Kartice

Građani BiH prošle godine "ispeglali" karticama 10,3 mlrd KM

Prošle godine, ukupan broj aktivnih bankovnih kartica kod građana u Bosni i Hercegovini bio je 2.153.346, za razliku od 2017. godine kada je bilo 2.005.213 kartica. To je povećanje od 148.133 kartice u odnosu na 2017. godinu, a najzastupljenije su debitne kartice, priopćeno je iz Centralne banke BiH. 
 

Borba dva diva: MasterCard prijeti da otme primat Visi na bh. tržištu

Iako je Visa još uvijek tržišni lider na kartičarskom tržištu Bosne i Hercegovine, Mastercard koji je do prije nekoliko godina značajno zaostajao, sasvim joj se primakao po tržišnom udjelu i prijeti da preuzme primat, pokazuje analiza Indikator.ba Plus. 

Visa i Mastercad apsolutno su najzastupljeniji brendovi kartica na kartičarskom tržištu Bosne i Hercegovine. 
 

Mjesta na kojima ne biste trebali koristiti kreditne i debitne kartice

Osim fizičke krađe kreditnih i debitnih kartica, često se događaju i krađe podataka s kartice na internetu ili uz pomoć elektronskih uređaja koje kriminalci postavljaju na bankomatima i drugim uređajima. Pogledajte na kojim mjestima ne biste trebali koristiti kreditne i debitne kartice.

1. Bankomati udaljeni od banke.

Bh. građani bankovne kartice koriste najviše za podizanje gotovine

Od brzine plaćanja, preko praktičnosti do sigurnosti - da elektronsko plaćanje prilikom kupovine donosi brojne pogodnosti neosporna je činjenica. Iako BiH prati svjetske trendove i u području kartičnog poslovanja, a ovaj sektor bilježi rast u dijelu broja i korištenja kartica, bh. građani bankovne kartice najviše koriste za podizanje gotovine kojom plaćaju iz navike, piše Klix.ba.

Mreža pet bh. banaka: Besplatno podizanje gotovine na više od 150 bankomata

Pet bosanskohercegovačkih banaka: Union Banka, Bosna Bank International (BBI), ASA Banka, Vakufska banka i Privredna banka Sarajevo (PBS), omogućile su svojim klijentima besplatno podizanje novca na više od 150 bankomata širom BiH.

BH Mreža bankomata treća je po veličini u odnosu na broj dostupnih bankomata u Bosni i Hercegovini i omogućava klijentima navedenih banaka, vlasnicima debitnih kartica, podizanje novca bez naknade na bankomatima banaka članica BH Mreže.
 

Pretplati se na RSS - Kartice