HAC

Nemojte se iznenaditi ako ste krenuli na put. Od danas veće cijene cestarina na hrvatskim autocestama

Od danas pa do 15. rujna vožnja autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a bit će skuplja jer će na snazi biti sezonske cestarine. HAC također upozorava da se već tijekom ovog vikenda očekuju gužve na cestama, pa vozače upozoravaju na oprez.

 

Sve više vozila na hrvatskim autocestama, prihodi rastu iz godine u godinu

Više od 58,5 milijuna vozila prometovalo je u 2018. na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), što je 5 posto više nego u 2017., dok je od cestarine naplaćeno više od 2,87 milijardi kuna bez PDV-a ili 6 posto više, doznaje se iz HAC-a.

Porast broja vozila od 5 posto u odnosu na 2017. znači da je na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a u 2018. bilo gotovo 3 milijuna vozila više, dok 6 postotni porast prihoda od naplaćene cestarine znači oko 160 milijuna kuna više.

Hrvatska: Do kraja godine prihod od cestarina 2,8 milijardi kuna

Do 16. rujna na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ) naplaćeno je 2,2 milijarde kuna cestarine što je šest posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a do kraja godine očekuje se prihod od 2,8 milijardi kuna, doznaje se u utorak iz HAC-a. Na tim autocestama registriran promet od 40,6 milijuna vozila, 4,6 posto više nego lani. U tri ljetna mjeseca – lipnju, srpnju i kolovozu, zabilježen je promet 21,1 milijuna vozila i naplaćena cestarina od 1,15 milijardi kuna bez PDV-a.

Na većini autocesta veći promet nego lani, naplaćeno više od 1,1 milijardi kuna cestarina

Na većini hrvatskih autocesta u tri ljetna mjeseca, od lipnja do kolovoza, zabilježen je veći promet vozila nego u isto lanjsko vrijeme, a najviše vozila, 21,1 milijun ili 3 posto više, prošlo je cestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Zagreb-Rijeka.

Podaci iz HAC-a pokazuju da je ove godine u ta tri ljetna mjeseca autocestama u njihovoj i nadležnosti ARZ-a prošlo gotovo 621 tisuća vozila više nego u istim mjesecima prošle godine, što predstavlja rast od 3 posto.

Evo koliko je novca proteklog vikenda HAC naplatio od cestarina

Tijekom proteklog vikenda, od 15. do 17. lipnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb zabilježen je promet od 573.834 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 28,67 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a napominjući kako podaci nisu usporedivi s prošlogodišnjim vikendom koji je zbog praznika bio produženi.

Sadašnji sustav naplate cestarina neodrživ: 'Hrvatska treba prepisati slovački model'

U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" bilo je riječi o tome treba li Hrvatska umjesto naplatnih kućica na autocestama uvesti druge oblike naplate poput vinjeta. Bilo je riječi i o tvrdnjama da će se dugovi autocesta vratiti za 15 godina, ali i onim izjavama da je autoceste potrebno monetizirati jer je to isplativo.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je aktualna Vlada u posljednjih godinu i pol dana, u suradnji sa Svjetskom bankom, krenula u projekt restrukturiranja čitavog cestarskog sektora.

Butković: Odustali smo od monetizacije ili prodaje autocesta, tisuću radnika morat će otići

Nakon što je država izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice radi otplate i refinanciranja dijela ogromnog duga cestarskog sektora ministri Zdravko Marić i Oleg Butković održali su u petak konferenciju za novinare. 'Odustali smo od monetizacije i od prodaje autocesta. One će ostati u hrvatskom vlasništvu. Odlučili smo se za restrukturiranje cestarskog sektora', rekao je Butković

Hrvatske Autoceste opet u jednoj tvrtki, HAC-ONC više ne postoji

Za 15 dana prestaje postojati tvrtka Hrvatska autoceste – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC). Na skupštini Hrvatskih autocesta (HAC) u ponedjeljak je, naime, donesena odluka o pripajanju HAC-ONC-a toj tvrtki pa će se tako održavanje autocesta i naplata cestarine od 1. prosinca ove godine ponovno vratiti pod krov matičnog HAC-a.

Pretplati se na RSS - HAC