Koronavirus

Današnji izvještaj za Zapadnohercegovačku županiju

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano 135 osoba, od čega 12 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 50 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 18 (12 muških i  6 ženskih), Ljubuškog 20 (13 muških i  7 ženskih), Gruda 4 (1 muška i 3 ženske), Posušja 8 (4 muške i  4 ženske) osobe.

Kina je svijetu obećala milijune doza cjepiva protiv korone, uskoro će biti spremna za isporuku

U skladištu na međunarodnom aerodromu Shenzen na jugu Kine, nalazi se nekoliko komora u kojima je regulirana temperatura za velike količine cjepiva koje će uskoro biti tu smještene. Kina je navela da bi u narednim mjesecima trebala početi s isporukom stotina milijuna doza.

Testirano svega 11 osoba, 5 nalaza pozitivno

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano je 11 osoba, od čega je 1 osoba retestirana.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 5 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 4 (3 muške i 1 ženska) te Posušja 1 muška osoba.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminula je ženska osoba iz Ljubuškog 1941. godište.

Nova mutacija ubrzala je širenje koronavirusa i učinila ga zaraznijim

Virus koji uzrokuje covid-19 nije isti soj kao onaj koji se prvi put pojavio u Kini. Nova studija pokazuje da se virus malo izmijenio i postao zarazniji za ljude. U usporedbi s izvornim sojem, ljudi zaraženi novim sojem - nazvanim 614G - imaju veća virusna opterećenja u nosu i grlu, iako izgleda da nisu bolesniji. No, oni su puno zarazniji za druge.

U BiH i dalje dvije trećine građana nije za obveznu imunizaciju

Iako je Federacija BiH najavila da se krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja sljedeće godine očekuje distribucija 800 tisuća cjepiva protiv COVID-19, a entitet RS najavio nabavu 1.200.000 doza ruskog cjepiva, teško je procijeniti koliko građana BiH će biti spremno na imunizaciju, piše Klix.ba.

U svijetu broj zaraženih koronavirusom na pragu 50 milijuna

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u nedjelju je na pragu 50 milijuna, a najpogođenija regija je Europa koja je prestigla Latinsku Ameriku. U svijetu je trenutno 49,975.746 zaraženih, podaci su Sveučilišta John Hopkins. Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Države, gotovo deset milijuna, a potom Indija, Brazil i Rusija. Sjedinjene Države s oko 20 posto slučajeva globalno, suočavaju se s velikim porastom zaraženih te u zadnjih tjedan dana imaju prosjek iznad sto tisuća novozaraženih dnevno.

U zadnja 24 sata 72 pozitivna nalaza na koronu iz Zapadnohercegovačke županije

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano je 108 osoba, od čega je 11 retestiranih.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirane su 72 novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 17 (11 muških i  6 ženskih), Ljubuškog 29 (18 muških i  11 ženskih), Gruda 18 (12 muških i 6 ženskih) te Posušja 8 (4 muške i  4 ženske) osobe.  

Koronavirus u Bosni i Hercegovini: 1.922 novozaraženih od 5.255 testiranih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđena su 1.922 nova slučaja zaraze koronavirusom, od rekordnih 5.255 testiranih uzoraka. U odnosu na dan ranije, broj uzoraka je veći za 736, a zaraženih je 145 više. Preminule su 43 osobe.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 3.704 uzorka, od kojih su 1.262 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH.

Europom nezaustavljivo hara korona; sve veći broj država u karanteni, širi se i val prosvjeda

Neke europske zemlje, teško pogođene drugim valom epidemije koronavirusa koji je u svijetu pokosio više od 1,2 milijuna ljudi, uvode u ponedjeljak nove mjere, ne tako stroge kao proljetos, primjerice Njemačka i Belgija, unatoč sve većem otporu građana

Epidemija ne štedi nikoga, pa nije poštedjela ni čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa koji je objavio u nedjelju da je bio u doticaju s osobom pozitivnom na koronavirus te mora u karantenu. Dodao je da se osjeća dobro i nema simptoma.

Pretplati se na RSS - Koronavirus