Koronavirus

Čeka li nas nakon turističke sezone novi val zaraze? Evo što na to kaže poznati hrvatski epidemiolog

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je jutros za N1 aktualnu epidemiološku situaciju, a govoreći o restrikcijama u domovima za starije i nemoćne rekao je da se ide za tim da se najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima ukine ograničenje posjeta od 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen.

Današnji izvještaj: Osam puta više oporavljenih od novozaraženih osoba u ŽZH

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane 72 osobe, od čega 20 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je 7 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Gruda 2 (1 muška i 1 ženska), Ljubuškog 3 muških te Posušja 2 muške osobe.

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 57 osoba, iz Širokog Brijega 14, Gruda 19, Ljubuškog 21, Posušja 3.                  

I dalje opada broj zaraženih koronom u Zapadnohercegovačkoj županiji

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane 122 osobe, od čega 14 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirana je 31 novozaražena osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 9 (6 muških i 3 ženske), Ljubuškog 10 (3 muških i 7 ženskih), Gruda 7 (4 muških i 3 ženske) te Posušja  5 (2 muških i 3  ženske) osobe.

Dva iznenađujuća simptoma mogu ukazivati na covid-19 u početnoj fazi

Ignoriranje ovih simptoma moglo bi biti fatalno, kažu stručnjaci.

Iznenadni umor s naglim padom trombocita u krvi također je simptom covida-19 u početnim fazama, dok se temperatura i kratak dah razvijaju kasnije, smatra se.

Prema medicinskim stručnjacima, ako se zanemaruju, ovi početni simptomi mogu imati fatalni ishod, piše TimesOfIndia.
 

I danas tri puta više oporavljenih od novozaraženih u Zapadnohercegovačkoj županiji

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane 123 osobe, od čega je 17 retestiranih.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirane su 34 novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 10 (3 muških i 7 ženskih), Gruda 7 (3 muških i 4 ženske), Ljubuškog 14 (4 muških i 10 ženskih) te Posušja 3 ženske osobe.

66 novozaraženih u Mostaru, 7 osoba preminulo na SKB

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminulo je 7 osoba: muška osoba 1939. godište iz Gruda, zatim muška osoba 1974. godište iz Čapljine, muška osoba 1965. godište iz Mostara, muška osoba 1959. godište iz Tomislavgrada, muška osoba 1950. godište iz Mostara, muška osoba 1951. godište iz Mostara i ženska osoba 1940. godište iz Mostara. Na bolničkom liječenju trenutno su 166 bolesnika, od kojih je 17 na invazivnoj i 6 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Upola manji broj testiranih i novozaraženih u zadnja 24 sata u odnosu na jučer

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano je 119 osoba, od čega 33 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 24 novozaraženih na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 14 (3 muških i 11 ženskih), Gruda 6 (2 muških i 4 ženske), Ljubuškog 4 (2 muških i 2 ženske) osobe.

Istraživanje otkrilo kakav tip osoba ima veće izglede za hospitalizaciju i najgori ishod od koronavirusa

Među oboljelima od koronavirusne bolesti ranija fizička neaktivnost povezana je s mnogo težim simptomima i većim rizikom od smrti, pokazala je studija s gotovo 50.000 ispitanika zaraženih virusom.

Ljudi koji nisu bili fizički aktivni najmanje dvije godine prije pandemije imali su veće izglede za hospitalizaciju, liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i smrt, objavili su znanstvenici u radu u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Ukupan broj žrtava koronavirusa na globalnom nivou prešao je 3 milijuna

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins u Sjedinjenim Američkim državama ukupan broj žrtava Covida-19 na globalnom nivou premašio je tri milijuna usljed niza neuspjeha u procesima vakcinacije u svijetu.

Broj izgubljenih života od koronavirusa ekvivalentan je čitavoj populaciji većih gradova poput Madrida ili Kijeva.

Kako prenosi britanski Indepenent, vjeruje se da je pravi broj znatno veći jer su mnogi slučajevi previđeni u ranoj fazi izbijanja epidemije koja je započela u Wuhanu u Kini krajem 2019. godine.

Pretplati se na RSS - Koronavirus