Juncker

Ne postanu li zemlje zapadnog Balkana članice EU, riskiramo povratak u devedesete godine

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati realnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer, u suprotnom slučaju, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, javlja Anadolu Agency. “Ukoliko te zemlje ne postanu članice Europske unije, riskiramo povratak u devedesete godine. Mislim da je to pitanje rata ili mira”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Juncker upozorava na mogući novi rat na Balkanu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju. "Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (...), ondje ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije", rekao je.

Dogovor Trump - Juncker: Kreću pregovori o uklanjanju carina i drugih prepreka za trgovinu

Predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker su se u srijedu u Washingtonu dogovorili smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini
"Ovo je vrlo velik dan da slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik dan", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije.

"Odmah počinjenom pregovore no uvelike znamo u kom smjeru idu", rekao je Trump.

Juncker: Zapadnom Balkanu hitno potrebna europska perspektiva

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, u obraćanju na konferenciji pod nazivom "Članice Zajednice: Solidarnost u Europi", održanoj u italijanskoj Firenci, izjavio je da populizam i nacionalizam poput ekonomske krize dovode do povećanja jaza između zemalja članica Europske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA). Upozorio je da Europu u posljednje vrijeme pogađaju različite krize, napominjući kako se solidarnost polako gubi, što je, kako je rekao, najbolje pokazala migrantska kriza.

Trenutno nijedna zemlja regije ne ispunjava uvjete EU

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker izjavio je u Sofiji da trenutno nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ispunjava sve uvjete za ulazak u EU. Juncker je na sastanku sa liderima zemalja zapadnog Balkana naglasio da postoji ogroman napredak zemalja ove regije i da EU ostaje posvećena njihovoj europskoj integraciji. "Mi ćemo se potruditi da radimo na tome i da vidimo istu želju kod naših partnera. Oni su spremni da ispune reforme neophodne za pristupanje EU", rekao je Juncker.

Juncker i Hahn dočekani u Predsjedništvu BiH gdje će primiti popunjeni 'upitnik'

Predsjedatelj i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić dočekali su danas u Sarajevu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i europskog komesara za politiku proširenja i susjedstva Johannesa Hahna. Predsjedniku Europske komisije Junkeru predsjedatelju Predsjedništva Dragan Čović i predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić uručit će danas odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

 

Juncker stiže u BiH na pregovore o članstvu u EU

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker u više navrata najavio je da će uskoro posjetiti glavne gradove svih šest država zapadnog Balkana. Kako je za Dnevni avaz potvrđeno iz nekoliko izvora u Bruxellesu, Juncker bi u Sarajevu trebao boraviti ili posljednjeg tjedna veljače ili prvih dana ožujka. U njegovom uredu u Bruxellesu nije se mogla dobiti precizna potvrda datuma dolaska Junckera u Sarajevo i regiju. Rečeno je samo da će taj datum biti objavljen sedam dana ranije na web-stranici predsjednika EK.

Pretplati se na RSS - Juncker