Internet

U BiH u 2018. godini 716.685 internet pretplatnika

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31. prosincem 2018. godine, u BiH je djelovalo ukupno 67 pružatelja internet usluga, prenosi Anadolija. Rezultati ankete su pokazali da je u 2018. godini u BiH bilo ukupno 716.685 internet pretplatnika.

BiH u društvu zemalja sa najslabijim Internetom u Europi

Makedonija, BiH, Turska, Crna Gora, Albanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Kazahstan i Azerbejdžan su jedine europske zemlje koje imaju brzinu downloada manju od 10 megabita u sekundi, prenosi Al Jazeera Balkans. 

U detaljnom pregledu cable.co.uk, brzina interneta u 200 zemalja analizirana je sa više od 163 milijuna testova brzine. Rezultati se prikazani kao prosječne brzine prenosa u Mbps /s (megabit u sekundi). 

Najbrži protok interneta u svijetu je u Singapuru (60.39 Mbps), zatim u Švedskoj (46 Mbps) i Danskoj (43.99 Mbps). 
 

Za dva mjeseca stupa na snagu odluka o ukidanju neutralnog interneta

Pravila neutralnosti interneta koje je Savezno vijeće za komunikacije (FCC) u SAD-u odobrilo 2015. godine trebala su osigurati slobodu i otvorenost interneta i spriječiti pružatelje internetskih usluga u provođenje vlastitih pravila vezanih uz brzinu interneta – svojevoljno bi mogli usporavati pristup nekim stranicama, servisima ili aplikacijama (npr. mogli bi usporiti brzinu korisnicima Netflixa ili Facebooka), a ubrzati drugima ili bi mogli favorizirati svoje servise.

51,5 % ispitanika u BiH tvrdi da im internet ne treba

U BiH je prošle godine oko 66 posto domaćinstava imalo pristup internetu, a 33,3 posto nije, dok je 63,6  posto domaćinstava imalo pristup računalu. Prema istraživanju Agencije za statistiku BiH, najčešće navedeni razlozi zbog kojih domaćinstvo nema pristup internetu je taj da nemaju potrebu za njim - 51,1 posto, a 41,8 posto se izjasnilo da ne posjeduje vještine, piše Srna.

 

Radoznali ste? Evo što se sve na internetu dogodi u samo jednoj minuti

Prema web-servisu koji na dnevnoj bazi procjenjuje veličinu Interneta, trenutno je njegova veličina barem 4,53 milijardi stranica.

Kad biste nekoga pitali koliko je velik Internet, vjerojatno ne bi mogao pogoditi njegovu pravu veličinu. Jer, osim gomile mrežnih stranica među kojima nam se pomažu snaći različite tražilice, postoji cijeli jedan svijet mrežnih stranica koje nisu indeksirane u tim tražilicama, pa ih je onda i "nemoguće" pronaći.

Pretplati se na RSS - Internet