Federalna inspekcija

Kontrola cijena u FBiH: Izdan 41 prekršajni nalog u iznosu od 85.200 KM

Kontrolirajući formiranje i kretanje cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 37 redovitih i 18 kontrolnih inspekcijskih nadzora u ljekarnama i drugim prodajnim objektima. 

Porezni inspektori u FBiH zapečatili 47 objekata i izdali 153 prekršajna naloga

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH nastavili su  s brzim kontrolama i na cijelom području FBiH do 18 sati su izvršili 291 brzu kontrolu. Cilj kontrola je bio poštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanje radnika na crno. U ovim kontrolama do 18 sati inspektori Porezne uprave su otkrili ukupno 53 neprijavljena radnika, 85 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, devet objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 17 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. 

Porezna uprava FBiH "češljala" Sarajevo i Hercegovinu, za tri dana otkrili 41 neprijavljenog radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH proteklih dana su na području općina Stolac, Ravno, Neum, Čapljina, Mostar, Stari Grad Sarajevo, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Lukavac izvršili 128 inspekcijskih nadzora ugostitelja, trgovaca, pekara te obveznika koji obavljaju turističku i druge uslužne djelatnosti.

U Federaciji skoro 15.000 tvrtki nije predalo financijske izvještaje, slijede kazne

Financijsko-informatička agencija (FIA) Federacije Bosne i Hercegovine krajem prošlog tjedna uputila je 14.644 opomene pred pokretanje prekršajnog postupka za pravna lica koja nisu izvršila svoju zakonsku obvezu predaje financijskih izvještaja za prošlu i sve prethodne godine.

Uvidom u evidenciju Registra financijskih izvještaja i evidenciju Porezne uprave Federacije BiH ustanovljeno je da 27.293 pravna lica nisu predala financijske izvještaje. 

Otkriveno 130 neprijavljenih radnika i zapečaćeno 78 objekata

Porezna uprava Federacije BiH od jučer na širem području Federacije  provodi inspekcijski nadzor i do danas do 18.00 sati izvršila je ukupno 416 inspekcijskih nadzora u kojim su kontrolirati 745 radnika te otkrili 130 neprijaljenih radnika.  Također, otkriveno je 125 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 42 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 43 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. 

Inspektori otkrili 51 neprijavljenog radnika, zapečaćena su 32 objekata

Porezna uprava Federacije BiH danas je na širem području Federacije BiH izvršila 223 inspekcijska nadzora. U toj aktivnosti inspektori PUFBiH kontrolirali su 512 radnika i otkrili 51 neprijavljenog radnika, 58 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 22 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. 

Federalni inspektori u 2017. izrekli 7,5 milijuna KM kazni

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas na press konferenciji u Sarajevu da su inspektori te institucije u 2017. izvršili ukupno 16.798 inspekcijskih nadzora i izrekli 5.659 prekršajnih naloga u iznosu 7.516.485 KM. Dodao je da je u prošloj godini izdano 2.289 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 269 rješenja o zabrani rada (pečaćenje ugostiteljskih objekata, nedostatak sanitarne knjižice i zabrana prometovanja sadnim materijalom).

Radu na crno još nije došao kraj: Inspektori love radnike na crno

Da radu na crno još nije došao kraj, govore i podaci Federalne i Državne uprave za inspekcijske poslove, prema kojima u BiH ima čak 3.159 radnika u radu na crno.
"U statusu tzv. rada na crno evidentirano je 2.757 lica bez obvezne prijave, u periodu od siječnja  do rujna 2017. godine", potvrdili su u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.
Prema njihovim riječima, Uprava je izvršila 115.915 inspekcijskih nadzora, te, kako kažu, izdala 4.755 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu o 6.174.524 KM.

Pretplati se na RSS - Federalna inspekcija