog izrazitog usporavanja tempa reformi u državi zbog neslaganja među strankama, prenio je N1.
 
Reforme usporene
 

Hrvatska u Savezu s Amerikancima, BiH i Srbija u Savezu pravoslavnih

CIA i američka nevladina organizacija Stratfor prognoziraju raspad današnje EU na nekoliko skupina - staru Europu, novu Europu, koja će biti okrenuta SAD, te savez pravoslavnih zemalja.

Zapadni blok ili staru Europu činile bi Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Španjolska, Portugal, Italija, Švedska, Norveška i Finska.

Novu Europu bi činile Litva, Estonija, Latvija, zemlje Višegradske grupe, Slovenija (danas bi tu bila i Hrvatska), a on bi se nalazio pod njemačkim ekonomskim i američkim vojnim patronatom.

Bosni i Hercegovini zbog loše kontrole poreza prijeti stavljanje na crnu listu EU

Europska unija je upozorila Bosnu i Hercegovinu da će, ukoliko ne poboljša kontrolu i naplatu poreza, završiti na crnoj listi EU-a. To je lista zemalja koje ne poštuju osnovne propise u vezi s lošom poreznom politikom. To može značiti uvođenje određenih sankcija, a rok za otklanjanje nedostataka je kraj godine, piše Federalna.ba. Vijeće Europe je još prošle godine nadležnima u BiH poslalo set prigovora, navodeći da se mora poboljšati kontrola i naplata poreza.

Svako selo, grad i općina u EU dobit će besplatan WiFi

Europska komisija u okviru Programa WiFi4EU nudi općinama u Uniji po 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova, prenosi HINA. Uz potvrdu da je pokrenut internetski portal WiFi4EU, na koji se zainteresirane općine mogu prijaviti, Komisija je navela kako će prvi natječaj biti otvoren sredinom svibnja. Općine se mogu registrirati od utorka na portalu www.WiFi4EU.eu.

Pretplati se na RSS - EU