Neum

Ugostitelji u BiH pred kolapsom, u Neumu očekuju propalu sezonu

Tijekom pandemije koronavirusa posebne mjere odnose se na bh primorski grad Neum. O trenutnoj situaciji u ovoj općini govorio je Davorom Krešićem, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum, piše BHRT. ''Mjere se u Neumu itekako poštuju, ljudi se pridržavaju svih tih mjera koje je propisao Krizni stožer. A što se tiče sporazuma između gospodina Radončića i Božinovića, ja mislim da je tu svako zaboravio nas iz Neuma.

Uskoro pogon za proizvodnju maslinovog ulja u Neumu

U tijeku je druga faza izgradnje pogona za preradu maslina u poslovnoj zoni Dubrava u Neumu.

Druga faza izgradnje obuhvaća kompletno uređenje unutarnjeg prostora same uljare, a rok za izvođenje radova je 90 dana od uvođenja u posao izvođača radova.
Završetkom ove faze učinit će se sve potrebne radnje za nabavku i montažu postrojenja za preradu maslina, priopćeno je iz Općine Neum.
 

Probijen gotovo kilometar dug tunel na budućoj cesti Neum - Stolac

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum - Stolac, danas je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara. Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om. Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u listopadu prošle godine. - Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u svibnju kompletni radovi na tunelu biti završeni - kazao je on. Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom natječaju Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o.

Evo kako izgleda završeni dio ceste Neum - Stolac

Magistralna cesta M17.3 Stolac - Neum još uvijek je u izgradnji, a prometnica na dionici Oštrovac-Broćanac je završena i puštena za promet.
Dionica LOT 2 Oštrovac-Broćanac je dugačka oko pet kilometara. Ranije je okončano asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola te od Babinog dola do Oštrovca, a u tijeku su radovi na probijanju tunela kod Oštrovca.

Sljedeća dionica gdje strojevi moraju do kraja završiti posao jeste ona između Drenovca i Stolova.

Cesta Stolac-Neum: Tunel kroz Žabu gotovo probijen, počeli radovi iz pravca Stoca

Tunel kroz planinu Žaba, što je najzahtjevniji objekt na magistralnoj cesti Neum-Stolac trebao bi biti probijen u prvom tjednu srpnja. Tunel je dužine 975 metara, a do sada je probijeno više od 850 metara, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis direktor Autocesta FBiH Ljubo Pravdić, napominjući da se paraleno radi i tunel za evakuaciju. Prema njegovim riječima do kraja godine, ili početkom sljedeće bit će završen tunel Žaba i još 1.700 metara trase koja ide prema Stocu.

Nakon Makarske evo cijena iz Neuma

Da je protekli vikend bio prvi udarni ove turističke sezone najbolje su pokazale gužve koje su vladale na graničnim prijelazima. Turistički radnici u Neumu, zadovoljni su. Tijekom prethodna dva dana mnogi su spas od nesnosnih vrućina potražili uz more. 

Hoteli puni

Tako je ovaj vikend, kako nam kaže Neumljanin Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ), samo nastavak dobrog turističkog trenda u predsezoni.

Za godinu i pol bit će završena magistrala do Neuma

''Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bh. grada na moru, s ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci'', kazao je za Dnevni avaz Ljubo Pravdić, direktor Cesta FBiH. Dovršeno je asfltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te gradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a sada se probija tunel dužine od 975 metara kroz planinu Žaba. 

Počelo spajanje Neuma s unutrašnjošću BiH: Izvršeno prvo miniranje tunela

Prvo miniranje tunela Žaba, u sklopu projekta čiji je cilj izgradnja ceste koja će spojiti Neum i Stolac, izvršeno je danas, potvrđeno je za Klix.ba. Načelnik Općine Neum Živko Matuško koji je posjetio ovo gradilište izvršio je paljenje mina za iskop prvih metara tunela Žaba. Ova cesta omogućit će izlazak Neuma iz dugogodišnje prometne izolacije i omogućiti građanima BiH brzu i kvalitetnu vezu unutrašnjosti s jedinim bh. gradom na obali Jadranskog mora. Izvođač radova je tvrtka Euroasfalt. 

Ponosno i prkosno poručujemo kako je Neum hrvatski

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović danas je u Neumu u prepunoj dvorani Grand hotela čestitao obljetnicu osnutka stranke u Neumu posebno se zahvalivši utemeljiteljima ovog velikog hrvatskog projekta koji već 28 godina nosi sve ono što je na leđima hrvatskog naroda kako bi preživio u BiH, očuvao se kao politički narod i radio na svojoj potpunoj jednakopravnosti sa druga dva naroda.

Pretplati se na RSS - Neum