Neum

Probijen gotovo kilometar dug tunel na budućoj cesti Neum - Stolac

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum - Stolac, danas je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara. Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om. Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u listopadu prošle godine. - Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u svibnju kompletni radovi na tunelu biti završeni - kazao je on. Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom natječaju Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o.

Evo kako izgleda završeni dio ceste Neum - Stolac

Magistralna cesta M17.3 Stolac - Neum još uvijek je u izgradnji, a prometnica na dionici Oštrovac-Broćanac je završena i puštena za promet.
Dionica LOT 2 Oštrovac-Broćanac je dugačka oko pet kilometara. Ranije je okončano asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola te od Babinog dola do Oštrovca, a u tijeku su radovi na probijanju tunela kod Oštrovca.

Sljedeća dionica gdje strojevi moraju do kraja završiti posao jeste ona između Drenovca i Stolova.

Cesta Stolac-Neum: Tunel kroz Žabu gotovo probijen, počeli radovi iz pravca Stoca

Tunel kroz planinu Žaba, što je najzahtjevniji objekt na magistralnoj cesti Neum-Stolac trebao bi biti probijen u prvom tjednu srpnja. Tunel je dužine 975 metara, a do sada je probijeno više od 850 metara, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis direktor Autocesta FBiH Ljubo Pravdić, napominjući da se paraleno radi i tunel za evakuaciju. Prema njegovim riječima do kraja godine, ili početkom sljedeće bit će završen tunel Žaba i još 1.700 metara trase koja ide prema Stocu.

Nakon Makarske evo cijena iz Neuma

Da je protekli vikend bio prvi udarni ove turističke sezone najbolje su pokazale gužve koje su vladale na graničnim prijelazima. Turistički radnici u Neumu, zadovoljni su. Tijekom prethodna dva dana mnogi su spas od nesnosnih vrućina potražili uz more. 

Hoteli puni

Tako je ovaj vikend, kako nam kaže Neumljanin Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ), samo nastavak dobrog turističkog trenda u predsezoni.

Za godinu i pol bit će završena magistrala do Neuma

''Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bh. grada na moru, s ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci'', kazao je za Dnevni avaz Ljubo Pravdić, direktor Cesta FBiH. Dovršeno je asfltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te gradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a sada se probija tunel dužine od 975 metara kroz planinu Žaba. 

Počelo spajanje Neuma s unutrašnjošću BiH: Izvršeno prvo miniranje tunela

Prvo miniranje tunela Žaba, u sklopu projekta čiji je cilj izgradnja ceste koja će spojiti Neum i Stolac, izvršeno je danas, potvrđeno je za Klix.ba. Načelnik Općine Neum Živko Matuško koji je posjetio ovo gradilište izvršio je paljenje mina za iskop prvih metara tunela Žaba. Ova cesta omogućit će izlazak Neuma iz dugogodišnje prometne izolacije i omogućiti građanima BiH brzu i kvalitetnu vezu unutrašnjosti s jedinim bh. gradom na obali Jadranskog mora. Izvođač radova je tvrtka Euroasfalt. 

Ponosno i prkosno poručujemo kako je Neum hrvatski

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović danas je u Neumu u prepunoj dvorani Grand hotela čestitao obljetnicu osnutka stranke u Neumu posebno se zahvalivši utemeljiteljima ovog velikog hrvatskog projekta koji već 28 godina nosi sve ono što je na leđima hrvatskog naroda kako bi preživio u BiH, očuvao se kao politički narod i radio na svojoj potpunoj jednakopravnosti sa druga dva naroda.

Neumljani podupiru izgradnju Pelješkog mosta jer će uz novu cestu prema Stocu riješiti problem gužvi

Jedini hercegovački grad s izlazom na more omiljeno je ljetno odredište mnogih domaćih i stranih turista svake godine, pa tako i ove. Međutim, Neum je u žiži javnosti i zbog mnogih drugih pitanja, prvenstveno vezano uz međudržavno razgraničenje, izgradnju Pelješkog mosta i režim prelaska granice. O tomu, ali i razvoju Neuma u budućnosti, u intervjuu za Večernji list BiH govori načelnik općine Živko Matuško. 

Neum ''krcat'' gostima: Plaže i smještajni kapaciteti puni

Kako se to narodski kaže, u Neumu je ovih dana toliko gostiju da ne bi stala ni jedna dodatna šibica. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, plaže su pune, kao i smještajni kapaciteti. Ruke trljaju vlasnici hotela, ali i vlasnici apartmana u privatnom smještaju. ''Sezona je dobra, krenulo je poslije svjetskog prvenstva, od tada smo puni svaki dan'', govori nam jedan od vlasnika apartmana u Neumu. Dodaje kako je ove godine dosta stranaca došlo na ljetovanje u Neum, a najviše se ističu Poljaci i Slovaci. 

Pretplati se na RSS - Neum