Izvoz mesa

Izvoz mesa u Tursku pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora

Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, danas je u Sarajevu održan sastanak s predstavnicima tvrtke ''Tareks'', koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, te ''Šišović'', koja je certificirana za otkup i klaoničku djelatnost.

Nastavlja se izvoz mesa u Tursku, posrednik tvrtka Tareks

Ivoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku konačno će krenuti, a obavljat će se posredstvom firme Tareks, koja djeluje u sklopu turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga.
Direktor TAREKS-a Adem Tatli je tim povodom za Agenciju Aanadolija kazao da je ova tvrtka, čija je glavna djelatnost stočarstvo, osnovana prije dva tjedna u Bosni i Hercegovini.

-Naša tvrtka će u Tursku vršiti izvoz tri tisuće tona mesa, kazao je Tatli, te dodao da se projekat provodi u suradnji sa Vijećem ministara BiH i Ziraat bankom.
 

Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju 

"Izvoz goveđeg mesa bit će nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći izvesti 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana”, izjavio je Šarović nakon sastanka. 
 

Turska priprema novi tender za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine

Turska priprema novi tender za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka sa turskim ministrom poljoprivrede Bekirom Pakdemirlijem u Sarajevu. 

Šarović je u izjavi za BHRT nakon sastanka kazao kako je nužno da parlamenti dvije zemlje ratifificiraju nedavno potpisani ugovor o slobodnoj trgovini kako bi se ponovo pokrenuo izvoz mesa u ovu zemlju koji je neko vrijeme u zastoju. 

Piletina iz BiH od danas može u EU

Početkom ove godine Europska komisija stavila je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju, ali do sada on nije bio moguć. Međutim, prema informacijama koje su nam dali domaći proizvođači, od danas firme iz BiH službeno mogu krenuti sa izvozom u zemlje EU.

Procedure

Bosni i Hercegovini odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju

Kako saznaje Klix.ba iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, EUropska komisija je na današnjoj sjednici stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u EUropsku uniju. Saznajemo da bi u narednim danima Ured za veterinarstvo BiH trebao izvršiti popis kompanija koji će biti uvršteni na listu izvoza pilećeg mesa za EU.

 

Oko 1.000 bh. obitelji sudjeluje u povećanju izvoza mesa u Tursku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreli su se danas sa Özgürom Güvenom, zamjenikom generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske.

Federalni ministri i predstavnik turske poljoprivredne kreditne zadruge, zajedno sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem, obišli su potencijalnu lokaciju za izgradnju pogona na kojem će se vršiti prihvat, klanje stoke i pakovanje, a koja se nalazi na području Kalesije.

Pretplati se na RSS - Izvoz mesa