Neum

Za godinu i pol bit će završena magistrala do Neuma

''Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bh. grada na moru, s ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci'', kazao je za Dnevni avaz Ljubo Pravdić, direktor Cesta FBiH. Dovršeno je asfltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te gradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a sada se probija tunel dužine od 975 metara kroz planinu Žaba. 

Počelo spajanje Neuma s unutrašnjošću BiH: Izvršeno prvo miniranje tunela

Prvo miniranje tunela Žaba, u sklopu projekta čiji je cilj izgradnja ceste koja će spojiti Neum i Stolac, izvršeno je danas, potvrđeno je za Klix.ba. Načelnik Općine Neum Živko Matuško koji je posjetio ovo gradilište izvršio je paljenje mina za iskop prvih metara tunela Žaba. Ova cesta omogućit će izlazak Neuma iz dugogodišnje prometne izolacije i omogućiti građanima BiH brzu i kvalitetnu vezu unutrašnjosti s jedinim bh. gradom na obali Jadranskog mora. Izvođač radova je tvrtka Euroasfalt. 

Ponosno i prkosno poručujemo kako je Neum hrvatski

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović danas je u Neumu u prepunoj dvorani Grand hotela čestitao obljetnicu osnutka stranke u Neumu posebno se zahvalivši utemeljiteljima ovog velikog hrvatskog projekta koji već 28 godina nosi sve ono što je na leđima hrvatskog naroda kako bi preživio u BiH, očuvao se kao politički narod i radio na svojoj potpunoj jednakopravnosti sa druga dva naroda.

Neumljani podupiru izgradnju Pelješkog mosta jer će uz novu cestu prema Stocu riješiti problem gužvi

Jedini hercegovački grad s izlazom na more omiljeno je ljetno odredište mnogih domaćih i stranih turista svake godine, pa tako i ove. Međutim, Neum je u žiži javnosti i zbog mnogih drugih pitanja, prvenstveno vezano uz međudržavno razgraničenje, izgradnju Pelješkog mosta i režim prelaska granice. O tomu, ali i razvoju Neuma u budućnosti, u intervjuu za Večernji list BiH govori načelnik općine Živko Matuško. 

Neum ''krcat'' gostima: Plaže i smještajni kapaciteti puni

Kako se to narodski kaže, u Neumu je ovih dana toliko gostiju da ne bi stala ni jedna dodatna šibica. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, plaže su pune, kao i smještajni kapaciteti. Ruke trljaju vlasnici hotela, ali i vlasnici apartmana u privatnom smještaju. ''Sezona je dobra, krenulo je poslije svjetskog prvenstva, od tada smo puni svaki dan'', govori nam jedan od vlasnika apartmana u Neumu. Dodaje kako je ove godine dosta stranaca došlo na ljetovanje u Neum, a najviše se ističu Poljaci i Slovaci. 

Propala aukcija za prodaju odmarališta BH Pošte u Neumu

Aukcija za prodaju odmarališta u Neumu, u vlasništvu BH Pošte, koja je bila zakazana za četvrtak (12. srpnja 2018. godine) nije uspjela jer je stigla samo jedna ponuda. 
Pravila nalažu da moraju biti barem dvije da bi aukcija i bila održana, rečeno je Avazu u Agenciji za privatizaciju u FBiH nakon proglašenja aukcije neuspješnom. 
 

Otvaranje ljetne turističke sezone u Neumu

Općina Neum, pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije,  poziva sve zainteresirane na svečanu manifestaciju otvaranja ljetne turističke sezone u Neumu. Svečanost otvorenja  će biti upriličena u petak, 15. lipnja 2018. godine, s početkom u 20 sati, na terasi hotela Sunce u Neumu. Posjetitelje očekuje bogat kulturno-zabavni i gastro program.  U sklopu manifestacije, u subotu - 16. lipnja 2018.

Neum sa više od 20.000 ležaja spremno dočekuje ljetnu sezonu

Neum spremno dočekuje ljetnu sezonu, a u tijeku su posljednje pripreme uređenja grada, plaža, šetališta, smještajnih kapaciteta. Očekivanja su da će ova godina biti uspješnija od protekle, koja je ostvarila zapažene rezultate.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško u razgovoru za Fenu kazao je da su radovi u općini koju vodi znatno veći nego ranijih godina.

"To nas raduje, a dakako i naše goste, odnosno turiste", rekao je Matuško.

Istakao je da su u Neumu produženi i sezona i predsezona, zahvaljujući angažmanu turističkih radnika.

Život ispod Pelješkog mosta za devet mještana koji ne znaju jesu li BiH ili HR

Ivan Krmek (65) više od pola stoljeća svojevrsni je kroničar života u Neumu. On živi i radi na krajnjem jugu Hercegovine, odnosno na kraju poluotoka Klek, nekoć kolokvijalno zvanog „Turski rep“, a danas jednostavno Klek. Njegovo se selo zove Donji Klek ili, kako se službeno zove, Opuće, u kojem živi devetero stanovnika i svi se prezivaju Krmek. 

Predsezona u Neumu počela, očekuje se rekordni broj posjetitelja

U Neumu se pripreme za nadolazeću turističku sezonu privode kraju, a predsezona koja je počela i najave gostiju iz svih krajeva svijeta, kako kaže direktor Turističke zajednice HNŽ Andrija Krešić, nagovještavaju rekordan broj posjetitelja u jedinom gradu Bosne i Hercegovine s izlazom na more. ''Pripreme za nadolazeću sezonu u Neumu se privode kraju. Završavaju se radovi na nekoliko novih ugostiteljskih objekta, te nadogradnja nekoliko postojećih, tako da će se kapaciteti u Neumu povećati za 100 prenoćišta“, kazao je za Anadoliju Krešić.

Pretplati se na RSS - Neum