Herceg Bosna

FBiH krši svoje zakone: Mora se obilježavati utemeljenje Herceg Bosne, hrvatski političari krše zakone

U ponedjeljak se navršava 28 godina od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne koje se dogodilo u Grudama istoga dana kada je pao Vukovar, što daje nedvojben odgovor o razlozima njezina utemeljenja, no zajedno s time krenut će nove prepirke i osporavanja, prije svega iz političkog Sarajeva koje će nastojati Herceg Bosnu ponovno poistovjetiti s ratnim zločinima i ocjenama kako se radilo o “takozvanoj tvorevini”.

27 godina od osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Na današnji dan prije 27 godina, 18. studenog 1991., utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH. Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH. 28. kolovoza 1993. godine, slijedeći Owen - Stoltenbergov mirovni plan, preoblikovala se u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. 

 

Ne bi bilo Bosne i Hercegovine da nije bilo HR Herceg Bosne

Mi moramo biti ponosni i kazati svima da ne bi danas bilo Bosne i Hercegovine da nije bilo HR HB. Značaj za hrvatski narod u BiH je vrlo jasan kada gledamo gdje su bile pozicije pojedinih hrvatskih brigada i kako smo čuvali to svi skupa. Vrlo jasno, da nije bilo HR HB i hrvatskog naroda ne bi danas bilo ni narodnosti BiH, ne bi još uvijek, koliko god bili prepolovljeni u odnosu na 1990. i 1991., mi još uvijek jesmo konstruktivni narod, kazao je predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr.

Zastave hrvatskog naroda u BiH postavljene u Mostaru ne bi trebale biti medijska senzacija

Više zastava hrvatskog naroda u BiH ili kako neki mediji pišu Hrvatske republike Herceg-Bosne postavljeno je u subotu u Mostaru iznad prometnice koja povezuje vrh Avenije s novim mostom 'Avenija-Sutina'.

Za sada nije poznato tko ni zašto je postavio zastave na ovoj lokaciji- pitaju se neki mediji kao da se u najmanju ruku dogodila nekakva senzacija s obzirom da u Mostaru i Hercegovini živi popriličan broj Hrvata koji su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

 

Zastava hrvatskog naroda i Herceg Bosne dronom stigla na derbi Zrinjski - Sarajevo

Tijekom prvog poluvremena utakmice Premijer lige BiH između Zrinjskog i Sarajeva na stadionu Pod Bijelim Brijegom Mostaru iznad terena se pojavio dron koji je nosio zastavu Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Bespilotna letjelica se nekoliko minuta zadržala iznad stadiona što je izazvalo burne aplauze s tribina Bijelog Brijega, prenose lokalni mediji.

 

Herceg Bosna je bila veliki projekt da bi BiH uopće preživjela kao država

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u ponedjeljak je u Mostaru obilježena 24. obljetnica osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne.

Vijence je pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

Pretplati se na RSS - Herceg Bosna