Nafta

Cijena sirove nafte pala na gotovo 20 dolara, najniža u posljednjih 20 godina

Cijena američke nafte pala je zbog pandemije koronavirusa blizu 20 dolara po barelu ubrzo nakon što je tržište otvoreno u ponedjeljak, što je blizu najnižeg nivoa u posljednjih 20 godina.

Američka referentna vrijednost, poznata kao West Texas Intermediate ili skraćeno WTI, dosegla je vrijednost od 20,60 dolara po barelu, smanjivši se za više od šest posto, piše Financial Times.
 

Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom, više od 20 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer je zbog širenja koronavirusa u svijetu smanjena potražnja, dok s druge strane, Suadijska Arabija i Rusija najavljuju povećanje proizvodnje.  Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 20,3 posto, na 26,98 dolara.  Na američkom je tržištu, pak, cijena barela potonula 29 posto, na 22,53 dolara, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat.  

Najveći dobitnik naftnog rata bit će Kina, gubitnik Amerika

Najveći gubitnici naftnog rata između Saudijske Arabije i Rusije su američki naftaši, posebno proizvođači „crnog zlata“ i „plavog energenta“ iz škriljaca, a najveći dobitnik bi mogla biti Kini kojoj bi niske cijene energenata pomoći da brže i efikasnije oporavi svoju ekonomiju nakon epidemije koronavirusa. Kina je, inače, najveći potrošač nafte na planeti i više od 70 posto svojih potreba za ovom sirovinom osigurava iz uvoza, što je čini i najvećim svjetskim uvoznikom „crnog zlata“. A to što je nakon problema koji je izbio 6.

Cijene nafte potonule 30 posto: Evo što se događa između Saudijske Arabije i Rusije

Cijene nafte na svjetskim tržištima potonule su u ponedjeljak više od 30 posto, najviše od 1991. godine, jer je Saudijska Arabija započela cjenovni rat s Rusijom smanjivši drastično svoje prodajne cijene i poručivši da će povećati proizvodnju

Na samom početku trgovanja u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu potonula je za više od 14 dolara ili 31,5 posto, na 31,02 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 32 posto, na 28 dolara.

BiH leži na nafti, samo u Hercegovini se nalazi 27 lokacija

Nafta i zlato u BiH su davno otkriveni. Tako je na području Tuzle zabilježena prva eksploatacija nafte i to 800 tona, što je bio prvi takav slučaj u bivšoj državi. S druge strane, poznato je da je u rijeci Lašvi ispirano zlato. Upravo s naftom i zlatom su povezana dva projekta koja bi u BiH u sljedeće dvije godine mogla doprinijeti značajnom oporavku gospodarstva i otvoriti nova radna mjesta. Jedan se odnosi na istraživanja nafte i plina na području Federacije, a drugi na otvaranje rudnika zlata u Varešu.

Predviđen prvi kvartalni pad potražnje za naftom u 10 godina

Globalna potražnja za naftom zabilježit će u razdoblju siječanj - ožujak ove godine prvi tromjeselčni pad u posljednjih više od 10 godina, jer je novi koronavirus izazvao zastoj ekonomske aktivnosti širom Kine, što se odrazilo na potražnju nafte u toj zemlji, koja je najveći potrošač, priopćilo je Međunarodna agencija za energiju (IEA). Potražnja će u prvom tromjesečju 2020.

Koji naftni gigant dolazi u Federaciju BiH!?

U narednih desetak dana očekuju se prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije, rekla je za Dnevni avaz Begajeta Habota iz Ministarstva energetike, koje je objavilo natječaj 7. siječnja.  Ovaj međunarodni natječaj, prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci, a Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Azijske burze i cijene nafte oštro pale, ulagači u strahu od koronavirusa

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, pri čemu je azijski MSCI indeks skliznuo šesti dan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača od negativnog utjecaja širenja koronavirusa na gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,7 posto, oslabivši šesti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo oko 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,3 i 2,2 posto.

Cijene nafte pale ispod 59 dolara, splasnuo optimizam zbog pregovora SAD-a i Kine

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 59 dolara budući da su oskudni detalji o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država i Kine stišali optimistična očekivanja o poboljšanju odnosa između dvije zemlje. Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara.

Pretplati se na RSS - Nafta