Koronavirus

Prvi slučajevi pozitivnih na koronu u Makarskoj i Imotskom

Novih 29 osoba pozitivno je na koronavirus na području Splitsko-dalmatinske županije. Tu je vijest nešto iza 13 sati u priopćenju odaslanom medijima objavio županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Splita je 14 osoba, iz Solina šest, iz Dugopolja tri, a iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela po jedna osoba. Uglavnom se radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koji su bili u kontaktu s ranije potvrđeno oboljelima.
 

Šef najrespektabilnijeg centra za zarazne bolesti: 'Reći ću vam što je najjače oružje protiv Covida-19'

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka federalna agencija za javno zdravstvo, bila je vodeća institucija koja je proteklih desetljeća branila građane SAD-a od zaraznih patogena - 2009. godine bila je zadužena za epidemiju virusa H1N1, dok je 2014. godine vodila suzbijanje krize koju je izazvala ebola.

No, u jeku najveće pandemije u proteklih 100 godina, ta je agencija bila neočekivano odsutna posljednjih tjedana, onih tijekom kojih je SAD po ukupnom broju zaraženih postao svjetski epicentar koronavirusa.

Blizina zaraženih koronom opasnija je nego diranje stvari nakon njih

Manje koronavirusa u organizmu - lakši tijek bolesti! Naime, kako vrijeme prolazi, tako znanstvenici raspolažu sa sve više podatka o tome kako se ponaša i što nam radi koronavirus, koji je globalno zagorčao život ljudima. Istraživanja, pa i ovo novo, govore da bi nedvojbeno upravo društveno distanciranje moglo ublažiti tijek bolesti zaraženih.

Tvrdi se da manje virusa u tijelu na početku zaraze znači i blažu bolest jer se organizam tada lakše bori protiv Covida-19.

U Kini ozdravilo 92 posto oboljelih od koronavirusa

U Kini je 92 posto ljudi oboljelih od virusa korona ozdravilo, pri čemu se taj broj povećava posljednjih nedelja, izjavio je službeni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jazarevič. "Od 81.000 slučajeva zaraženih virusom korona, više od 74.000 osoba se oporavilo, odnosno 92 posto, i otpušteno je iz bolnice. Taj broj nastavlja da raste posljednjih tjedana", rekao je on.

Jutarnji presjek: Koronavirus zarazio 785.807 ljudi, uspješno ozdravilo 165.659

U svijetu je do jutros koronavirusom zaraženo 785.807 ljudi. Od svekupune cifre, oporavljenih je 165.659, a preminulih 37.820.

Otvorenih slučajeva trenutno je 582.328, od čega ih je 29.488 osoba u kritičnom stanju, dok je zdravstveno stanje ostalih stabilno, podaci su Worldometersa koji prikuplja podatke.

Najbrže širenje i najveći broj zaraženih i jutros se bilježi u Sjedinjenim Američkim Državama (164.253), gdje je u posljednja 24 sata zabilježeno nešto više od 12 tisuća novozaraženih.

Arapović: Smrtnost u HNŽ-u trenutno je 4 posto, u bolnici se liječi 12 oboljelih

Na konferenciji za medije Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije potvrđena je smrt prvozaraženog od koronavirusa u Mostaru.

Jurica Arapović, šef Odjela za infektive bolesti SKB Mostar, kazao je kako je bolesnik preminuo u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja.

Kazano je kako su u SKB Mostar tretirana 322 uzorka, od toga u HNK 281, a u danima vikenda 53.

Muškarac iz Uskoplja koji je preminuo na putu za bolnicu bio pozitivan na koronavirus

Muškarac iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći bio je pozitivan na koronavirus, potvrdio je danas novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije (SBŽ) Sead Karakaš.

Muškarac rođen 1954. godine primljen je u Hitnu pomoć u Uskoplju te je preminuo na putu prema bolnici u Travniku.

U svijetu koronavirusom zaraženo 722.000 ljudi, oporavilo se 151.000

Pandemija koronavirusa ne jenjava, a prema podacima koje prenosi stranica Worldometers do sada je u svjetu zaraženo 722.464 ljudi, od čega se 151.793 uspjelo oporaviti, a 33.982 je izgubilo bitku za život.

Najviše zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je samo u posljednja 24 sata zabilježeno nešto više od 18 000 novozaraženih, što je ukupni broj povećalo na 142.224. U SAD-u je do sada preminulo 2.485 ljudi, a oporavilo ih se 4.559, prenosi Worldometers.

Još 13 pozitivnih na koronavirus, ukupno 340 u BiH

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u noći s nedjelje na ponedjeljak potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 13 osoba.

Tijekom noći testirano je 46 uzoraka, što znači da je broj negativnih rezultata bio 33. Kako se ističe sa KCUS-a, sedam slučajeva je iz Zenice, po dva iz Bihaća i Zavidovića, jedan iz Žepča i jedan službenik EUFOR-a.
 

Građani poštuju samoizolaciju, ali i policijski sat, zabilježena dva kršenja u Širokom Brijegu

Zdravstvenu zaštitnu mjeru samoizolacije građani u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) poštuju u potpunosti, potvrdio je Feni policijski komesar u ZHŽ-u Milan Galić. 

Po njegovim riječima, evidentirana su dva kršenja policijskog sata u toj županiji, oba u Širokom Brijegu.

Pretplati se na RSS - Koronavirus