Infrastruktura

Niz cestovnih projekata obilježiti će 2019. godinu u BiH

U godini iza nas otklonjena je većina administrativnih prepreka za nastavak cestovnog povezivanja BiH s Europom, ali su u isto vrijeme pokrenuti i završeni neki od ključnih projekata za ovu zemlju. Politički dogovori, određivanje strateških projekata, raspisivanje natječaja te početak primjene novog Zakona o trošarinama stvorili su preduvjete da i u godini pred nama BiH postane jedno veliko gradilište. Sredinom listopada objavljen je natječaj za gradnju mosta preko rijeke Save na dionici ceste Okučani – granica BiH.

BiH po cestovnoj infrastrukturi na 109. mjestu, Hrvatska među najboljima

Najbolje ceste na popisu od ukupno 137 zemalja imaju Ujedinjeni Arapski Emirati s ocjenom 6,4 (ocjene od 1 do 7). Drugo mjesto je pripalo Singapuru (6,3), a treće Švicarskoj (6,3). Najbolje rangirana zemlja u regiji je Hrvatska, koja se prema cestovnoj infrastrukturi nalazi na 19. mjestu s ocjenom 5,5. Slovenija je 51. na listi (4,4), dok je naša zemlja smještena na 109. mjesto (3,0), piše Klix.ba.  

Više od 60% novog vanjskog duga BiH čine krediti namijenjeni infrastrukturi

Više od 60 posto novog vanjskog duga Bosne i Hercegovine čine krediti namijenjeni infrastrukturi, pokazuju podaci Ministarstva financija i trezora BiH. 
Ukupan vanjski dug BiH na kraju 2017. godine iznosio je 7,8 mlrd KM, a kada se oduzmu naslijeđeni komercijalni dugovi prema Pariškom i Londonskom klubu kreditora, te zajmovi IBRD-a, a što potpada pod tzv. stari dug, ukupno novo zaduživanje naše države iz vanjskih izvora iznosi 6,7 mlrd KM. 

Međugorje se gradi po mjeri stanovnika i hodočasnika

U međugorskoj župi u ovom razdoblju, kada je manje hodočasnika, krenulo se u smjeru rješavanja nekih važnih infrastrukturnih i komunalnih problema - rekonstrukcije raskrižja na poznatom međugorskom mostu, koje je godinama bilo usko grlo za dolazak hodočasnika u ovo svjetski poznato mjesto molitve, zatim sređivanja parkova, postavljanja nogostupa, rasvjete... Rekonstrukcija raskrižja na križanju pravca Tromeđa, krak za Čitluk, krak Crkva, koji čini istodobno i obilaznicu, u punom je jeku, piše Večernji list BiH.  

Izgradnju infrastrukture možemo financirati i preko koncesija

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je prijedlog izmjena Zakona o trošarinama, većinom glasova, prošao Vijeće ministara. ''To je peti pokušaj. Na liderima stranaka i parlamentarcima je da, kroz proceduru Dom naroda i Predstavnički dom, eventualno o tome postignu dogovor'', naveo je Šarović.

Vodoopskrba u Širokom Brijegu se vratila u normalno stanje

U četvrtak, 23. listopada, zbog izvođenja radova na spajanju glavnog gravitacijskog  cjevovoda  Ø 600 sa glavnim transportno distributivnim cjevovodom Ø 400 u ulici Matije Gupca  bila je prekinuta vodoopskrba na području cijeloga grada.
 
Glavni radovi su završeni u večernjim satima, čime je se vodoopskrba vratila u normalno stanje. Želimo se zahvaliti građanima na strpljenju i razumijevanju.
 

 

U ranu zoru isključili vodu pa je nestašica mnoge Širokobriježane zatekla u WC-u

Kako je ranije i najavljeno danas se u Širokom Brijegu izvode radovi na vodovodnoj infrastrukturi zbog koje neće biti vode veći dio dana. Naime u Ulici Matije Gupca došlo je prekida vodovodne mreže pa će se danas pokušati problem rješiti izmjenom novih vodovodnih cijevi.

Kineska kompanija Powerchina zainteresirana za izgradnju dionica na Koridoru 5C

Jedna od najvećih kineskih kompanija Powerchina zainteresirana je za sudjelovanje u izgradnji Koridora 5C, ali i drugih infrastrukturnih projekata u BiH, rekao je izvršni potpredsjednik kompanije Powerchina za Euroaziju Liu Gangcijang na jučerašnjem sastanku u Sarajevu sa ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom.

Hrvatska ne odustaje od gradnje plinovoda do Zenice

Realizacija projekta snabdijevanja Rafinerije u Brodu plinom iz Hrvatske ni na koji način neće utjecati na gradnju plinovoda Slobodnica – Brod – Zenica.

To su za Avaz potvrdili iz hrvatske kompanije Plinacro.

Inače, iz BH-Gasa juče su upustili pismo hrvatskom poduzeću u kojem su iznijeli prigovor zbog namjere da se stari produktovod pretvori u plinovod za snabdijevanje Rafinerije u Brodu. Izražena je sumnja da se time odustaje od gradnje plinovoda prema Zenici.

 

Pretplati se na RSS - Infrastruktura