Izborni zakon

Izborni zakon u finalnoj fazi dogovora

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić održali su danas u Bruxellesu sastanak sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, zastupnikom Portugala u Europskom parlamentu, Paulom Rangelom.

Europski sud u Strasbourgu donio presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru. U današnjoj presudi Europski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio kako je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Europske konvecije o ljudskim pravima. 

Tužiteljstvo se obratilo Parlamentu BiH: Šta ste uradili u vezi s presudom "Božo Ljubić"?

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić zatražila je od Parlamenta BiH da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" kojom je utvrđen neustavan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, saznaje Klix.ba.

U aktu Tužiteljstva BiH, koji je protokoliran u Parlamentu, stoji da je 27. rujna 2018. otvorena istraga protiv NN izvršitelja PSBiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Podupiremo konstitutivnost naroda i novi izborni zakon po presudi Ustavnog suda

Američki veleposlanik Robert Kohorst kazao je Slobodnoj Dalmaciji da ga situacija u BiH brine te da smatra da BiH mora donijeti novi izborni zakon koji će biti u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom te nedavnim sudskim slučajevima koji tumače zakon – aludirajući tako na presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić.

Europski parlament traži žurnu izmjenu Izbornog zakona

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis kako je Europski parlament tražio i još uvijek traži žurnu promjenu izbornog zakona   u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda, smanjile izborne manipulacije te omogućila pravedna politička  zastupljenost hrvatskog naroda u Federaciji BiH. 

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

U Domu naroda Parlamenta FBiH: Pao zakon o izbornim jedinicama

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH dobio je većinsku podršku tijekom općeg glasovanja svih izaslanika na IZvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Budući da je glasovano po proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa, prethodno su se izjašnjavali klubovi sva tri konstitutivna naroda pojedinačno, kada većina Hrvata nije bila "za".

Nema dogovora jer se ne poštuju odluke Ustavnog suda, jer se inzistira na popisu iz 1991.

Ni na jučerašnjem sastanku u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH nije postignut dogovor predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.  Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima nakon sastanka da je na prošlom sastanku izgledalo da su blizu rješenja, ali da danas nisu uspjeli u tome.

Bez rezultata završen sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH

Bez rezultata i pomaka završen je današnji sastanak o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Razgovori se nastavljaju sutra u 09.15 sati, potvrdili su sudionici sastanka novinarima.

O mogućim izmjenema Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamenetarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Izaslanstva Europske unije u BiH i Veleposlanstva Sjedinjenih Amričkih Država u BiH.

Stranci pronašli rješenje za Izborni zakon

Sastanak Venecijanske komisije i predstavnika političkih stranaka iz Federacije BiH okončan je u Sarajevu, a na sastanku je ustanovljeno da ima napretka u pronalaženju rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Kako su objavile Nezavisne novine, Venecijanska komisija smatra da rješenje može biti u donošenju entitetskih izbornih zakona.

Bez novog Izbornog zakona neće biti popunjavanja Doma naroda

Sastanak vodećih bošnjačkih političkih stranaka i hrvatske stranke rezultirao je tek dogovorom da će se pozvati Venecijanska komisija kako bi pomogla u razrješenju prijepora o izmjenama Izbornog zakona. Osim u slučaju da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) sljedećeg tjedna ne donese odluku o održavanju izbora, ovaj potez je više predstava za javnost nego što može konkretno pomoći u aktualnom prijeporu. 

Pretplati se na RSS - Izborni zakon