EU fondovi

U tijeku prvi ciklus obuke “EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom (PCM)”

Nakon uspješno završena dva ciklusa obuke “EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom (PCM)” prošle godine i velikog broja zainteresiranih sudionika organiziran je i ove godine prvi ciklus obuke na istu temu koja je u tijeku u Širokom Brijegu u konferencijskoj dvorani Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

BiH iz EU povukla 230 mil. eura jer nije imala projekata

Europska unija smanjuje financijsku pomoć zemljama zapadnog Balkana. Iako se prema planovima Europske komisije čini kako će se u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2027. godine pomoć smanjiti za “samo” 1,1 posto te da odobreni okvir za fondove Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) ostaje visok – 12,9 milijardi eura, jasno je da će se zemlje ove regije morati ubuduće jače boriti za financijsku potporu iz Bruxellesa, piše Večernji list BiH. 

BiH ne povlači skoro ništa iz predpristupnih fondova (IPA) Europske unije

Bosna i Hercegovina ne može se pohvaliti visokom stopom korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova (IPA) Europske unije. Iako je novac iz EU osiguran i ponuđen, u mnogim oblastima se malo ili nimalo koristi jer BiH sporo ispunjava temeljne preduvjete za povlačenje sredstava. Najbolji primjer odnosa BiH prema mogućnosti korištenja IPA fondova je sektor poljoprivrede, gdje se godinama čekalo na usvajanje strategije ruralnog razvoja. 

BiH uručila EU komisiji aplikacije za tri infrastrukturna projekta vrijedna 26 milijuna eura

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sudjelovao je na 13. godišnjem sastanku ministara SEETO-a te na prvom sastanku ministarskog vijeća EU - Prometne zajednice Zapadnog Balkana održanim u srijedu u Briselu.

Ovom prilikom Jusko je uručio europskoj tajnici za promet Violeti Bulc aplikacije za tri projekta.
 

EU šalje novac za Zračnu luku Mostar i mostarsku bolnicu

U Gospodarskoj komori FBiH u Mostaru održava se dvodnevna međunarodna radionica pod nazivom “Procesi pripreme i prijave na EU programe”. Radionicu je organizirala Gospodarska komora FBiH, a rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom i njihovim Centrom za industrijski razvoj - CIRAZ, čiji će članovi držati radionicu. Uoči početka radionice održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednica Foruma gospodarskih komora jadransko-jonske regije i v. d.

EU Hrvatskoj odobrio 32 projekta teška 3,2 milijarde kuna

Hrvatska iz Europskih fondova, konkretno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), ima odobrenih 32 projekta ukupne vrijednosti 3,2 milijarde, a čime je na 93 posto iskorištenosti sredstava iz ovog programa. To je istaknuo Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture na konferenciji “Postignuća, rezultati i pogled u budućnost”, koja se u organizaciji njegova ministarstva održala jučer u Dubrovniku.

Povezivanje Europe

Pretplati se na RSS - EU fondovi